Από τις φονικές πυρκαγιές του 2007 και τους σεισμούς, η Ηλεία δοκιμάστηκε ξανά από τις φονικές πλημμύρες του 2012.

Εικόνες καταστροφής. Δρόμοι μετετράπησαν σε ποτάμια. Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών πλημμύρισαν, εισροή εκατοντάδων κυβικών νερού στα σπίτια. Ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο στην… εντατική! Αυτά αντικρίζει κάποιος τρεις ημέρες μετά την ανείπωτη τραγωδία που έζησαν οι κάτοικοι της Ηλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα καιρικά φαινόμενα ήταν έντονα. Οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν τεράστια προβλήματα, αλλά η ανευθυνότητα ακόμη μεγαλύτερα.

Το 2004, επί κυβέρνησης Κ. Σημίτη, μετά βαΐων και κλάδων έγιναν τα εγκαίνια του υπερσύγχρονου νοσοκομείου του Πύργου «Ανδρέας Παπανδρέου». Το 1995, επί υπουργίας, Δ. Κρεμαστινού είχε ληφθεί η απόφαση ανέγερσης. Το νοσοκομείο, ανεγέρθηκε στη θέση Λάπατο. Σε μία περιοχή βούρκο, όπως χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι. Επί της ουσίας πρόκειται για βούρκο που μπαζώθηκε, αυξάνοντας κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ τον προϋπολογισμό για την κατασκευή του νοσηλευτικού ιδρύματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά τις ενστάσεις του τότε νομαρχιακού συμβουλίου και τις αντιπροτάσεις, ώστε να κατασκευαστεί σε άλλο σημείο το νοσοκομείο, λόγω της επικινδυνότητας της περιοχής, το υπουργείο Υγείας, με τις ευχές της κατασκευάστριας εταιρείας ΔΕΠΑΝΟΜ (Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων) έδωσε την έγκριση…

Κάτοικοι καταγγέλλουν μικροπολιτικά συμφέροντα και εγκληματική αδιαφορία των τοπικών αρχών. Τα προβλήματα ήταν μεγάλα. Από το 2004 το νοσοκομείο έμπαζε νερά, ενώ υπήρχε μεγάλη υγρασία.
Την Κυριακή άρχισε η εκκένωση του νοσοκομείου του Πύργου, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τα υπόγεια 1 και 2 και να προκληθούν βλάβες στον ιατρικό εξοπλισμό που κόστισε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Όσο κι αν αναζητήσαμε τη διοικήτρια του νοσοκομείου Πύργου η επικοινωνία μας δεν κατέστη εφικτή.

Aκούστε τι καταγγέλει στη zougla.gr ο πρώην αντινομάρχης Σ. Γιατράς:

Τα ερωτήματα είναι πολλά για την τραγωδία

Πότε οι αρμόδιοι του δήμου Πύργου καθάρισαν τα φρεάτια, τα ρέματα και τους χείμαρρους της πόλης;

Πού οφείλεται η αδυναμία του ΓΟΕΒ να καθαρίσει σε επίπεδο 100% τις αποστραγγιστικές τάφρους που βρίσκονται στην περιοχή;

Ποιος, γιατί και με ποια μελέτη «σωληνοποίησε» από τη δεκαετία του 1980 το χείμαρρο που περνάει πίσω από το ΚΤΕΛ, και τις εργατικές κατοικίες με αποτέλεσμα την ουσιαστική φραγή τους;

Υπάρχουν κακοτεχνίες στα αποστραγγιστικά έργα και γιατί αυτές δεν εντοπίστηκαν έγκαιρα από τους αρμόδιους;

Εισαγγελική παρέμβαση

Ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ηλείας, Παναγιώτης Μεϊδάνης διέταξε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν οι αιτίες που προκάλεσαν τις πλημμύρες στο νοσοκομείο του Πύργου, οι οποίες οδήγησαν στην εκκένωσή του, αλλά και το γεγονός ότι στοίχησαν τη ζωή σε μια ηλικιωμένη γυναίκα.

Μάλιστα, θα οριστεί εμπειρογνώμονας για να διερευνήσει αν οι ζημιές που προκλήθηκαν οφείλονται στη βροχόπτωση ή σε κακοτεχνίες. Στο ίδιο πλαίσιο, θα ερευνηθεί αν το κτήριο του νοσοκομείου είχε παραληφθεί όπως ορίζει η νομοθεσία.

Επίσης, η προκαταρκτική εξέταση θα διερευνήσει αν το αποχετευτικό δίκτυο της πόλης του Πύργου, καθώς και οι χείμαρροι της περιοχής, είχαν καθαριστεί. Θα διερευνηθεί, τέλος, και αν είχε ενημερωθεί ο δήμος του Πύργου, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, για το επικείμενο κύμα κακοκαιρίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης