Ταραχή προκάλεσε στο Ορφανοτροφείο Βόλου η ηλεκτρονική ενημέρωση του Taxis για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων Βόλου. Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα καλείται να πληρώσει 27.000 ευρώ ΕΝΦΙΑ σε έξι ισόποσες δόσεις με πρώτη στις 30 Σεπτεμβρίου 2016.

Η νέα φορολογική υποχρέωση βρίσκει το Ορφανοτροφείο Βόλου σε μία δύσκολη από οικονομικής άποψης χρονική στιγμή. Παρά την τάξη που έχει μπει από το Μάρτιο, το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα βαρύνουν χρέη ύψους 285.000 ευρώ από προηγούμενες διοικήσεις.

Το Ίδρυμα κατάφερε να μειώσει σε 2.000 από 3.000 ευρώ τα έξοδα που κάθε μήνα δεν μπορούν να καλυφθούν από το Ορφανοτροφείο. Περιέκοψε δαπάνες, ανανέωσε προσωπικό, ενώ φροντίζει να πληρώνονται κανονικά οι εργαζόμενοι λαμβάνοντας και έναντι από τα οφειλόμενα.

Ωστόσο, ο καινούργιος φόρος τινάζει στον αέρα τις κοπιώδεις προσπάθειες. «Η λειτουργία του Ιδρύματος καθίσταται πλέον προβληματική. Έχουμε ανάγκη τη στήριξη όλων για να συνεχίσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες στα παιδιά» ανέφερε ο πρόεδρός του Άγγελος Αγραφιώτης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΕΝΦΙΑ έρχεται να προστεθεί σε άλλες 167 εκκρεμότητες που έχει το Ίδρυμα προς τη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία και μάλιστα χρειάζεται να τακτοποιηθεί εντός έξι μηνών.

Τα έσοδα του Ιδρύματος προέρχονται από επτά ενοίκια ακινήτων από σύνολο 50 (καθώς αρκετά από αυτά δεν είναι αξιοποιήσιμα) και από δωρεές της ευαισθητοποιημένης πόλης.

Δυστυχώς όμως η νέα υποχρέωση βγάζει το Ίδρυμα εκτός προγραμματισμού. «Χρειαζόμαστε την οικονομική στήριξη για να συνεχίσουμε να παράγουμε κοινωνικό έργο» επανέλαβε ο κ. Αγραφιώτης.

Το Ορφανοτροφείο Βόλου αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 25 παιδιά ηλικίας 5 έως 18 ετών και σύντομα περιμένει να φιλοξενήσει ακόμη ένα.

Τα παιδιά παρακολουθούν υποχρεωτικά αγγλικά, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αθλητικές δραστηριότητες, ενώ έχουν κοινωνική εκπαίδευση και συμμετοχή σε εκδηλώσεις.

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το Ορφανοτροφείο θα παρέχει στήριξη στα παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου απόρων οικογενειών με ενισχυτική διδασκαλία εντελώς δωρεάν στους χώρους του Ιδρύματος.

Επιπλέον, επεξεργάζεται τα παιδιά άπορων οικογενειών να σιτίζονται στο Ίδρυμα, αλλά και διάφορες σκέψεις σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού.

Να επισημανθεί ότι το Ίδρυμα απασχολεί προσωπικό που αποτελείται από δύο παιδαγωγούς, τέσσερις επιμελήτριες, μία γραμματέα, μία αποθηκάριο και μία μαγείρισσα.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα Ταχυδρόμος