Από το Κιλελέρ και το Μνημείο του Αγρότη, οι αγρότες της Θεσσαλίας, αλλά και ολόκληρης της χώρας θα στείλουν σήμερα Κυριακή 10 Μαρτίου το πρώτο μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα τους υποδεχθεί αύριο Δευτέρα 11 Μαρτίου στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι αγρότες δεν αντιμετωπίζουν την 114η επέτειο από την εξέγερση στο Κιλελέρ ως μία απλή εκδήλωση προς τους πεσόντες, αλλά ως ένα δυναμικό συλλαλητήριο και συνέχιση του αγώνα τους μέχρι να υλοποιηθούν τα αιτήματα επιβίωσης που έχουν θέσει προς την κυβέρνηση.

Οι Θεσσαλοί αγρότες αν και έχουν αποχωρήσει από τα μπλόκα εδώ και λίγες μέρες δηλώνουν ξεκάθαρα πως οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν.

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου των αγροτών από όλη τη Θεσσαλία που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λάρισας, αγρότες από όλη τη Θεσσαλία, ζήτησαν για ακόμη μία φορά λύσεις από την κυβέρνηση, έτσι ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να απασχολούνται με τις καλλιέργειές τους, αλλά το βασικότερο να παραμείνουν στον τόπο τους.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

«Λέμε ξεκάθαρα πως οι κινητοποιήσεις μας συνεχίζονται», ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, προσθέτοντας ότι, «μπορεί να μην υπάρχουν τα μπλόκα και να αλλάζει η μορφή του αγώνα, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε, για την διεκδίκηση των αιτημάτων που έχουμε θέσει πανελλαδικά, αλλά και για τη Θεσσαλία που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες και τους τελευταίους έξι μήνες ελάχιστα πράγματα έχουν λυθεί και προχωρήσει».

Ο ίδιος παράλληλα, δεν έκρυψε την ανησυχία του όχι μόνο για το πώς θα καταφέρουν να επιβιώσουν οι συνάδελφοί του σήμερα, αλλά και για το μέλλον της Θεσσαλίας. «Οι συνέπειες για το μέγεθος των ζημιών θα φανούν τα επόμενα χρόνια».

Ο κ. Μαρούδας υπενθύμισε πως φέτος δεν θα καλλιεργηθούν τουλάχιστον 350.000 στρέμματα γης. Από αυτά τα 180.000 αφορούν την πλημμυρισμένη Κάρλα, ενώ υπάρχουν ακόμα 170.000 στρέμματα σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, όπου δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα για το τι θα γίνει.

Στη συνέχεια παρέθεσε, μία σειρά προβλημάτων που χρήζουν άμεσης επίλυσης.

«Δεν υπάρχει ένα σχέδιο αναπλήρωσης του εισοδήματος για το 2024 και τα επόμενα χρόνια μέχρι να γίνει ξανά παραγωγική η γη. Υπάρχουν πολλά προβλήματα με τις αποζημιώσεις για την παραγωγή του 2023 που έχει καταστραφεί, ενώ ακόμα και σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί το τελικό πόσο, με την εξόφληση να ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου που είναι αργά χρονικά. Όλα αυτά τη στιγμή που μέχρι και σήμερα υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν πάρει την προκαταβολή από τον Ντάνιελ», ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει στη συνέχεια:

«Από το Κιλελέρ θα στείλουμε ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση κι ενόψει της επόμενης ημέρας και της συνάντησης με τον πρωθυπουργό ότι οι Θεσσαλοί αγρότες είναι εδώ και διεκδικούν την επιβίωσή τους», επισήμανε, εξηγώντας πως στο συλλαλητήριο θα υπάρξουν και αγροτικά μηχανήματα με την εκδήλωση να παίρνει διαστάσεις μιας αγροτικής κινητοποίησης κι όχι απλά μίας λιτής εκδήλωσης μνήμης.

Οι «κόκκινες» γραμμές

Σύμφωνα και με τον κ. Μαρούδα τρεις είναι οι βασικοί άξονες και οι κόκκινες γραμμές που θα θέσουν στη συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το πρώτο αφορά την ύπαρξη μέτρων αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος για το 2024, το δεύτερο κομμάτι την ασφαλιζόμενη αξία των προϊόντων από τον ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις της παραγωγής το 2023, που δεν τους βρίσκει σύμφωνους και τέλος ζητούν έργα αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής θωράκισης της Θεσσαλίας.

«Εμείς αυτό που διεκδικούμε είναι η επιβίωσή μας. Με την πρώτη βροχή που έπεσε υπήρξαν προβλήματα στα Τρίκαλα ενώ αντίστοιχα σημειώθηκαν και στην περιοχή της Λάρισας. Σε όλα αυτά ας προσθέσουμε και την ανακοίνωση της Περιφέρειας ότι τα αναχώματα δεν θα κρατήσουν.

Είμαστε ανήσυχοι γιατί ο Μάρτιος είναι ένας μήνας που μπορεί να έχουμε αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα» σημείωσε ο κ. Μαρούδας.

«Υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια»

Σχετικά με τις δηλώσεις ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να προσφέρει περισσότερα από αυτά που έχει ήδη αναφέρει κι ότι δεν θα υπάρξει παροχή περισσότερων χρημάτων από την κυβέρνηση, ο κ. Μαρούδας υποστήριξε ότι «υπάρχει δημοσιονομική ικανότητα από την κυβέρνηση και τα δημοσιονομικά περιθώρια και για να στηριχθεί η Θεσσαλία αλλά και για να ικανοποιηθούν διάφορα ζητήματα.

Εξήγησε πως το αγροτικό ρεύμα αυτή τη στιγμή κοστίζει περισσότερο από το οικιακό, άρα μπορούν να γίνουν προσαρμογές, ενώ ενέργειες μπορούν να γίνουν και με το αγροτικό πετρέλαιο.

«Η Θεσσαλία χρειάζεται έργα γενικά και πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τα 170.000 στρέμματα που δεν θα καλλιεργηθούν και δεν είναι μέσα στα πλημμυρισμένα της Κάρλας. Υπάρχει πρόβλημα με το δίκτυο του ΤΟΕΒ. Κανείς δεν θα πάρει ρίσκο χωρίς διαβεβαιώσεις. Πέρα από τα χρήματα, απαιτείται κι ένα σχέδιο από το κράτος που έξι μήνες μετά δεν το έχουμε δει», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ.

Ουσιαστικές λύσεις

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει ουσιαστικές λύσεις κι όχι λύσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα. «Αν η κυβέρνηση δεν δώσει λύσεις σε αυτά τα προβλήματα που έχουμε θέσει, η Θεσσαλία δεν έχει μέλλον».

Ενώ συνέχισε λέγοντας ότι, «εμείς δεν θα υποχωρήσουμε και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με οποιαδήποτε μορφή. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα πρέπει να πάρουν το μήνυμα ότι πρέπει να λύσουν αυτά τα προβλήματα για να μπορούμε να είμαστε στα χωριά μας, αλλά και να μείνει ζωντανή η Θεσσαλία και να μην ερημοποιηθεί. Αν δεν δώσει λύσεις ο αγώνας μας δεν θα σταματήσει».

«Δεν είναι μόνο η Κάρλα»

Σημαντικό ζήτημα είναι κι αυτό των πλημμυρισμένων εκτάσεων της Κάρλας, με τους παραγωγούς των περιοχών να γνωρίζουν πως είναι μία χαμένη χρονιά για τους ίδιους. Βέβαια ο κ. Τζέλλας, εξήγησε πως υπάρχουν πολλές εκτάσεις σε όλη τη Θεσσαλία που δεν θα καλλιεργηθούν και υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται σε απόγνωση.

Ο ίδιος εξήγησε πως από τη στιγμή που το αρδευτικό δίκτυο δεν είναι έτοιμο θα υπάρχει και μείωση της παραγωγής. «Αν η κυβέρνηση δεν πάρει μέτρα από τώρα για να μας εξασφαλίσει ένα εισόδημα, εμείς θα χάσουμε και συνδεδεμένες, τα πάντα.Το ίδιο ισχύει και για τους κτηνοτρόφους. Πρέπει να παρθούν μέτρα και για το 2024, ενδεχομένως και για το 2025.

Παρέμβαση πάντως έκανε και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης, με αφορμή την Κάρλα. «Η Κάρλα είναι ένα μεγάλο θέμα από μόνη της. Εμείς επιμένουμε στην κατασκευή σήραγγας ως μέτρο διασφάλισης και θωράκισης της περιοχής από επερχόμενες πλημμύρες που αν ξαναγίνουν θα «σπάσουν» οι παραπόταμοι του Πηνειού. Στην κυβέρνηση μάλλον δεν έχουν καταλάβει ότι δεν είδαμε από τύχη νερό στο κέντρο της Λάρισας», συμπληρώνοντας ότι αυτή τη στιγμή η λίμνη Κάρλα είναι μία «υγειονομική βόμβα», που είναι γεμάτη νερό, με κουνούπια και τον κίνδυνο της ελονοσίας να ελοχεύει.