Επίσκεψη εργασίας πραγματοποίησε το μεσημέρι του Σαββάτου στις πληγείσες, από τις πλημμύρες, περιοχές ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σγουρίδης συνοδευόμενος από την υφυπουργό Μακεδονίας -Θράκης Μαρία Κόλλια -Τσαρουχά.

Σε έκτακτη σύσκεψη που ακολούθησε στο δημαρχείο του Δήμου Εμμανουήλ Παππά και κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα, ο υφυπουργός ενημέρωσε τους αγρότες, κτηνοτρόφους και φορείς του τόπου για τα άμεσα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων και τις ενέργειες που θα γίνουν για την αποζημίωση των πληγέντων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είδα ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και συνεχίζει να παραμένει μεγάλο, γιατί η «πληγή» που προκάλεσε το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, δηλαδή δεν έχει κλείσει το ανάχωμα, άρα συνεπώς από τη λίμνη Κερκίνη και από τη Βουλγαρία έρχονται τα νερά και τα νερά αυτά δεν πηγαίνουν στη θάλασσα αλλά έρχονται ξανά μέσα στα χωράφια. Άμεσα αυτό που θα δούμε είναι να διευκολύνουμε την έξοδο των νερών στις εκβολές του Στρυμόνα , άνοιγμα περίπου δύο χιλιόμετρα, με βυθοκόρο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ όσον αφορά στις αποζημιώσεις που θα δοθούν στους πληγέντες επεσήμανε ότι θα είναι εκείνες οι αποζημιώσεις που έχουν δοθεί και στον Έβρο και την Άρτα και στη Θεσπρωτία.

«Είμαστε στο ίδιο πλαίσιο» είπε.

Παράλληλα, ο κ. Σγουρίδης αποκάλυψε πως το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης εισροής υδάτων από τη Βουλγαρία οφείλεται στους ιδιώτες που χειρίζονται τα αναχώματα της γείτονας χώρας και τις λανθασμένες εκτιμήσεις που δίνουν στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ενώ είναι υποχρεωμένοι βάσει των διεθνών συνθηκών και συμφωνιών που έχουν γίνει να έχουν το 65% μόνο των φραγμάτων καλυμμένα με νερό για να μπορούν να δεχθούν σε περίπτωση πλημμύρας το υπόλοιπο νερό, αυτοί έχουν καλύψει το 90% με 95% , οπότε όταν έρχεται η πλημμύρα, είτε από βροχοπτώσεις είτε από χιονοπτώσεις, δεν έχουν περιθώριο να αποταμιεύσουν το νερό και το διοχετεύουν για να μη σπάσουν τα δικά τους φράγματα. Έτσι, παρόλο που εμείς έχουμε κάνει διαβήματα, επειδή τα χειρίζονται οι ιδιώτες, υπάρχει απόκρυψη της αλήθειας στο θέμα αυτό» τόνισε.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στον Νομό Σερρών παραμένει επικίνδυνη, παρά την ύφεση του καιρού. Οι τρεις από τις επτά θύρες του φράγματος της Κερκίνης ανοίγουν κλιμακωτά, χωρίς ακόμη να προκληθούν επιπλέον πλημμυρικές καταστάσεις στον νομό.

Παράλληλα, σύμφωνα με την υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά, ικανοποιήθηκε το χρόνιο αίτημα της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών για την υπογραφή και ολοκλήρωση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το ανάχωμα της λίμνης Κερκίνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Χρόνιζε η υπογραφή προκειμένου να αρχίσει να υλοποιείται το έργο για χρήματα που υπήρχαν, 3.700.000 ευρώ, για πάρα πολλά χρόνια. Μετά από παρέμβασή μου ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης υπέγραψε, μέσα σε τέσσερις μέρες, είναι συγκινητικό αυτό που έγινε και λυπάμαι που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε τα αυτονόητα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Κόλλια.

Διαβάστε επίσης: Συναγερμός στις Σέρρες – Χτυπούν οι καμπάνες στα χωριά
Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 14 Μαρτίου 2015, 11:23

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης