Από τo… πάθημα της ΑΣΠΙΣ, φαίνεται ότι πήραν τα πρώτα μαθήματα οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές της επενδυτικής απάτης ύψους 500 εκατ. δολαρίων, οι οποίοι μετά την απολογίας τους την Τετάρτη ενώπιον της 10ης τακτικής ανακρίτριας, πήραν τον δρόμο για τις φυλακές.

Κατά τις απολογίες τους, οι δυο πρωταγωνιστές, απεκδύονται των ευθυνών, ρίχνουν ο ένας την ευθύνη στον άλλο για το σκάνδαλο απάτης και κάνουν λόγο για… ταξίδια με προσωπικό λίαρ τζέτ, αναλήψεις εκατομμυρίων σε μια μέρα και γνωριμίες υψηλών προδιαγραφώνΟ ασφαλιστικός όμιλος ΑΣΠΙΣ που βάρεσε «κανόνι» πριν από περίπου επτά χρόνια βυθίζοντας στην απόγνωση χιλιάδες επενδυτές και ασφαλισμένους αποδείχθηκε «σχολείο» για τους Ιωάννη Λίτινα και Γιώργο Δασκαλέα, αφού τους έδωσε την ευκαιρία να γνωριστούν και -αξιοποιώντας τα διδάγματα από την κατάρρευση του ομίλου- να αναπτύξουν τα επενδυτικά τους σχέδια. Άλλωστε, ο Ιωάννης Λίτινας , όπως υποστηρίζει ο ίδιος στην απολογία του, είχε υπάρξει θύμα του ομίλου ΑΣΠΙΣ, καθώς έχασε όσα χρήματα είχε επενδύσει σε αυτόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη πλευρά, ο Γιώργος Δασκαλέας, ο επονομαζόμενος και ως «γκουρού της οικονομίας», δεν είχε καν πτυχίο, σύμφωνα με την απολογία του στην ανακρίτρια, ενώ η σύζυγός του, είχε τον «ηγετικό ρόλο», εκμεταλλευόμενη την «ανάγκη του για κοινωνική καταξίωση και προβολή» δήλωσε ο άλλοτε στενός του συνεργάτης Ιωάννης Λίτινας.

Δικηγόρος αρχικά πολύ γνωστού επιχειρηματία, ο Ιωάννης Λίτινας ακολούθησε τα πρώτα επενδυτικά βήματα δίπλα στον Γιώργο Δασκαλέα παρά τις αρχικές επιφυλάξεις του. Και αυτό, γιατί σε σε ιδιαίτερη συζήτηση που είχαν, η σύζυγος του Γ. Δασκαλέα, του είπε ότι «έπρεπε να τους εμπιστευτεί διότι ήταν άνθρωποι οικογενειάρχες και τίμιοι επιχειρηματίες και μάλιστα αυτό που με συγκλόνισε και με επηρέασε στην πορεία ήταν ότι μου είπε ότι προστάτιδα της οικογένεια της ήταν η Αγία Μαρίνα. Εγώ δε ως θρησκευόμενο άτομο και έχοντας μεγαλώσει σε χωριό του Ρεθύμνου, όπου προστάτιδα ήταν η Αγία Μαρίνα, πίστευα πολύ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ιωάννης Λίτινας κατηγορεί τώρα τον Γιώργο Δασκαλέα και μιλά για μία «καλοστημένη πυραμίδα», υποστηρίζοντας πως ο ίδιος ήταν απλώς επενδυτής, επικαλούμενος όλες τις δικαστικές κινήσεις που έχει κάνει για να αποδείξει την αποστασιοποίησή του από τον άλλοτε συνεργάτη του.

Ο Γιώργος Δασκαλέας ωστόσο στην απολογία του, αρνείται όσα του προσάπτει ο Ιωάννης Λίτινας και αναζητεί… στηρίγματα στους επενδυτές ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην εμπιστοσύνη που έχει στο πρόσωπο του ο Βίκτορας Ρέστης, ο οποίος μαζί με τη μητέρα και την αδελφή του είχαν πάρει 4-5 φορές τα χρήματά τους πίσω. Ο Βίκτορας Ρέστης εξάλλου, όπως ισχυρίζεται, επρόκειτο να του συστήσει ένα βαθύπλουτο Άραβα με κεφάλαιο 200 εκατ. δολαρίων, κάτι που αν συνέβαινε, όπως λέει στην απολογία του ο Ιωάννης Λίτινας, δεν θα είχε αποκαλυφθεί η απάτη.

Στην απολογία του -μεταξύ άλλων- ο Ιωάννης Λίτινας αναφέρει: «Είμαι κάθετος ότι δεν επενδύθηκαν ποτέ τα χρήματα. Ήταν μια καλοστημένη πυραμίδα. Από την έρευνα που έχουν κάνει οι αγγλικές και ουκρανικές αρχές και τους δικούς μου εξειδικευμένους ανθρώπους στον συγκεκριμένο τομέα αποδεικνύεται ότι η ομάδα Δασκαλέα τουλάχιστον από το 2009 μέχρι και την αναστολή λειτουργίας των δομών δεν επένδυσε ούτε ένα cent.

Ερώτηση : «Γνωρίζεις που βρίσκονται τα χρήματα που καταβλήθηκα προς επένδυση από τους επενδυτές, αν διασώζονται ή έχουν αναλωθεί;»

Απάντηση: «Μόνο από το 2009 και μετά μπορώ να γνωρίζω και θα σας πω λεπτομερώς, όσα δε σας λέω προκύπτουν από έγγραφα που έχω ήδη προσκομίσει. Κατά τη χρονική περίοδο από το 2009 έως τον Αύγουστο του 2010 καταβλήθηκαν προς επένδυση χοντρικά στην PK Consultants USA INC, συμπεριλαμβανομένων και των δικών μου χρημάτων, περί τα 60 εκατ. δολάρια εκ των οποίων τα 35 εκατ. δολάρια ήταν κατατεθειμένα σε λογαριασμούς της PK Consultants USA INC, στην τράπεζα Eurobank στην Ελλάδα, τα οποία και εν τέλει δεσμεύτηκαν και με τα οποία αποζημιώθηκαν τότε επενδυτές, τα δε υπόλοιπα 25 εκατ. δολάρια ήταν κατατεθειμένα σε trading account στην IKOΝ Global Markets INC και στη GFT. Τα 25 εκατ. δολάρια που δεν μπορούσαν να δεσμευθούν μεταφέρθηκαν σε προσωπικούς λογαριασμούς του Δασκαλέα, της συζύγου του και δύο ακόμα κατηγορουμένων (Α… και Μ…) που ανοίχθηκαν στην ουκρανική τράπεζα Integral.

Όπως προκύπτει από την άρση τραπεζικού απορρήτου, που διατάχθηκε από τις αρμόδιες ουκρανικές αρχές, τα ποσά αυτά που κατατέθηκαν στους επιμέρους λογαριασμούς, τα ανέλαβαν οι ίδιοι ως άνω κατηγορούμενοι είτε με μετρητά είτε με εμβάσματα σε άλλους λογαριασμούς τους. Τα σχετικά παραστατικά της κίνησης αυτών των λογαριασμών ετοιμαζόμουν να προσκομίσω στους αρμόδιους αστυνομικούς, ωστόσο, δεν πρόλαβα εξαιτίας του ότι συνελήφθη και αυτά ήδη έχουν κατασχεθεί και θα αποσταλούν σε εσάς τις επόμενες ημέρες.

Από την κίνηση των λογαριασμών φαίνεται ότι σε συγκεκριμένες ημέρες σήκωσαν ημερησίως μέχρι και δύο εκατ. δολάρια. Θέλω επίσης να προσθέσω ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ο Δασκαλέας έβρισκε αφορμές να επισκέπτεται συχνά το Κίεβο, ταξιδεύοντας πάντα με προσωπικό λίαρ τζετ και με προσωπικό πέντε ανδρών της προσωπικής του ασφάλειας, προφανώς για να φυγαδεύει με ασφάλεια τα χρήματα που σήκωνε από την τράπεζα…

Δεν γνωρίζω που βρίσκονται τα χρήματα κι εγώ τα ψάχνω ως επενδυτής. Δεν έχω χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό και ούτε είχα ανοίξει στο όνομα μου ποτέ trading account.

Η επιτροπή του Μπελίζ και ο Άραβας
 
Έχω κάνει τα αδύνατα δυνατά να μάθω και μέσω ιδιωτικών ερευνητών, έκανα καταγγελία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Μπελίζ για να του αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας, αλλά μετά λύπης μου διαπίστωσα ότι μέχρι το Φθινόπωρο του 2015 συνεχίζει να λαμβάνει χρήματα δήθεν προς επένδυση και θεωρώ ότι το κάνει μέχρι σήμερα μέσω νέων επενδυτικών δομών. Ένας δε από τους επενδυτές που συνέχισε μέχρι τέλη Μαΐου του 2015 να καταβάλει χρήματα ήταν ο Ρέστης, ο οποίος μάλιστα επρόκειτο να φέρει κάποιον Άραβα επενδυτή με κεφάλαιο περί τα 200 εκατ. δολάρια, πράγμα που αν συνέβαινε δε θα αποκαλυπτόταν ποτέ όλη η απάτη του Δασκαλέα».

Απολογία Δασκαλέα

Στην απολογία του, ο Γ. Δασκαλέας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η προέλευση των χρηματικών ποσών που δόθηκαν σε όλους τους επενδυτές που ήθελαν να αποχωρήσουν, Έλληνες και ξένους, ήταν τα κεφάλαιά τους και τα πραγματικά τους κέρδη. Συγκεκριμένα αποζημίωσα όλους τους Έλληνες επενδυτές καθώς και όσους ξένους ήθελαν να αποχωρήσουν, διότι υπήρχαν και κάποιοι ξένοι επενδυτές που επένδυσαν τα χρήματά τους.

Ο Γ. Δασκαλέας αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται και στην απολογία του αναφέρει ότι «είναι αληθές πως τα χρήματα επενδυτών, αλλά και δικά του και της συζύγου του μεταφέρθηκαν από τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε η εταιρεία του σε τράπεζα στις ΗΠΑ»Στη συνάντηση γνωριμίας με τον κ. Λίτινα το 2007, εκείνος υπέγραψε application για άνοιγμα trading account στην ΙΚΟΝ Global Markets INC, για ποσό έξι εκατ. δολαρίων, το οποίο εκ των υστέρων συνειδητοποίησα ότι δεν είχε καταθέσει ποτέ. (…) Έκτοτε, μέχρι το 2009, δεν άκουσα κάτι για τον Λίτινα.

Περί τα μέσα του Ιουνίου 2009, ο Καραμπούλας μου είπε ότι ήθελε να με δει ένας παλιός επενδυτής και πράγματι, ήρθε στο σπίτι μου ο Λίτινας, και μου είπε ότι ήταν διατεθειμένος να επενδύσει κάποια χρήματα και μου ζήτησε να εξηγήσω ξανά το πρόγραμμα και τη διαδικασία του foreign exchange. Το χρηματικό ποσό που επένδυσε ο Λίτινας ήταν 300.000 δολάρια.

Η σχέση μας με τον Λίτινα εξελίχθηκε πάρα πολύ γρήγορα σε στενότερη συνεργασία αλλά και σε στενότερη φιλική σχέση και μάλιστα ενάμιση μήνα μετά την κατάθεση του πρώτου ποσού, μου ζήτησε να κατέβω στο Ρέθυμνο να τον συναντήσω, όπου εκεί μου σύστησε τον V.A., που ήταν γιατρός και ενδιαφέρθηκε κι αυτός να επενδύσει περί το ένα εκατ. δολάρια.

Τον Μάρτιο του 2012 συναντήθηκα με το Βίκτορα Ρέστη και εκεί άρχισε η επανεκκίνηση της PK Consultans USA INC. Συγκεκριμένα ζήτησα από τον Ρέστη να μου ανοίξει ένα λογαριασμό στην τράπεζα συμφερόντων του FIB στην Φρανκφούρτη Γερμανίας και μάλιστα εντυπωσιάστηκα με την ευκολία που το πέτυχε. Με τον Β. Ρέστη στη συνέχεια συνεργαστήκαμε, ήτοι αυτός πραγματοποίησε επενδύσεις στην εταιρία. Κι εγώ αντίστοιχα αγόρασα ποσοστό 2% των μετοχών στην τράπεζα FIB. Ο λόγος που το αγόρασα ήταν διότι είχαμε συζητήσει και από κοινού σκεφτόμασταν να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητές μου στο trading επί των συναλλαγματικών ισοτιμιών δημιουργώντας έτσι ένα επενδυτικό προϊόν, το οποίο να μπορεί να διατίθεται με άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Γερμανίας σε πελάτες της τράπεζας του κ. Ρέστη ή άλλους επίδοξους επενδυτές.

Από τότε και μετά άλλαξε στάση ο Λίτινας απέναντί μου, έγινε αψύς και πολλές φορές εριστικός εκφράζοντας το παράπονό του δια αυτής της συμπεριφοράς ότι δεν τον είχα συμπεριλάβει στη μετοχική σύνθεση του fund που επρόκειτο να ιδρυθεί, παρά τη στήριξή του όλα αυτά τα χρόνια προς εμένα. Συγκεκριμένα δε έλεγε ότι δεν είναι ένας απλός πελαταγωγός και ότι είχε αξία σαν άνθρωπος και ήθελε να αναγνωριστεί εμπράκτως αυτή η προσφορά.

Τα mail που εστάλησαν τον Μάιο του 2015, την περίοδο αναστολής λειτουργίας των επενδυτικών δομών, ήταν ένα θέατρο ενός καλά ενορχηστρωμένου από την αρχή σχεδίου.

Όλα τα χρήματα επενδύθηκαν και επενδύθηκαν προσηκόντως και μάλιστα με πολύ μεγάλο κόπο κι εργασία δική μου. Δεν γνωρίζω που βρίσκονται τα χρήματα που καταβλήθηκαν προς επένδυση από τους επενδυτές. Γεγονός είναι ότι λείπουν, αλλά γνωρίζω ότι δεν βρίσκονται σε δικούς μου λογαριασμούς.

Οι μεταφορές των χρημάτων από λογαριασμό της εταιρίας σε προσωπικούς λογαριασμούς δικούς μου και της συζύγου μου, έγιναν εν γνώσει και με τη συναίνεση των επενδυτών, προκειμένου να μη δεσμευτούν κι αυτά τα χρήματα στην Ελλάδα και να μπορέσουν κάποιοι επενδυτές να τα εξαργυρώσουν σε περίπτωση ανάγκης στη διάρκεια του εξάμηνου παγώματος των τραπεζικών λογαριασμών. Ανέλαβα δε εγώ και η σύζυγός μου και οι λοιποί συγκατηγορούμενοί μου τα χρήματα το 2011, όταν πια είχε ξεκαθαρίσει το τοπίο και είχαν αποζημιωθεί όλοι οι επενδυτές και ήξερε ο καθένας τι είχε, οπότε τα χρήματα αυτά ήταν δικά μας και για αυτό τα αναλάβαμε.

Για το γεγονός ότι εμφανίζεται να συνέχισε τις επενδύσεις μετά την αναστολή λειτουργίας των επενδυτικών δομών, αναφέρει: «Συνέχισα με τη Richcroft Experts LLP με δύο τρεις στενούς μου φίλους, οι οποίοι συνέχιζαν να με εμπιστεύονται, μεταξύ αυτών και ο Βίκτορας Ρέστης, με τον οποίο ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε τέλη Ιουλίου του 2015 με την εξής λογική: Με τον Ρέστη συνεργαζόμασταν κατά τα έτη 2012 -2013 και είχε και αυτός και η μητέρα του πάρει τα χρήματά τους πίσω 4-5 φορές. Το ίδιο και η αδελφή του, Κάτια Ρέστη. Όταν ξέσπασε όλο αυτό, στα τέλη Μαΐου 2015, λογικό ήταν να κλονιστεί και προφανώς να με δοκιμάσει. Μου είπε: “Επειδή σε πιστεύω και μου λες ότι είσαι καθαρός, εγώ θα βάλω χρήματα προς επένδυση στο δικό μου όνομα και αν δω κέρδος σημαίνει ότι είσαι καθαρός και όλα τα έχουν κάνει άλλοι”. Μάλιστα, μου είπε ότι αν όντως είχε κέρδος, θα μου σύστηνε και άλλους επενδυτές Άραβες μέσω ενός νέου fund που θα συστήναμε.” 

Ο Γ. Δασκαλέας δήλωσε τέλος στην ανακρίτρια ότι είναι διατεθειμένος να δώσει όλα τα στοιχεία που αφορούν σε δικούς του τραπεζικούς λογαριασμούς και σε συγγενών του. 

Ελεύθερη η Κύπρια δικηγόρος
 
Εν τω μεταξύ, ελεύθερη με εγγύηση 50.000 ευρώ αφέθηκε μετά την απολογία η η Κύπρια δικηγόρος που καταζητείτο με ένταλμα για την υπόθεση εξαπάτησης επενδυτών. Η δικηγόρος εμφανίστηκε αυτοβούλως το πρωί της Τρίτης στη 10η τακτική ανακρίτρια και κατά την απολογία της την Τετάρτη υποστήριξε ότι δεν είχε καμία γνώση για απάτες που τυχόν τέλεσαν συγκατηγορούμενοί της, όσο διάστημα συνεργαζόταν με τον κ. Δασκαλέα. Στην απολογία της υποστήριξε πως ο ρόλος της ήταν η παροχή διοικητικής υποστήριξης στα funds στο πλαίσιο της επαγγελματικής της δραστηριότητας, ενώ δεν εκπροσωπούσε ή διαχειριζόταν τους λογαριασμούς των επενδυτών.

«Ο Δασκαλέας είχε παραπλανήσει και εμένα με ψευδείς βεβαιώσεις που μου έστελνε για τις επενδύσεις των χρημάτων και τα κέρδη. Τον Μάιο του 2015 κατάλαβα ότι χρήματα δεν υπήρχαν. Αμέσως διέκοψα τη συνεργασία μου μαζί του και κατήγγειλα όσα ήξερα στις αρχές της Κύπρου, της Μ.Βρετανίας και της Ελλάδας» φέρεται να υποστήριξε.

Διαβάστε τις αποκαλυπτικές έρευνες του zougla.gr για την υπόθεση:

Κυνηγούσαν 1 δισ. δολάρια, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 13 Μαΐου 2016, 21:00

Πώς στήθηκε η απάτη του αιώνα, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 11 Μαΐου 2016, 20:20

Χειροπέδες στους “αρχιτέκτονες” της πυραμίδας, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Μαΐου 2016, 22:15  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης