Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Εικονολήπτης: Χάρης Γκίκας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μοντάζ: Θανάσης Παλλαντζάς

Το πρόβλημα της χώρας μας με τα αδέσποτα σκυλιά είναι γνωστό, άλυτο και… μοναδικό, για χώρα του δυτικού κόσμου. Οι φιλοζωικές οργανώσεις προβαίνουν σε στειρώσεις, που όμως δεν επαρκούν, ενώ η εγκατάλειψη του ζώου αν και θεωρείται ηθικά κολάσιμη πράξη, εξακολουθεί να συμβαίνει κατά κόρον από ασυνείδητους. Και, όπως είναι επόμενο, τα αδέσποτα σκυλιά ακολουθούν τη φύση τους και αναπαράγονται, σε ένα περιβάλλον όμως καθόλου φυσικό για αυτά.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα το πρόβλημα να διογκώνεται και να υπάρχουν πολλά σκυλιά που παλεύουν να επιβιώσουν στις μεγαλουπόλεις, φαινόμενα κακοποίησης (που συνήθως μένουν ατιμώρητα) από εγκληματίες, αλλά και σπάνια περιστατικά επίθεσης σε ανθρώπους από σκυλιά, κατά μονάδες ή από αυτά που έχουν διαμορφώσει αγέλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια καθόλου ιδανική κατάσταση, δηλαδή, για τις ελληνικές πόλεις, για ανθρώπους και ζώα, που δεν τιμάει καθόλου τον πολιτισμό μας.

Κι ενώ καμία ουσιαστική πρόοδος δεν έχει επιτευχθεί, εν έτει 2019, σχετικά με αυτό το ζήτημα, κάποιος είχε σκεφτεί μια λύση προς τη σωστή κατεύθυνση το μακρινό 1984. Τότε, κατασκευάστηκε σε έκταση 50 στρεμμάτων του Ασπροπύργου ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο, για την εποχή, κυνοκομείο, όπου θα στεγάζονταν και θα φροντίζονταν αδέσποτα σκυλιά της Αττικής.

Φευ. Η «γάγγραινα» της ελληνικής γραφειοκρατίας κατέστρεψε αυτή την προοπτική, αφού το κυνοκομείο δεν λειτούργησε ποτέ, και τα τελευταία 35 χρόνια οι εγκαταστάσεις -που κόστισαν πολλές εκατομμύρια δραχμές τότε για τον Έλληνα φορολογούμενο – ρημάζουν. Την ίδια ώρα, μέχρι και σήμερα, υπάρχουν Δήμοι της Αττικής που «παρακαλάνε» το αρμόδιο υπουργείο να τους αφήσει να αξιοποιήσουν τον χώρο για τα αδέσποτά τους, όμως για ακόμη μια φορά η λύση κάπου… κολλάει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, ενδεικτικό της σημασίας ενός τέτοιου χώρου αλλά και του κόστους της αδυναμίας αξιοποίησής του, είναι το γεγονός ότι στις αρχές Ιουνίου το υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο του προγράμματος “Φιλόδημος ΙΙ” καλεί -πολύ καλώς φυσικά- τους Δήμους να υποβάλλουν προτάσεις για την κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμό εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Το κόστος του προγράμματος; 20 εκατομμύρια ευρώ, με το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης για κάθε δικαιούχο OTA να ορίζεται στις 300.000 ευρώ!

Το ζήτημα του «στοιχειωμένου» κυνοκομείου του Ασπροπύργου αναδεικνύει  ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά το πρόβλημα των αδέσποτων, ο Βαγγέλης Παλαιοδήμος, Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων (Συ.Ζω.Σω.Ελ.). Ο Βαγγέλης Παλαιοδήμος δεν περιορίζεται μόνο στη διαμαρτυρία-έκκληση προς την Πολιτεία, αλλά προέβη σε αναφορά προς την Εισαγγελία, καταγγέλοντας το γεγονός, δηλαδή, όπως δηλώνει στο zougla.gr, «τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και την αδιαφορία και τις μεθοδεύσεις ορισμένων δημοσίων υπαλλήλων, που όφειλαν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και, αν μη τι άλλο, να εξυπηρετήσουν τους Δήμους». «Από το 2015 υπάρχει πλήρης αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας που αν και ήταν ενήμερη δεν έκανε το έργο της», τονίζει.

Πλέον σχηματίστηκε δικογραφία και η υπόθεση βρίσκεται στο γραφείο του Εισαγγελέα Διαφθοράς, ο οποίος διερευνά τυχόν πειθαρχικές και ποινικές παραβάσεις δημοσίων υπαλλήλων που σχετίζονται με το ζήτημα.

Το zougla.gr βρέθηκε στο εγκαταλελειμμένο κυνοκομείο του Ασπροπύργου, όπου διαπιστώθηκε πως… κάποιοι έχουν καταλάβει ορισμένες από τις αίθουσες του.

Δείτε το ρεπορτάζ και τη συνέντευξη του Βαγγέλη Παλαιοδήμου:

 

Δείτε φωτογραφίες από το εγκαταλελειμμένο κυνοκομείο του Ασπροπύργου:

Το ιστορικό της υπόθεσης μέσα από τα έγγραφα του Δημοσίου

Η δημιουργία του κυνοκομείου, το μακρινό 1984:

Από το 2014 το ζητάει η Περιφέρεια Αττικής:

Ο Δήμος Ηρακλείου το ζητάει από το 2015:

Και επανέρχεται, μαζί με άλλους Δήμους…

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το 2017 συναινεί στην παραχώρηση του συγκεκριμένου χώρου για τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε:

Το υπουργείο Περιβάλλοντος το 2017 λέει ότι εισηγήθηκε ρύθμιση ώστε το κυνοκομείο να… «αποχαρακτηριστεί» από… δάσος.

Αλλά… εδώ ξεκινάει το πρόβλημα: Σύμφωνα με διάταξη του Δασαρχείου, από το 1984, εάν δεν αξιοποιηθεί το κυνοκομείο για τους λόγους για τους οποίους κατασκευάστηκε, τότε αυτό θα επιστρέψει στη δικαιοδοσία του.

Το κυνοκομείο φυσικά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ, άρα κατά το γράμμα του Νόμου, ξαναγίνεται… «δάσος», σύμφωνα και με τη βούλα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης:

Κατόπιν όλων αυτών, ακολουθεί η καταγγελία με τίτλο «Κατασπατάληση Δημοσίου Χρήματος» της Συνομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων, και πλέον η υπόθεση διερευνάται από τον Εισαγγελέα…

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης