Ουσιαστικό ρόλο στην τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας ζητούν οι δήμοι. Χθες, η ΚΕΔΕ κατέθεσε τις σχετικές προτάσεις της στη Διαρκή Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.

Μεταξύ άλλων, η Ένωση προτείνει την αλλαγή των υφιστάμενων ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στα κατώτερα, διεθνώς, ισχύοντα όρια, την καθιέρωση μηχανισμών ελέγχου, αυστηρές ποινές για αυθαίρετες εγκαταστάσεις κινητής τηλεφωνίας και εξοντωτικά πρόστιμα και σοβαρές κυρώσεις για τις περιπτώσεις υπέρβασης των επιτρεπόμενων ορίων και λοιπών παραβάσεων του αδειοδοτικού καθεστώτος και της κείμενης νομοθεσίας. Επίσης, προτείνει τα πρόστιμα να αποδίδονται στους δήμους ως τέλη περιβαλλοντολογικής προστασίας.

Ανάμεσα στις προτάσεις της ΚΕΔΕ είναι η απάλειψη των παραγράφων 12, 13 και 16 του άρθρου 30 του ν.4070/2012 (ΦΕΚ Α’ 82/10-04-2012) και των παραγράφων 4, 5 και 6 του άρθρου 126 του ν.4249/2014 (ΦΕΚ Α 73/24-3-2014) και η πρόβλεψη για υποχρεωτική ενημέρωση των οικείων δήμων προ της εγκατάστασης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ως και υποχρεωτική, αποφασιστική (όχι γνωμοδοτική), έγκριση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την Αιρετή Περιφέρεια που θα συνοδεύουν την κάθε αίτηση εγκατάστασης κεραιών. Επιπλέον, η ΚΕΔΕ ζητά να υπολογιστούν οι επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών από την έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας, με την καταγραφή και συνεκτίμηση όλων των αναλόγων υφισταμένων μελετών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με τη σύσταση ομάδας εργασίας ειδικών επιστημόνων, των υπουργείων Υγείας, Περιβάλλοντος, Υποδομών, Εσωτερικών, του Πολυτεχνείου ή Πανεπιστημίου και του εξειδικευμένου Ινστιτούτου Δημόκριτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ