Τα «αργόσυρτα» βήματα της Δικαιοσύνης στις υποθέσεις με φανερό ή αθέατο πρωταγωνιστή τον Βαγγέλη Μαρινάκη ρίχνουν ακόμη βαρύτερες σκιές πάνω τους, δημιουργώντας υπόνοιες για παρασκηνιακές μεθοδεύσεις συγκάλυψης.
Ένα έγκλημα χωρίς χρηματοδότη και «διευθυντή της εγκληματικής οργάνωσης», χαρακτηρίστηκε από τους δικαστές η μεγάλη υπόθεση του Noor1Οι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη δικαστική πορεία των υποθέσεων οι οποίες «ακουμπούν» τον Βαγγέλη Μαρινάκη δημιουργούν ένα πέπλο προστασίας για αυτόν και γεννούν πολλά και εύλογα ερωτήματα.
Πέρασαν ήδη 14 μήνες από τον Αύγουστο του 2016, όταν το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά εξέδωσε την απόφασή του για την πολύκροτη υπόθεση του ναρκοπλοίου Noor1 με τη μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης που βρέθηκε ποτέ σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Ακόμη και σήμερα, όμως, δεν έχει καθαρογραφεί η πρωτόδικη αυτή απόφαση, η οποία είχε προκαλέσει σάλο, αφού άφηνε… ακέφαλο το κύκλωμα που μετέφερε το φορτίο του θανάτου και έριχνε στα μαλακά όλα τα μέλη του.
Ένα έγκλημα χωρίς χρηματοδότη και «διευθυντή της εγκληματικής οργάνωσης» χαρακτηρίστηκε από τους δικαστές η μεγάλη υπόθεση του Noor1, με μία απόφαση που επικρίθηκε από σχεδόν σύσσωμο τον νομικό κόσμο, αφού κράτησε στο σκοτάδι τον πραγματικό συντονιστή της μεταφοράς των 2,1 τόνων ηρωίνης.
Κι όμως, η μη καθαρογράφηση της απόφασης του δικαστηρίου προσφέρει ακόμη και τώρα «χείρα βοηθείας» στους εμπλεκομένους, αφού μπλοκάρει κάθε πιθανή κίνηση της Δικαιοσύνης, η οποία δεν μπορεί καν να προχωρήσει στην αναμενόμενη, από πολλούς, έφεση υπέρ του νόμου, που έμοιαζε μονόδρομος από την πρώτη στιγμή.
Γνωρίζουν, άλλωστε, οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης από τους δικηγόρους που τους περιστοιχίζουν πως η έφεση υπέρ του νόμου θα έφερνε αντιμέτωπους τους κατηγορουμένους με το ενδεχόμενο βαρύτερης ποινής και ίσως τους αθωωθέντες και πάλι στο εδώλιο. Τα πράγματα τότε θα ήταν δυσκολότερα για όλους και η δίκη τους, σε δεύτερο βαθμό, δεν θα ήταν «περίπατος», όπως οι ίδιοι ευελπιστούν να είναι.
Η μη καθαρογράφηση της πρωτόδικης απόφασης «στοιχειώνει» εξάλλου και τον προσδιορισμό της δίκης, σε δεύτερο βαθμό, η οποία με αυτούς τους ρυθμούς δεν αναμένεται να γίνει νωρίτερα από το 2019!
Με δεδομένο μάλιστα ότι η πρόεδρος του δικαστηρίου, η κα Δούκα, υπηρετεί πλέον στην Κομοτηνή και φέρεται να επικαλείται φόρτο εργασίας, αντιλαμβάνεται κάποιος πως παραμένει αμφίβολο το πότε επιτέλους θα καθαρογραφεί αυτή η δικαστική απόφαση.
Με τον χρόνο λοιπόν να μετρά υπέρ των κατηγορουμένων, δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για σκοπιμότητες… 14 μήνες όμως χρειάστηκαν και για την έκδοση από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας του βουλεύματος που αφορά στο μεγαλύτερο σκάνδαλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο με τους στημένους αγώνες και τα παράνομα στοιχήματα.
Και μόνο μόλις το zougla.gr αποκάλυψε όλο το δικαστικό παρασκήνιο και κατήγγειλε τη συστηματική κωλυσιεργία με οσμή παραδικαστικού κυκλώματος, με αποτέλεσμα να διαταχθεί πειθαρχική έρευνα σε βάρος των μελών του δικαστικού συμβουλίου για την αδικαιολόγητη αυτή καθυστέρηση, εκδόθηκε το σχετικό βούλευμα, το οποίο καθαρογράφτηκε την Παρασκευή που μας πέρασε. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, θα έλεγε ο αφελής παρατηρητής. Μόνον που σε αυτήν την περίπτωση ισχύει περισσότερο το αργά, με στόχο να εξελιχθεί σε ένα «ποτέ».
Σύμφωνα με έγκυρους νομικούς και δικαστικούς κύκλους, η έκδοση του Διατακτικού του βουλεύματος για τα στημένα στο ποδόσφαιρο έγινε υπό το αφόρητο βάρος της πίεσης χρόνου. Συγκεκριμένα, έπειτα από σειρά δημοσιευμάτων από το zougla.gr για τη συστηματική κωλυσιεργία που παρατηρήθηκε στην έκδοση του εν λόγω βουλεύματος, κινήθηκε διαδικασία από το Υπ. Δικαιοσύνης για τη διεξαγωγή πειθαρχικού ελέγχου κατά των τριών μελών του Συμβουλίου Εφετών. Είχαν περάσει 14 μήνες καθυστερήσεων. Το Συμβούλιο Εφετών λοιπόν επιτάχυνε και έσπευσε να συντάξει το Διατακτικό, στο οποίο ο πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Σταμαδιάνος μειοψηφεί και αθωώνει όλους και για όλα. Δικαίωμά του βεβαίως, αλλά οφείλει εξηγήσεις με συγκεκριμένο σκεπτικό, το οποίο κατά τον νόμο είναι υποχρεωμένος να καταθέσει.
Το Διατακτικό ολοκληρώθηκε χωρίς σκεπτικό και εξηγήσεις. Το ίδιο το σώμα του βουλεύματος, πάντα σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δεν είχε συνταχθεί. Άρχισε λοιπόν ένας αγώνας δρόμου, προκειμένου να μην υπάρξει και δεύτερος γύρος άσκησης πειθαρχικού ελέγχου. Στο σημείο αυτό βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή. Το μεν Διατακτικό κατατέθηκε, το δε βούλευμα καθαρογράφτηκε με 10 ημέρες καθυστέρηση από την κατάθεση του Διατακτικού. Μία καθόλα παράνομη διαδικασία που αφορά στην επιταγή του νόμου για άμεση κατάθεση του σκεπτικού επί του Διατακτικού σημειώματος.
Όσο καθυστερεί αυτή η διαδικασία, τόσο καθυστερεί και η υποβολή αναίρεσης από τον Άρειο Πάγο κατά των απαλλακτικών διατάξεων που περιέχονται σε αυτό. Με λίγα λόγια, διαπιστώνεται μία διαχρονική και συστηματική διάθεση συγκεκριμένων δικαστικών κύκλων να καθυστερήσουν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τις διαδικασίες που αφορούν σε μία υπόθεση στην οποία εμπλέκεται, κατηγορείται και θα δικαστεί ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Πολλοί κάνουν λόγο για οσμή παραδικαστικού, μόνον που η οσμή έχει καταντήσει αφόρητη.
Διαβάστε επίσης: