Ως το πιο επιτυχές, από πλευράς προσέλευσης κόσμου, περνά στα χρονικά της ομογένειας το διήμερο ελληνικό γλέντι που παρουσίασε το 31ο Ελληνικό Φεστιβάλ του Σίδνεϊ. Όπως γράφει ο «Νέος Κόσμος», το σπάσιμο του ρεκόρ οφείλεται εν πολλοίς στον Μιχάλη Χατζηγιάννη, αλλά και στον καιρό, που στάθηκε πολύτιμος σύμμαχος.

Κατά την επίσημη έναρξη, τονίστηκε η σημαντική συμβολή της ελληνικής παροικίας στην ανάπτυξη της πλουραλιστικής και πολυπολιτισμικής Αυστραλίας και οι Αυστραλοί πολιτικοί δεν εφείσθησαν επαίνων για τους φορείς διοργάνωσης – φεστιβάλ και κοινότητα- και τις ηγεσίες αυτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τελετή άρχισε με παραδοσιακό καλωσόρισμα από τον εκπρόσωπο των ιθαγενών, Ράσελ Ντόσον, ο οποίος, με ευφυολογήματα που εκτίμησε ο κόσμος, αναφέρθηκε στη φυλή «Guligal» στην οποία ανήκει και μίλησε διάφορες γλώσσες ή διαλέκτους των γηγενών.

«Τα έθνη μας είναι πολλά και έχουμε πάνω από 800 τόσες γλώσσες. Αυτή η χώρα, λοιπόν, ήταν πολυπολιτισμική για χιλιάδες χρόνια» είπε ο νυμφευμένος με Κύπρια της Αυστραλίας κ. Ντόσον.

Αυτά ακριβώς τα λόγια έδωσαν το έναυσμα και στον πρόεδρο της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας, Χάρη Δανάλη, για να προβεί στις δικές του υπογραμμίσεις υπέρ του πολυπολιτισμού, ενώ παράλληλα στάθηκε και στον αγώνα που δίνει σήμερα η ομογένεια υπέρ της διατήρησης του πολιτισμού μας και της διδαχής της ελληνικής γλώσσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα συγχαρητήριά του στην κοινότητα και το φεστιβάλ εξέφρασε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, Βασίλειος Τόλιος, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να είστε πολύ υπερήφανοι για το ό,τι αποτελείτε ενεργό μέρος της ταυτότητας αλλά και της δημιουργίας, η οποία εκφράζεται μέσα από το φεστιβάλ στην αυστραλιανή κοινωνία και ευρύτερα».

Την ομοσπονδιακή πρωθυπουργό Τζούλια Γκίλαρντ εκπροσώπησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Τόνι Μπερκ, ο οποίος και έκανε την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης