Αποκλειστικά γεύσεις της θάλασσας με έμφαση στα ελληνικά προϊόντα θα κυριαρχούν -λόγω και Σαρακοστής- στο δείπνο που θα παραθέσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, με την υπογραφή του Λευτέρη Λαζάρου. 

Ο πρώτος Έλληνας σεφ που βραβεύτηκε με αστέρι Michelin, έλαβε εντολή από την Προεδρία της Δημοκρατίας προκειμένου να ετοιμάσει συνολικά 45 πιάτα το βράδυ της 24ης Μαρτίου, σε ένα δείπνο όπου θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας.

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι του Προεδρικού Μεγάρου, μεταξύ άλλων, ο Ρώσος πρωθυπουργός, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου Κάρολος και η σύζυγός του, δούκισσα της Κορνουάλης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η σύζυγός του, καθώς και η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, θα απολαύσουν γεύσεις υψηλής γαστρονομίας. 

Τι περιλαμβάνει το μενού

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, το καλωσόρισμα θα είναι ένα μπισκότο ζυμωμένο με μελάνι σουπιάς, κρέμα λευκού ταραμά και αυγά ψαριού. 

Το πρώτο πιάτο θα αποτελείται από σούπα κακαβιάς με πεσκανδρίτσα από την Εύβοια και λάδι Καλαμάτας, ενώ το δεύτερο πιάτο θα είναι ένας κιμάς γαρίδας σε ζωμό θαλασσινών τυλιγμένος σε φύλλο λάχανου με κρόκο Κοζάνης.

Θα ακολουθήσει φιλέτο χριστόψαρου με πουρέ από χειμωνιάτικες ρίζες και ντοματίνια Κρήτης, ενώ το επιδόρπιο περιλαμβάνει λευκή σοκολάτα με μαστίχα Χίου και φιστίκια Αιγίνης.

Φυσικά, τα κρασιά θα είναι λευκά, από τον ελληνικό αμπελώνα, και το δείπνο θα κλείσει με γλυκό κόκκινο κρασί «Αποσπερίτη» από την Οινοποιητική Λειψών.

Σημειώνεται, ότι η σφυρίδα -σήμα κατατεθέν των επίσημων δείπνων της Προεδρίας κατά το παρελθόν- αποκλείστηκε, ώστε οι προσκεκλημένοι να γευθούν γεύσεις «ταπεινές», ατόφιες, από την ελληνική θάλασσα.