Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκαν από το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών οι εκδηλώσεις Μεταφοράς Τεχνογνωσίας σε συνεργασία με το Knowledge Transfer Group του ευρωπαϊκού κέντρου ερευνών, CERN, που έλαβαν χώρα την Παρασκευή 02 Ιουνίου 2017.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, ο Dr. Markus Nordberg Υπεύθυνος του Τμήματος Development and Innovation του CERN και ο καθηγητής Sergio Bertolucci, πρώην Γενικός Διευθυντής Έρευνας του CERN, παρουσίασαν τις δράσεις IdeaSquare & ATTRACT, με σκοπό να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή φοιτητών και ερευνητών σε αυτές. Ακολούθως, ο επίκουρος καθηγητής Κωνσταντίνος Τσερπές, παρουσίασε το «High Speed Initiative» το οποίο υλοποιείται στα πλαίσια της δράσης IdeaSquare με συμμετοχή της εταιρίας EASN από το Ε.Π.Π. και το Τμήμα Μηχανολόγων του Πανεπιστημίου Πατρών. Στη συνάντηση συμμετείχαν 160 φοιτητές και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και τα 3 ερευνητικά κέντρα (ΙΤΥΕ «Διόφαντος», ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, ΙΝΒΙΣ).

Στη συνέχεια, ο κ. Nick Ziogas από το τμήμα Knowledge Transfer του CERN παρουσίασε τεχνολογικά επιτεύγματα ικανά να δημιουργήσουν τις βάσεις για νέα προϊόντα/υπηρεσίες και νέες αγορές, ενώ παράλληλα ο κ. Jérôme Pierlot από το τμήμα Industry and Procurement παρουσίασε σε επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα (Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βέροια, Αθήνα, Κόρινθο, Αγρίνιο, Πάτρα κ.α.), τις ανάγκες προμηθειών στο CERN και τα ανοιχτά τεχνολογικά ζητήματα που αντιμετωπίζει. Στη συνάντηση συμμετείχαν τουλάχιστον 30 ερευνητές και εταιρίες, 11 εκ των οποίων παρουσίασαν τα τεχνολογικά ζητήματα που θα μπορούσαν να προσφέρουν ή/και να λάβουν από το CERN.

Οι προσδοκίες του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών για την ανάγκη υλοποίησης συναντήσεων μεταφοράς τεχνογνωσίας με το CERN, είχαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα καθώς προέκυψαν άμεσες συνεργασίες εταιριών με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ερευνών, ενώ, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι παρισταμένων εταιριών είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την συμμετοχή τους καθώς απέκτησαν πρόσβαση στο τμήμα προμηθειών του CERN και δικτύωση με το επιστημονικό και τεχνολογικό προσωπικό του.

Με το πέρας των εκδηλώσεων ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών κ. Βασίλης Αναστασόπουλος περιέγραψε τις επόμενες δράσεις και προοπτικές, πιο συγκεκριμένα:
Συστηματική ενημέρωση των εταιρειών του ελληνικού τεχνολογικού οικοσυστήματος για τις δυνατότητες συνεργασίας με το CERN.

Επίσκεψη στο CERN των άμεσα ενδιαφερομένων ώστε να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν τις δράσεις του.

Διοργάνωση της εκδήλωσης Μεταφοράς Τεχνογνωσίας με το CERN σε ετήσια βάση.

Επικοινωνία με άλλους διεθνείς ερευνητικούς φορείς και επανάληψη της σχετικής δραστηριότητας όπως με το CERN.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν, η κ. Πατρίτσια Κυπριανίδου, Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, ο καθηγητής κ. Δημοσθένης Πολύζος, Αναπληρωτής Πρυτάνεως Έρευνας και Ανάπτυξης, κ. Πέτρος Μαντάς, Πρόεδρος ΣΕΒΙΠΑ, κ. Βασίλης Μπουργανός, Διευθυντής ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, καθηγήτρια κ. Άννα Ρούσσου, Αντιπρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.