Έναν Έλληνα και την ιστορία του, η οποία σχετίζεται με τον ξεριζωμό και το προσφυγικό δράμα ανέδειξε εφέτος ο βρετανικός «Guardian» στον απολογισμό του για τα πρόσωπα της χρονιάς.
Ο Αντώνης, την ημέρα του περιστατικού (20η Απριλίου) με αυταπάρνηση βούτηξε στη θάλασσα, σώζοντας 20 από τους συνολικά 93 επιβάτες της λέμβου που ανετράπηΠρόκειται για τον λοχία Αντώνη Δεληγιώργη, το έργο του οποίου έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης μεταναστών νωρίτερα φέτος, σε ναυάγιο ανοικτά της Ρόδου.
Ο 34χρονος λοχίας, εμφανίστηκε τον Απρίλιο σε φωτογραφίες που έκαναν τον γύρο του κόσμου, οι οποίες απεικονίζουν τη στιγμή που ο ίδιος κρατά στα χέρια του την 24χρονη πρόσφυγα Γουεγκάσι Νεμπιάτ από την Ερυθραία, αμέσως μετά τη διάσωσή της.
Ο Αντώνης, την ημέρα του περιστατικού (20ή Απριλίου) με αυταπάρνηση βούτηξε στη θάλασσα, σώζοντας 20 από τους συνολικά 93 επιβάτες της λέμβου που ανετράπη.
«Έπραξα το καθήκον μου»
Ο «Guardian» στο αφιέρωμά του που τιτλοφορείται «Ο ηρωισμός ενός Έλληνα στρατιώτη που έσωσε μετανάστες από τη θάλασσα» φιλοξενεί δηλώσεις του ίδιου του λοχία, ο οποίος αρνείται τον τίτλο του ήρωα και δηλώνει πως έπραξε το καθήκον του.
Ο 34χρονος, μεταξύ άλλων ζητεί να δοθεί μία πλήρης και ικανοποιητική εξήγηση στο ερώτημα γιατί δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση για το προσφυγικό δράμα, την ώρα που κυβερνήσεις και πολιτικοί δείχνουν απρόθυμοι να δώσουν ένα τέλος σε αυτό.
«Έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο 34χρονος και αναφερόμενος στην Νεμπιάτ είπε: «Την έσωσα γιατί έπρεπε να σωθεί».
»Αν εμείς ήμασταν πρόσφυγες κάποιοι άλλοι θα έκαναν το ίδιο για εμάς», σημείωσε και όπως είπε, αν χρειαζόταν θα έκανε και πάλι το ίδιο.
Οκτώ μήνες μετά τις συγκλονιστικές στιγμές της διάσωσης, ο λοχίας θυμάται έντονα όχι τόσο την παγωμένη θάλασσα, όσο τους ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα σε αυτή… Το κλάμα και τις εκκλήσεις για βοήθεια, τα τεντωμένα χέρια που έψαχναν απεγνωσμένα εκείνα των διασωστών… Και μετά σκέφτεται τα πρόσωπά τους… Το πρόσωπο ενός άνδρα που δεν κατάφερε να σώσει ένα ανήλικο παιδί…
«Τους σκέφτομαι πολύ. Το κακό είναι ότι ανασύραμε και άψυχα κορμιά εκτός από ζωντανούς ανθρώπους» θυμάται ο ίδιος.
Όσο για την έγκυο από την Ερυθραία που έσωσε, όπως αποκάλυψε, μιλάει συχνά μαζί της.
Η Ελίζαμπεθ γέννησε ένα αγοράκι στο νοσοκομείο της Ρόδου ανήμερα του Αγίου Γεωργίου. Μένει πλέον στη Σουηδία και ονόμασε το αγοράκι της Αντώνη-Γεώργιο, από τον Άγιο Γεώργιο και τον Αντώνη Δεληγιώργη.
«Δεν θα ξεχάσω κανέναν από αυτούς. Τέτοιες καταστάσεις δεν τις ξεχνάς ποτέ» καταλήγει ο Αντώνης, ο «ήρωας της ακτής».
Οι εικόνες του Αντώνη και της Γουεγκάσι είναι εκείνες που πρέπει ο καθένας μας να κρατά καλά φυλαγμένες στη μνήμη του, καθώς μαρτυρούν πως η ανθρωπιά και η ανθρώπινη αλληλεγγύη αποτελούν αξίες οι οποίες παραμένουν ακλόνητες…
Διαβάστε επίσης: