Τα  λευκά τους έχουν φορέσει τα χιονοδρομικά κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα και περιμένουν τους επισκέπτες της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, με την πληρότητα για την περίοδο αυτή να “αγγίζει” το 100%.

Οι χιονισμένες πλαγιές των βουνών της Βόρειας Ελλάδας αναμένεται να πλημμυρίσουν τις επόμενες ημέρες και απ’ αυτούς που θα επιλέξουν τις αυθημερόν αποδράσεις για να χαρούν το χειμωνιάτικο τοπίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπορεί τα προηγούμενα χρόνια αρκετοί Έλληνες εκδρομείς να προσανατολίζονταν σε σαλέ του εξωτερικού την περίοδο των εορτών, ωστόσο ολοένα και περισσότεροι επιλέγουν πλέον προορισμούς εντός συνόρων, οδηγώντας έτσι σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης τον κλάδο των χιονοδρομικών κέντρων στην Ελλάδα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας Ηρακλής Λεφούσης.

Ανακαλύπτοντας τη μαγεία των ορεινών τοπίων της χώρας μας και αξιοποιώντας τις “πολύ καλές υποδομές που οι άνθρωποι των χιονοδρομικών κέντρων έχουν φτιάξει”, Έλληνες και ξένοι επισκέπτες στα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα, καταφέρνουν να αποδράσουν από την καθημερινότητά τους, με κόστος μικρότερο ως και 30% έναντι μιας διήμερης απόδρασής τους ακόμα και σε γειτονικά κράτη, τόνισε ο κ. Λεφούσης.

Για τις γιορτές της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, ο κ. Λεφούσης σημείωσε ότι η πληρότητα “αγγίζει” το 100% στα χιονοδρομικά κέντρα: 3-5 Πηγάδια Νάουσας, Βόρας – Καϊμάκτσαλάν Έδεσσας και Βασιλίτσα Γρεβενών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Η έντονη χιονόπτωση που ξεκίνησε από σήμερα, δεν αποκλείεται να κινητοποιήσει και άλλους επισκέπτες και έτσι να ‘πλημμυρίσουν’ και τα υπόλοιπα χιονοδρομικά κέντρα που ήδη ξεκίνησαν να προετοιμάζονται για να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους” σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά την “ταυτότητα” των επισκεπτών, οι περισσότεροι είναι Έλληνες, υπάρχουν επίσης αρκετοί Ρώσοι, Κύπριοι και Άγγλοι αλλά και λίγοι από αραβικές χώρες.

Τα χιονοδρομικά σε… αριθμούς

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον κ. Λεφούση, η αυθημερόν επισκεψιμότητα στα χειμερινά θέρετρα έχει αυξηθεί σε ποσοστό 20% τα τελευταία δύο χρόνια και πλέον τα “snow buses” έχουν ενισχύσει τα δρομολόγιά τους προς αυτά κατά τουλάχιστον 50%.

Ο τζίρος ανά επίσκεψη σε ένα από τα 18 χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας (10 στη Β. Ελλάδα) -για εξοπλισμό, μεταφορά, διανυκτέρευση, διατροφή κ.ά.- υπολογίζεται, όπως είπε ο κ. Λεφούσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στα 100 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ετήσιος τζίρος στα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 50-60 εκατ. ευρώ, ενώ “ο κλάδος αποδίδει άλλα 100 εκατ. ευρώ τουλάχιστον σε παρεμφερή επαγγέλματα που ασκούνται στις ορεινές γωνιές της χώρας μας” επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας.

Τα χιονοδρομικά της Β. Ελλάδας με… μια ματιά

Σήμερα, στην Ελλάδα υπάρχουν 190 χλμ. χιονοδρομικές πίστες και περισσότεροι από δέκα τουριστικοί αναβατήρες, από τους οποίους και 30 εναέριοι, με συνολική μεταφορική ικανότητα 75.000 ατόμων/ώρα.

Συνολικά στη Β. Ελλάδα λειτουργούν δέκα χιονοδρομικά κέντρα, από τα οποία πολλά έχουν τοπικό χαρακτήρα, ενώ είναι και ορισμένα που αποτελούν πόλο έλξης για εκδρομείς από όλη την Ελλάδα και τα γειτονικά κράτη.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας – Καϊμακτσαλάν απέχει 45χλμ. από την πόλη της Έδεσσας, 140 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 570 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, τόσο για την ποιότητα του χιονιού του όσο και για τη μεγάλη διάρκειά του (λειτουργεί την περίοδο Νοεμβρίου – Μαΐου).

Το κέντρο, αναπτύσσεται στη νοτιοανατολική πλευρά του όρους Βόρας, που είναι το τρίτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας και οι πίστες του αναπτύσσονται σε υψόμετρο 2.050 έως 2.524 μέτρων.
Λειτουργούν 14 πίστες, συνολικού μήκους 11.000 μέτρων, δύο πίστες αγώνων, με ηλεκτρονικό χρονόμετρο, πέντε πίστες δύσκολες, τρεις εύκολες και ισάριθμες για τους λιλιπούτειους φίλους του χιονιού.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά των Πιερίων, στη θέση “Παπά Χωράφι” και σε υψόμετρο βάσης 1450μ. Οι εγκαταστάσεις του απέχουν από τον οικισμό Ελατοχώρι 8 χλμ., ενώ από την πόλη της Κατερίνης η απόσταση είναι 36 χλμ. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 2001 και έκτοτε συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό φίλων του σκι και του χιονιού.
Υπάρχει χώρος υποδοχής επισκεπτών, “σαλέ”, 600τμ περίπου, συρόμενος αναβατήρας μήκους 700μ και σε υψόμετρο 1.800 μ. και baby lift.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας απέχει 42 χιλιόμετρα από τα Γρεβενά μέσα στην “καρδιά” της Πίνδου στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού και εκτείνεται σε υψόμετρο από 1788 μ. έως 2110 μ. Διαθέτει 16 συνολικά πίστες διαφόρων επιπέδων δυσκολίας.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά απέχει 26χλμ. από τις Σέρρες και 110 χλμ. από την Θεσσαλονίκη, βρίσκεται σε υψόμετρο 1847μ. στο ορεινό όγκο Βροντούς και λειτουργεί από το 1978.
Στις εγκαταστάσεις του λειτουργεί την καλοκαιρινή περίοδο κατασκήνωση, το “mountain summercamp”, για παιδιά από οκτώ έως και 15 ετών.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια βρίσκεται στη δυτική πλευρά του όρους Βέρμιον σε υψόμετρο από 1430 έως 2005 μ. και απέχει 17χλμ. από την πόλη της Νάουσας. Υπάρχουν συνολικά πέντε πίστες, ενώ το σύστημα τεχνητής χιόνωσης εξασφαλίζει άριστη ποιότητα χιονιού κατά τη διάρκεια όλης της χειμερινής περιόδου

Στη Βίγλα – Πισοδέρι, το χιονοδρομικό κέντρο απέχει 19 χλμ από τη πόλη της Φλώρινας και βρίσκεται σε υψόμετρο 1600- 1900μ. στη διάβαση Βίγλας – Πισοδερίου, μέσα σε ένα υπέροχο δάσος από οξιές, στη συμβολή των βουνών Βέρνου και Βαρνούντας. Λειτουργούν δέκα πιστές όλων των επιπέδων δυσκολίας, πέντε αναβατήρες, τρεις συρόμενοι και δύο εναέριοι καθώς και ένα baby lift
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βίτσι απέχει 22χλμ. από την πόλη της Καστοριάς, βρίσκεται σε υψόμετρο 1610 μ. έως 1880 μ. στο όρος Βέρνο στην περιοχή Οξιά και λειτουργούν ένας συρόμενος μονοθέσιος αναβατήρας και ένα baby lift, που εξυπηρετούν τις πέντε πίστες.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο του Παγγαίου ή αλλιώς Κοιλάδα του Ορφέα, απέχει 42χλμ. από την πόλη της Καβάλας και βρίσκεται σε υψόμετρο 1780 μ., ενώ είναι ένα από τα μικρότερα χιονοδρομικά της χώρας.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Προφήτης Ηλίας ή Πολιτσιές, απέχει μόλις 4χλμ από το Μέτσοβο, έχει εύκολες πίστες και σε μικρό μήκος. Βρίσκεται στο όρος Μαυροβούνι και αναπτύσσεται σε υψόμετρο από 1360 έως1620μ. με έκταση 25 χλμ. από την κορυφή Μαυροβούνι/Φλέγγα που βρίσκεται σε υψόμετρο 2160 μ.Τους επισκέπτες οδηγούν στις πίστες τρεις συρόμενοι αναβατήρες (πιάτο ή άγκυρα), 700 μ., 550 μ. και 150 μ., αντίστοιχα

Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου είναι το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας. Λειτουργεί από το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι πανελλήνιοι αγώνες χιονοδρομίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1530μ.

Απέχει 24 χιλ. από τη Βέροια, 20 χιλ. από Νάουσα, 95 χιλ. από Θεσσαλονίκη και 74 χιλ. από Κοζάνη. Διαθέτει άνετους χώρους πάρκινγκ έκτασης 36 ασφαλτοστρωμένων στρεμμάτων, πολλούς και συγχρόνους αναβατήρες για την άνετη και γρήγορη εξυπηρέτηση των σκιέρ, μεγάλη ποικιλία στίβων με πίστες για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία, παιδικές χαρές και πίστες δρόμων αντοχής, με δυνατότητα διεξαγωγής διεθνών αγώνων. Επίσης διαθέτει μονοπάτια (διαδρομές) πορείας ορειβασίας.

Επιμέλεια: X.M. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης