Το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ και της εγκατάστασης της Φυλής, ζήτησε το Δυτικό Μέτωπο (φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής) από την περιφερειάρχη και πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ Ρένα Δούρου, σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του, παρουσία και της αντιπρόεδρου του Συνδέσμου, Αφροδίτης Μπιζά.
Σκοπός της συνάντησης ήταν η επίδοση κειμένου, υπογεγραμμένου από 3.000 πολίτες, οι οποίοι θέτουν το παραπάνω αίτημα και καταδικάζουν τη συνεχιζόμενη «στοχοποίηση» της Δυτικής Αττικής σαν του αποκλειστικού -σχεδόν- υποδοχέα των σκουπιδιών όλης της Αττικής. Παράλληλα ζητούν να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη για νέες υποδομές διαχείρισης και ταφής αστικών απορριμμάτων ή επικίνδυνων αποβλήτων στη Δυτική Αττική και να δρομολογηθεί άμεσα η περιβαλλοντική αποκατάσταση της ευρύτερης περιοχής.
Από την πλευρά της η κ. Δούρου, καλωσόρισε την αντιπροσωπεία και χαρακτήρισε «απόλυτα θετικό και ενισχυτικό της φιλοσοφίας του νέου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης των Αποβλήτων, το γεγονός της συγκέντρωσης τόσο υψηλού αριθμού υπογραφών». Ο νέος ΠΕΣΔΑ, υπογράμμισε, «έχει ταυτόσημη άποψη με εσάς», σε ότι αφορά το κλείσιμο της Φυλής για το λόγο αυτό, πρόσθεσε απαιτείται η άμεση ενεργοποίηση των νέων εγκαταστάσεων και των Μονάδων στην Νότια και Ανατολική Αττική ώστε να υλοποιηθεί ο αποκεντρωμένος σχεδιασμός της διαχείρισης.
Στο σημείο αυτό, τόνισε τη σημασία του ρόλου των δήμων στην ανάπτυξη των δράσεων εκείνων – που δεν έχουν και κόστος- και προωθούν διαδικασίες διαλογής και κομποστοποίησης καθώς και χωροθέτησης «Πράσινων σημείων».
Αναφερόμενη στην παρατηρηθείσα καθυστέρηση υλοποίησης του ΠΕΣΔΑ, η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κ. Μπιζά, ενημέρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σύντομα θα εκδοθεί προς τους δήμους πρόσκληση ενδιαφέροντος για την προμήθεια με σχετικό εξοπλισμό (κάδους, οχήματα, χαρτοφάγους κ.λ.π.) ενώ για την αργοπορία που σημειώνεται- μέσω της συνήθους διαδικασίας- επί των απαιτούμενων χωροθετήσεων είτε από πλευράς ΕΣΔΝΑ είτε από τους δήμους, η κ Μπιζά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.
Στο σχετικό ψήφισμα το Δυτικό Μέτωπο κάνει λόγο για «αναπόφευκτη κρίση» στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική και καταλογίζει ευθύνη στην Περιφέρεια και τον ΕΔΣΝΑ για «απουσία πολιτικής βούλησης για την υλοποίηση της αποκεντρωμένης διαχείρισης. Εκφράζει φόβο ότι η «Δυτική Αττική παραμένει πρώτη -ενδεχομένως και μοναδική- προτεραιότητα για την υποδοχή και διαχείριση των σκουπιδιών της Αττικής, με ενδεχόμενη δημιουργία νέας χωματερής στις εγκαταστάσεις στη Φυλή.
Τέλος το Δ.Μ. απευθυνόμενο σε κόμματα, αυτοδιοικητικούς, αλλά σε κινήματα των πολιτών – υποστηρίζει ανυποχώρητα τη θέση για «δίκαιη και ισόρροπη κατανομή, σε όλες τις περιοχές, των βαρών της διαχείρισης των απορριμμάτων της περιφέρειας Αττικής» διευκρινίζοντας ότι παρόλο που αποκλείει τη Δυτική Αττική από τους υποψήφιους χώρους εγκατάστασης νέων υποδομών διαχείρισης και ταφής αστικών απορριμμάτων, αυτό «δεν σημαίνει ότι τάσσεται άκριτα υπέρ οποιασδήποτε χωροθέτησης (π.χ. ΧΥΤΑ Γραμματικού»).