Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης
xmazanis@zougla.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχει έντονος προβληματισμός για τον χρόνο του ανοίγματος των σχολείων γιατί τα επιδημιολογικά στοιχεία αλλάζουν πάρα πολύ γρήγορα. Ο τελευταίος αυξημένος αριθμός κρουσμάτων μάς κάνει περισσότερο επιφυλακτικούς και χρειάζονται κάποιες ημέρες ακόμα για να παρθεί μια πιο συγκροτημένη απόφαση. Θα ήμουν αρκετά επιφυλακτικός ως προς το πρώιμο άνοιγμα των σχολείων» αναφέρει σε συνέντευξή του στο zougla.gr o Ηρακλής Τσαγκάρης, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ και στέλεχος της ΜΕΘ στο νοσοκομείο αναφοράς για Covid-19 «Αττικόν».Σχετικά με την έναρξη των εμβολιασμών προσθέτει:

«Το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές, ότι το εμβόλιο θα αργήσει να δημιουργήσει το τείχος ανοσίας. Στη  χώρα μας προβλέπεται να αρχίσει να δημιουργείται περί το καλοκαίρι και λίγο μετά. Πρέπει να είμαστε, λοιπόν, πολύ προσεκτικοί, διότι μια λάθος κίνηση μπορεί να σημαίνει μόλυνση και μεγάλη ταλαιπωρία».

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

«Οι ασθενείς βγαίνουν από τις ΜΕΘ σε πολύ βαριά κατάσταση»

Ερωτηθείς για την επιθετικότητα του ιού αλλά και για το πώς ο ίδιος νιώθει μερικές ημέρες αφότου έκανε το εμβόλιο απαντά: «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι άνθρωποι που βγαίνουν από τις ΜΕΘ βγαίνουν σε πολύ βαριά κατάσταση και θέλουν σημαντική αποκατάσταση. Μιλάμε για μια νόσο που δεν έχει αιτιολογική θεραπεία. Κατά συνέπεια στο μόνο που αυτή τη στιγμή μπορούμε να βασιστούμε είναι στο ανοσολογικό μας σύστημα και το εμβόλιο έρχεται να καλύψει αυτό το μεγάλο κενό. Η εικόνα που είχα εγώ αφότου εμβολιάστηκα αλλά και κάποιοι συνάδελφοί μου ήταν αρκετά καλή. Δεν υπήρχαν μείζονες ανεπιθύμητες ενέργειες. Περιμένουμε τώρα τη δεύτερη δόση για να αποκτήσουμε το φουλ της ανοσολογικής προστασίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το τείχος άμυνας στη χώρα θα εξαρτηθεί από αυτούς που θα εμβολιαστούν»

«Η έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα σηματοδοτεί την αρχή του ελέγχου της πανδημίας. Από εδώ και πέρα αρχίζουμε να σηκώνουμε ένα τείχος άμυνας που θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των πολιτών που θα εμβολιαστούν. Αλλά, για να σηκωθεί ένα αποτελεσματικό τοίχος άμυνας, όλα τα άλλα μέτρα, μάσκες, αποστάσεις κ.λπ. θα πρέπει να κρατηθούν» λέει ο καθηγητής.

«Οι γιορτές συνδυάζονται με χαλάρωση»

Σχετικά με τη χαλάρωση του κόσμου που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Τσαγκάρης σχολιάζει: «Υπάρχει μια κόπωση. Κρίνω φυσιολογικό και αναμενόμενο αυτό που συμβαίνει τώρα τις γιορτές με τέτοιο σφίξιμο στην κοινωνία. Είναι μέρες που συνδυάζονται με κάποιο χαλάρωμα. Προφανώς αυτό θα πρέπει να το βάλουμε στις καινούριες συνθήκες. Το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές ότι το εμβόλιο θα αργήσει να δημιουργήσει τείχος ανοσίας. Στη  χώρα μας προβλέπεται να αρχίσει να δημιουργείται περί  το καλοκαίρι και λίγο μετά. Πρέπει να είμαστε, λοιπόν, πολύ προσεκτικοί, διότι μια λάθος κίνηση μπορεί να σημαίνει μόλυνση και μεγάλη ταλαιπωρία».

«Πολύ πιθανό το νέο κύμα, κανένας εφησυχασμός»

«Είναι πάρα πολύ πιθανό να έχουμε ένα νέο κύμα. Κανείς δεν πρέπει να εφησυχάζει. Τα χαμηλά κρούσματα των τελευταίων ημερών οφείλονταν στα λίγα τεστ. Δεν έχουμε, λοιπόν, καλή εξωραϊσμένη εικόνα για το επιδημιολογικό σημείο που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Πρέπει να βλέπουμε μέρα μέρα πώς εξελίσσονται τα πράγματα. Εάν, λοιπόν, είχαμε παράβαση των μέτρων, η παράβαση αυτή θα έδινε πλήρη εικόνα σε 10-15 ημέρες και βεβαίως φόρτιση στις εντατικές σε 1-1,5 μήνα. Άρα η προσοχή θα πρέπει να παραμένει στο ακέραιο» συνεχίζει.

O καθηγητής στη μονάδα για τον Covid-19 στο Αττικό Νοσοκομείο«Σίγουρη η αύξηση των θανάτων»

«Θα υπάρξει σίγουρα μια αύξηση του αριθμού των θανάτων στη χώρα, είναι η φυσική πορεία της επιδημίας. Θα ήμουν ευχαριστημένος εάν φτάναμε το καλοκαίρι και είχαμε 650-700 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού» τονίζει ο καθηγητής.

«Δεν έχει νόημα να κάνεις διάλογο με τους αντιεμβολιαστές»

Ερωτηθείς για τους αντιεμβολιαστές και τους διστακτικούς πολίτες απέναντι στα εμβόλια απαντά: «Υπάρχει μια μικρή ομάδα του πληθυσμού που με πολύ έντονο τρόπο δεν αποδέχεται τα εμβόλια. Δεν έχει νόημα να κάνει κανείς διάλογο με αυτούς. Σχετικά με τους διστακτικούς πιστεύω ότι όσο περισσότεροι εμβολιάζονται, τόσο περισσότεροι θα πείθονται για το εμβόλιο. Η πανδημία πάντως προσβάλλει και ηλικίες που μέχρι πρότινος θεωρούσαμε ασφαλείς».

«Συνεχίζει να μας εκπλήσσει η πολυπλοκότητα του ιού σε ασθενείς»

Όσον αφορά στη μάχη που δίνεται στις εντατικές εδώ και 9 μήνες, ο καθηγητής αναφέρει: «Μιλάμε για έναν ιό όπου στην προσβολή του δείχνει μια πολύ μεγάλη ανομοιογένεια. Ακόμα και μέσα στις ΜΕΘ, έπειτα από 9 μήνες, δεν παύουμε να εκπλησσόμεθα από την πολυπλοκότητα αλλά και την ποικιλία με την οποία μπορεί να εμφανιστεί ο ασθενής με Covid-19».

«Ένα τρίτο κύμα θα εξαφάνιζε όλες τις εφεδρείες στις ΜΕΘ»

Ερωτηθείς για την ανησυχία του κόσμου εάν αρρωστήσει επισημαίνει: «Ο κόσμος μέχρι στιγμής, με τις επιδημιολογικές συνθήκες που υπάρχουν σήμερα που μιλάμε, να μην ανησυχεί. Όλοι οι ασθενείς με Covid -19 έχουν πρόσβαση σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Στην Αθήνα η πληρότητα είναι στο 60%. Στη βόρεια Ελλάδα τα πράγματα είναι λίγο πιο στριμωγμένα, αλλά και εκεί υπάρχουν πια κενά κρεβάτια που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες. Ένα όμως τρίτο κύμα θα μπορούσε να εξαφανίσει σε σύντομο διάστημα όλες τις εφεδρείες μας».

«Μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε πολλές μεταλλάξεις»

Τέλος, όσον αφορά στην επικινδυνότητα των μεταλλάξεων, διευκρινίζει: «Mεταλλάξεις παρατηρούμε συνεχώς. Εάν δεν τις βλέπουμε, σημαίνει πως δεν τις ψάχνουμε. Είμαι ήρεμος για την κλινική εξέλιξη των μεταλλάξεων τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι. Θα έχουμε μεταλλάξεις αρκετές μέχρι το καλοκαίρι αλλά δεν νομίζω πως ο ιός θα καταφέρει να έχει μια ανοσολογική διαφυγή. Αλλά και να γινόταν αυτό, η τεχνογνωσία που έχουμε αυτή τη στιγμή θα επέτρεπε σε 4 εβδομάδες να δημιουργηθεί ένα άλλο εμβόλιο αποτελεσματικότερο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης