Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
«Δάσκαλος», «Στραβωμένος», «Soni», «Βλάχος», «Οδοντίατρος», «Ζαμπόν», «Τρελός», «Γύφτος», «Μούσιας» και «Λαγός» είναι μερικά από τα ψευδώνυμα που χρησιμοποιούσαν τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων που «ειδικεύονταν» στις εκβιάσεις καταστηματαρχών και τους κατά παραγγελία ξυλοδαρμούς.
Επέβαλλαν «χαράτσι» προστασίας με τα μηνιαία κέρδη να εκτιμώνται στις 75.000 ευρώΌπως προκύπτει από το πολυσέλιδο διαβιβαστικό, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του zougla.gr, τα μέλη των τριών ομάδων εκβιαστών που έπεσαν στα χέρια της αστυνομίας είχαν διακριτούς ρόλους και έπρατταν πάντα κατ’ εντολή των αρχηγών.
Οι συμμορίες δρούσαν με τη λογική «παίρνουμε λίγα από πολλούς» και σε καθένα από τα καταστήματα που είχαν υπό την εποπτεία τους, επέβαλλαν «χαράτσι» προστασίας που κυμαινόταν από 300 έως 500 ευρώ τον μήνα (σ.σ.: τα κέρδη της επομένως μηνιαίως εκτιμώνται στα 45.000 με 75.000 ευρώ).
Σήμερα, το zougla.gr, θα προβεί, σε πρώτη φάση, στη σκιαγράφηση των προφίλ των εμπλεκομένων και στην κατάδειξη του τρόπου που λειτουργούσαν, βάση των στοιχείων που έχουν συλλεχθεί από τις Αρχές.
Α’ εγκληματική οργάνωση
Την εν λόγω ομάδα αποτελούσαν οι Έλβις, Soni, Βλάχος, ο… οδοντίατρος αλλά και ο αστυνομικός Ι. Α. ο οποίος υπηρετεί στη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.
Σύμφωνα με το διαβιβαστικό, η συμμορία δρούσε τουλάχιστον από το 2014 όταν και έγινε η αρχική καταγγελία στην αστυνομία και προτιμούσε τις περιοχές των Αμπελοκήπων, του Γαλατσίου, του Παγκρατίου, του Βύρωνα, της Καισαριανής, το Κεραμεικού, των Άνω Πετραλώνων, του Ν. Κόσμου, κα, έχοντας συνολικά χτυπήσει περισσότερα από 30 καταστήματα.
Οι κύριες δραστηριότητες των μελών της ομάδας ήταν η προστασία καταστημάτων αλλά και η πώληση
Όσον αφορά στον τρόπο δράστης, ο «Δάσκαλος» έδινε εντολές στον έτερο αρχηγό Ι. Λ. και καθόριζε το ύψος της προστασίας. Ο «Δάσκαλος» ποτέ δεν πήγαινε στα καταστήματα και ποτέ δεν επικοινωνούσε με τους ιδιοκτήτες εκτός από μία φορά που απείλησε έναν από αυτούς και εν συνεχεία τον «επισκέφτηκε» με τον Ι. Λ.
Σε εβδομαδιαία βάση τα μέλη της ομάδας επισκέπτονταν τα καταστήματα εκβιάζοντας τους ιδιοκτήτες. Όταν εντόπιζαν καινούργια καταστήματα ο Ι. Λ. επικοινωνούσε με τον «Δάσκαλο» για τις τελικές εντολές.
Ναρκωτικά μέσω…Τρικάλων
Μάλιστα, τα ναρκωτικά τα έκρυβαν στο σπίτι ενός μέλους ονόματι Β. Λ., ενώ τους είχαν δώσει και συγκεκριμένα παρατσούκλια όπως «CD», «Mp3» και «εισιτήρια». Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι όταν η αποθήκη άδειαζε τότε ο «Δάσκαλος» επικοινωνούσε με τον προμηθευτή του με το ψευδώνυμο «Οδοντίατρο», ο οποίος του έστελνε ναρκωτικά. Παράλληλα η ομάδα προμηθεύονταν ναρκωτικά μέσω ενός μέλους το οποίο τους τα έστελνε με ΚΤΕΛ από τα Τρίκαλα.
Β’ εγκληματική οργάνωση
Αρχηγός της δεύτερης συμμορίας φέρεται να είναι ένα πρόσωπο με το όνομα Νίκος, το οποίο όμως
Η εν λόγω ομάδα αποτελούνταν από συνολικά εφτά άτομα, μεταξύ αυτών ο «Τάκης» και ο «Ζαμπόν», ενώ είχε επισκεφθεί τουλάχιστον 50 καταστήματα και δρούσε από τον Δεκέμβριο του 2014.
Οι περιοχές που προτιμούσε ήταν ο Βύρωνας, η Κυψέλη, το Μεταξουργείο, τα Σεπόλια, ο Ν. Κόσμος, η Ν. Σμύρνη, η Γλυφάδα, η Αργυρούπολη, η Ν. Φιλαδέλφεια, η Ηλιούπολη κα.
Ο άφαντος αρχηγός και το… σύνθημα
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Νίκος δεν εμφανιζόταν ποτέ σε κάποιο κατάστημα, ούτε είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους υπαρχηγούς «Τάκη» -κατά κόσμον, F. R.- και Ι. Β (σ.σ ιδιοκτήτης καφετέριας στην Ηλιούπολη).
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., ο Ι. Β. επισκέπτονταν τα καταστήματα – στόχους και, όταν έκανε αναπάντητη στον εκάστοτε ιδιοκτήτη, ήταν το σύνθημα ώστε αυτός να εξέλθει του καταστήματος και να καταβάλλει την πληρωμή.
Γ’ εγκληματική οργάνωση
Ειδικότερα, ένας από τους υπαρχηγούς επικοινωνούσε συχνά με ενστόλους προκειμένου να ενημερωθεί αν οι Αρχές έχουν θέσει την ομάδα κάτω από το μικροσκόπιο τους.
Αρχηγός της οργάνωσης ήταν ο Μ. Γ., ενώ υπαρχηγοί ήταν οι Α. Κ. και Κ. Χ.
Σύμφωνα με την ΕΛ. ΑΣ., ο αρχηγός έδινε εντολές στα άλλα μέλη της οργάνωσης να περιπολούν τα καταστήματα που προστάτευαν, ειδικά Παρασκευή και Σάββατο, ενώ, κάποιες φορές, εμφανιζόταν και ο ίδιος.
Στις συναντήσεις του με τους συναδέλφους του, έπαιρνε αυστηρά μέτρα ώστε να σιγουρευθεί ότι δεν τον παρακολουθούν από την αστυνομία. Η συμμορία είχε «χτυπήσει» τουλάχιστον 70 καταστήματα.
Tρεις αστυνομικοί στο κύκλωμα- υπηρετούσαν σε Κρατική Ασφάλεια, Τροχαία και ΕΥΠ
Συνολικά τρεις αστυνομικοί, ο ένας σε βασικό ρόλο και οι άλλοι δύο ως περιφερειακά μέλη,
Οι τρεις έντστολοι παρείχαν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στο κύκλωμα, όπως για παράδειγμα πιθανούς ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ.. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπηρετούσαν στην Κρατική Ασφάλεια, την Τροχαία και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.
Οι αρχές συνέλαβαν συνολικά 21 άτομα, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 76 ατόμων, εκ των οποίων οι 37 ως βασικά μέλη και οι 39 ως περιφερειακά. Ειδικότερα, στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν 21 μέλη -μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά- τριών συμμοριών που εκβίαζαν και «παρείχαν προστασία» σε καταστηματάρχες. Για την υπόθεση των συμμοριών της νύχτας σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 76 ατόμων, εκ των οποίων τα 37 ως βασικά μέλη και τα 39 ως περιφερειακά
Τα μέλη των συμμοριών δραστηριοποιούντο στους εκβιασμούς και παρείχαν προστασία σε 150 τουλάχιστον καταστήματα (καφετέριες, εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα κ.α.) σε διάφορες περιοχές της Αττικής (ανάμεσα στις οποίες το Κολωνάκι, το Γκάζι, το Ψυρρή, ο Κεραμεικός, η Κηφισιά, η Ν. Ερυθραία, η Γλυφάδα, το Ελληνικό, το Παγκράτι, του Ζωγράφου, ο Βύρωνας, η Δάφνη, ο Ν. Κόσμος, η Αγ. Παρασκευή.
Να σημειωθεί ότι θα ακολουθήσει και άλλο δημοσίευμα με όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τη δράση των ομάδων και τους διαλόγους…