Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες αναγκάζονται να περνούν το εικοσιτετράωρό τους κλειδωμένα μέσα στα ξύλινα κλουβιά, σε συνθήκες που θυμίζουν άλλες εποχέςΣοκ προκαλούν οι εικόνες από το Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες των Λεχαινών, που επανέφερε στη δημοσιότητα το BBC.
Πέντε χρόνια έπειτα από την αποκάλυψη των κλουβιών μέσα στα οποία κρατούνται αιχμάλωτες παιδικές ψυχές, το ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου αποδεικνύει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει.
Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες αναγκάζονται να περνούν το εικοσιτετράωρό τους κλειδωμένα μέσα στα ξύλινα κλουβιά, σε συνθήκες που θυμίζουν άλλες εποχές.
«Για το… καλό τους»
«Πριν την κατασκευή των κλουβιών, τα παιδιά, ήταν μόνιμα δεμένα με τα χέρια και τα πόδια τους στα κρεβάτια τους»«Τα κλουβιά κατασκευάστηκαν για την ασφάλεια των παιδιών που φιλοξενούνται στο κέντρο, καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί», υποστηρίζει νοσηλεύτρια που εργάστηκε εκεί, προσπαθώντας να… δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Σύμφωνα μάλιστα με το BBC, μόνο μία νοσοκόμα και ένας βοηθός ανά όροφο για περισσότερο από 20 άτομα, ενώ στο κέντρο δεν υπάρχει κανένας μόνιμος γιατρός. «Αν τώρα, κάποιο από τα παιδιά χρειαστεί να πάει σε νοσοκομείο, το συνοδεύει μία από τις νοσοκόμες. Και πίσω, με τα υπόλοιπα παιδιά, μένει μόνο ένα άτομο για να τα προσέχει», προσθέτει η νοσοκόμα.
«Παλέψαμε για να κατασκευαστούν αυτά τα κρεβάτια, ώστε να έχουν τα παιδιά περισσότερη ελευθερία. Πριν την κατασκευή των κλουβιών, τα παιδιά, ήταν μόνιμα δεμένα με τα χέρια και τα πόδια τους στα κρεβάτια τους», τονίζει.
«Αναγκαίο… κακό τα κλουβιά»
Από την πλευρά της, η νέα διευθύντρια του ιδρύματος, κ. Τζίνα Τσουκαλά, υπογραμμίζει ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν κλουβιά. Ωστόσο θα ήταν αδύνατο να λειτουργεί το κέντρο χωρίς αυτά, με τόσο λίγο προσωπικό».
«Ορισμένα από τα παιδιά έχουν αυτοκαταστροφικές τάσεις. Έτσι με τη συμβουλή του γιατρού πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα ξύλινα χωρίσματα. Αλλά τα παιδιά εξακολουθούν να είναι ελεύθερα να επικοινωνούν και σε κάποιο βαθμό να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους», καταλήγει.
Ευρωπαίοι αποκάλυψαν το κολαστήριο
Υπενθυμίζεται ότι οι εικόνες ντροπής ήρθαν για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας πριν από πέντε χρόνια, όταν ομάδα φοιτητών από χώρες της Ευρώπης προσέφερε εθελοντική εργασία στο κέντρο. Έκπληκτοι από τις συνθήκες «κράτησης» των ατόμων με αναπηρίες, οι εθελοντές κατέγραψαν τις εμπειρίες τους σε έγγραφο, το οποίο απέστειλαν σε πολιτικούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος, έπειτα από αυτοψία που πραγματοποίησε στο ίδρυμα, συνέταξε έκθεση, σύμφωνα με την οποία «οποιεσδήποτε πρακτικές έχουν να κάνουν με μακροχρόνιους περιορισμούς είναι σαφώς παράνομες και είναι σε αντίθεση με την υποχρέωση για σεβασμό και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», καλώντας, παράλληλα, την κυβέρνηση να παρέμβει.
«Χρωμάτισαν» τον εφιάλτη
Πέντε χρόνια μετά, η κατάσταση παραμένει ίδια. Μοναδική διαφοροποίηση τα χρώματα που προστέθηκαν, ώστε να δίνουν μία πιο… ευχάριστη νότα στα κλουβιά. Παράλληλα, διαμορφώθηκε και δωμάτιο παιχνιδιού. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας υπάλληλος διαθέσιμος για να καθίσει μαζί με τα παιδιά, τα οποία κάθονται μόνα τους εκεί, κοιτώντας τους τοίχους.