Στο φως της δημοσιότητας βγήκε το επίσημο έγγραφο του γενικού επιθεωρητή του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, το οποίο εστάλη στην Τράπεζα της Ελλάδος και σύμφωνα με το οποίο τα φημισμένα ομόλογα του Αρτέμη Σώρρα και της «END», αξίας 600 δισεκατομμυρίων ευρώ, συνιστούν «προϊόν απάτης». Οι Αρχές των ΗΠΑ μάλιστα… προτείνουν στην ελληνική πλευρά να απευθυνθούν στις διωκτικές αρχές και να επιληφθούν της υπόθεσης, κάτι το οποίο φυσικά δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι τώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε αναλυτικά το χρονικό της υπόθεσης και την έρευνα του zougla.gr για την υπόθεση: Όλη η αλήθεια για τα 600 δις

Το έγγραφο του γενικού επιθεωρητή του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ παρουσίασε η εφημερίδα «Έθνος» πριν από λίγες ημέρες, καθότι εναντίον της είχε υποβληθεί έγκληση για συκοφαντική δυσφήμηση από την ομάδα «END» και είχε έννομο συμφέρον. Σύμφωνα πάντα με αυτό το έγγραφο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έκρινε ως αβάσιμη την έγκληση και το «Έθνος» αθωώθηκε – ενώ φυσικά προηγούμενο δικαστήριο είχε δικαιώσει απόλυτα τις αιτιάσεις του Αρτέμη Σώρρα…

Το zougla.gr είχε παρουσιάσει την πλαστότητα των εγγράφων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εισαγγελέας πρωτοδικών της δίκης κατά του «Έθνους» απέρριψε ως αβάσιμη την έγκληση υπογραμμίζοντας μεταξύ των άλλων πως «υπάρχει απλή καταγραφή, με λακωνικό μάλιστα τρόπο, των στοιχείων εκείνων που οδήγησαν στην κρίση ότι πρόκειται για απάτη, μία αξιολογική κρίση μετά από μία πολύ γρήγορη έρευνα που περιορίστηκε σε δημόσια προσιτές πηγές».

Η αλληλογραφία των ΗΠΑ με την Τράπεζα της Ελλάδος

Όταν ο Αρτέμης Σώρρας έκανε την προσφορά των 600 δις (και τις επακόλουθες μηνύσεις κατά πάντων), η Τράπεζα της Ελλάδος, ξεκίνησε έρευνα για το θέμα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι θεσμοί όμως, στη συνέχεια, στις έντονες δημοσιογραφικές πιέσεις αλλά και σε ερωτήματα πολιτών που ήθελαν μια θεσμική απάντηση περί της ύπαρξης ή όχι των 600 δις, ουδέποτε έδωσαν μια πειστική απάντηση, με αποτέλεσμα η ομάδα «END» να συνεχίσει… απτόητα την προπαγάνδα περί άρνησης του κράτους να δεχτεί το… θεόσταλτο δώρο. Και της προσέλκυσης νέων «οπαδών»…

Καθώς επρόκειτο για χρηματοοικονομικά προϊόντα του αμερικανικού Δημοσίου, η Τράπεζα της Ελλάδος απευθύνθηκε στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απέστειλε σχετική επιστολή αναφέροντας μεταξύ των άλλων και τα ακόλουθα:

«…Η δικηγορική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης Bleakley Platt &Schmidt μας έστειλε αντίγραφο επιστολής, η οποία απευθύνεται προς τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Μεταφορών των ΗΠΑ και αφορά το άνοιγμα λογαριασμών θεματοφύλαξης και αποθετηρίου υπέρ του Αρτεμίου Σώρρα. Με την επιστολή επίσης γνωστοποιείται στους παραλήπτες η κατάθεση συγκεκριμένων Διεθνών Συναλλαγματικών στον εν λόγω λογαριασμό εις πίστωσιν και υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας υπό ορισμένους όρους και προϋποθέσεις.

Σας παρακαλούμε να μας πληροφορήσετε σχετικά με την ύπαρξη – εγκυρότητα των συναλλαγματικών που αναφέρονται στη συνημμένη επιστολή. Σας παρακαλούμε επίσης να επιβεβαιώσετε κατά πόσον η διαδικασία γνωστοποίησης και καταχώρισης που περιγράφεται στις δύο τελευταίες παραγράφους της επιστολής συνιστά υποχρέωση απορρέουσα από το δίκαιο των ΗΠΑ».

Στην απαντητική επιστολή που έφτασε στην Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρονται τα εξής:

«Σε απάντηση του αιτήματός σας για έλεγχο και εξακρίβωση της εγκυρότητας των εγγράφων που αποστείλατε, σας γνωρίζουμε ότι εξετάσαμε τα έγγραφα και ότι ΔΕΝ (τα κεφαλαία επέλεξε ο συντάκτης της επιστολής) αποτελούν έγκυρα διαπραγματεύσιμα χρηματοοικονομικά μέσα. Τα εν λόγω έγγραφα αποτελούν προϊόν απάτης και χρησιμοποιούν παρανόμως ονόματα αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών. Το υπουργείο συνιστά στους παραλήπτες να μην απαντούν σε τέτοιου είδους αλληλογραφία».

Στη συνέχεια, δε, δίνει και διευκρινίσεις γιατί οι συναλλαγματικές που προσκόμισαν οι… εθνικοί ευεργέτες δεν έχουν καμία σχέση με νόμιμα χρηματοοικονομικά εργαλεία.

«Παρόλο που το υπουργείο Οικονομικών τηρεί λογαριασμούς ιδιωτών στο σύστημα Treasury Direct που διαθέτει, αυτοί είναι λογαριασμοί τίτλων και όχι καταθετικοί λογαριασμοί όψεως. Οι ιδιώτες δεν μπορούν να εκδίδουν εντολή πληρωμής προς τρίτον από λογαριασμό Treasury Direct χρησιμοποιώντας απλή ή διεθνή συναλλαγματική ή οποιοδήποτε άλλου είδους μέσο. Κάθε έγγραφο που αποπειράται κάτι τέτοιο είναι απατηλό», προστίθεται χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο γενικός επιθεωρητής των ΗΠΑ συστήνει στην Τράπεζα της Ελλάδος «αν θέλετε να αναφέρετε το θέμα σε τοπικό επίπεδο, συνιστούμε να επικοινωνήσετε με τις διωκτικές αρχές της χώρας σας»…

Απόσπασμα της επίσημης απάντησης του επιθεωρητή των ΗΠΑ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης