Ακόμα μια μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη η οποία προκαλεί δέος και θαυμασμό στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είναι αυτή του ναυαγίου των Αντικυθήρων.
Σχεδόν 60 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, ένας ιστορικός κόσμος έρχεται σιγά σιγά στο φως και αποδεικνύει μέρα με τη μέρα την σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.
Αν και οι έρευνες βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, τα μυστικά του περίφημου ναυαγίου της περιοχής, έχει την τύχη να εξερευνά ένας δύτης από την Κρήτη, ο Νίκος Γιαννουλάκης, ο οποίος μάλιστα είναι και εκπαιδευτής αυτοδυτών.
O Έλληνας δύτης μιλά για τις νέες έρευνες αλλά και για την εμπειρία του στο ναυάγιοΟ Νίκος Γιαννουλάκης δεν είναι μόνος του στις έρευνες αυτές. Είναι μαζί με άλλους Έλληνες, Αμερικάνους, Αυστραλούς, Άγγλους, καθώς είναι μέλος της διεθνούς αποστολής, με την ονομασία «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» που άρχισε νέες έρευνες στην περιοχή του ναυαγίου, 38 χρόνια μετά την τελευταία αποστολή του Γάλλου Ζακ Κουστώ.
Η έρευνα διεξάγεται υπό τη διεύθυνση της Προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων Α. Σίμωσι, με επιστημονικούς υπευθύνους τους αρχαιολόγους Θ. Θεοδούλου και Δ. Κουρκουμέλη από πλευράς ΕΕΑ και Β. Foley από πλευράς Woods Hole.
Την ερευνητική ομάδα αποτελούν επιπλέον ο αρχαιολόγος Α. Τούρτας, έλληνες και ξένοι δύτες και τεχνικοί δύτες (M. Τζεφρόνης, Λ. Μερσενιέ της ΕΕΑ, Ε. Ο’Brian, P. Short, Α. Σωτηρίου), οι τεχνικοί (J. Clark, M. Lombardi, S. Faszcza, R. Lacoss), οι φωτογράφοι (B. Seymour, J. Fardoulis), οι κινηματογραφιστές (E. Kovacs, M. Τσιμπερόπουλος), η συντηρήτρια K. Giangrande, κ.ά.
Την έρευνα υποστηρίζει, επιπλέον, το Πολεμικό Ναυτικό με δύτες της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών και διαθέτοντας την τορπιλλοθέτιδα «Θέτις», η οποία λειτουργεί ως βάση επιχειρήσεων για το ρομποτικό καταδυτικό σκάφανδρο Exosuit.
Ο στόχος της πρώτης αποστολής επετεύχθη
Το πρώτο μέρος της αποστολής διήρκεσε ένα μήνα, από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Μετά την επεξεργασία των αποτελεσμάτων όπως έγινε γνωστό θα ακολουθήσουν και άλλες αποστολές.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας, μιλώντας στο zougla.gr έχει αναφερθεί μεταξύ άλλων στη σπουδαιότητα των ευρημάτων του ναυαγίου των Αντικύθηρων αλλά και στις έρευνες που θα ακολουθήσουν. Επίσης αποκάλυψε ότι τα ευρήματα αυτά, αφού συντηρηθούν, θα εκτεθούν κάποια στιγμή έτσι ώστε το κοινό να μπορεί να τα θαυμάσει.
«Καταδύσεις ακόμα και στα 90 μέτρα»
Όπως επισημαίνει στο flashnews.gr ο δύτης Νίκος Γιαννουλάκης, «στην αποστολή αυτή έγινε πλήρης χαρτογράφηση της περιοχής του ναυαγίου και μερική υποβρύχια ανασκαφή, κατά την οποία βρέθηκε μεταξύ άλλων ένα χάλκινο δόρυ, το οποίο προέρχεται από άγαλμα. Το πεδίο έρευνας βρίσκεται από τα 38-42 μέτρα μέχρι 60-65 μέτρα βάθος. Υπάρχουν όμως και σημεία στα οποία θα καταδυθούμε στις επόμενες αποστολές μέχρι και τα 90 μέτρα, σε μια ακτίνα 150 μέτρων».
Σύμφωνα με τον ίδιο «οι νέες έρευνες θα κληθούν να ρίξουν φως στο θαλάσσιο εμπόριο της περιοχής και κυρίως στη διακίνηση έργων ελληνικής τέχνης, περίπου την περίοδο 60-50 πΧ.
»Στόχος είναι, μέσα από την έρευνα και τα νέα ευρήματα, να κατανοήσουν με ακρίβεια οι μελετητές τι συνέβη με το ναυάγιο, ποιός ήταν ο προορισμός του πλοίου και να δώσουν την πλήρη εικόνα ιστορικά. Γιατί το φορτίο του πλοίου ήταν ασυνήθιστα μεγάλης αξίας. Για παράδειγμα, ένα έργο τέχνης σε ένα πλοίο δεν προκαλεί εντύπωση. Όμως τόσα πολλά ανεκτίμητης αξίας έργα και αγάλματα συν τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, μέσα σε ένα πλοίο δημιουργεί πολλά ερωτήματα τα οποία αυτή τη στιγμή δεν έχουν απαντηθεί ακόμα. Υπάρχουν μόνο υποθέσεις».
Φορώντας τη στολή του «Iron man»
Στην αποστολή αυτή όπως είναι γνωστό χρησιμοποιείται η τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Για πρώτη φορά στον κόσμο, έγινε χρήση της Exosuit μιας εξειδικευμένης καταδυτικής στολής.
Σύμφωνα με τον Ν. Γιαννουλάκη: «Η ειδική αυτή στολή είναι σαν σκάφος, σαν μικρό εργαστήριο. Μπαίνει μέσα ο δύτης και δουλεύει σαν να βρίσκεται σε ένα υποβρύχιο. Κινείται σαν να βρίσκεται σε πίεση περιβάλλοντος, στην επιφάνεια της γης. Δε χρειάζεται δηλαδή να κάνει αποσυμπίεση, έτσι μπορεί να δουλέψει σε μεγαλύτερο βάθος και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».Η Exosuit ζυγίζει 250 κιλά, μετακινείται μόνο με γερανό, ενώ μπορεί να φτάσει σε βάθος τα 300 μέτρα.
Διαβάστε επίσης:
Nαυάγιο – θησαυρός
Eντυπωσιακά ευρήματα αποκάλυψε η ενάλια έρευνα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων
Η τεχνολογία και οι τηλεπικοινωνίες πρωταγωνιστές στην ενάλια έρευνα για το ναυάγιο των Αντικυθήρων
https://www.ote.gr/web/guest/corporate/cr/relation/society/sponsorship-activities
Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης
Βίντεο-φωτογραφίες: flashnews.gr