Την ερχόμενη Τετάρτη θα αποφασίσει ο Άρειος Πάγος για την έκδοση ή μη στις ΗΠΑ του 38χρονου Αλεξάντερ Βίνικ, του γνωστού ως «Mr Bitcoin», που κατηγορείται για ξέπλυμα 4 δισ. δολαρίων, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων.
Η εισαγγελέας πρότεινε να εκδοθεί στις ΗΠΑ ο 38χρονος ο οποίος είχε συλληφθεί τον περασμένο Ιούλιο, θεωρούμενος από τους αμερικανούς ως “εγκέφαλος”, ενός τεράστιου διαδικτυακού “πλυντηρίου” που έχει στηθεί στις ΗΠΑ για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μαφιόζικων οργανώσεων, από όλο τον κόσμο και με τζίρο 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο ίδιος ο Αλεξάντερ Βινικ για την έκδοση του οποίου ερίζουν οι αμερικανικές και οι ρώσικες αρχές, αρνήθηκε πως είναι ιδιοκτήτης της πλατφόρμας που τον κατηγορούν οι ΗΠΑ, λέγοντας: «Είμαι τεχνικός εμπειρογνώμονας και ασχολούμαι με την παραγωγή κρυπτογραφημένων νομισμάτων σε επίπεδο συμβουλών. Είμαι σύμβουλος και η πλατφόρμα ήταν ένας πελάτης μου. Δεν θα μπορούσα να είμαι ιδιοκτήτης».
Ο 38χρονος εξήγησε στην απολογία του τους λόγους που δεν θέλει να εκδοθεί στις ΗΠΑ (έχει συναινέσει ήδη να εκδοθεί στη Ρωσία για μια μικροαπάτη 10.000 ευρώ), εκφράζοντας φόβους για τις συνθήκες κράτησής του στις αμερικανικές φυλακές, τις οποίες χαρακτήρισε απάνθρωπες, ενώ υποστήριξε πως δεν πιστεύει ότι θα έχει δίκαιη δίκη στις ΗΠΑ.
Πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο πρώην επικεφαλής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, αντιστράτηγος, Μαν. Σφακιανάκης, ο οποίος εξήγησε την λειτουργία του bitcoin, λέγοντας πως είναι ένας αλγόριθμος επιβράβευσης που ακόμη δεν θεωρείται νόμισμα. «Το bit coin φτιάχτηκε», όπως είπε, «από έναν Ιάπωνα αγνώστων στοιχείων, το 2008, και η αρχική αξία του ήταν 0,001 δολλάρια. Η πρώτη εμπορική συναλλαγή ήταν η αγορά μιας πίστας αντί 10.000 bit coin».
Σήμερα η αξία του, σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη φτάνει στα 12.500 δολάρια το ένα, ενώ σε 20 μέρες η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημοσιοποιήσει το πλαίσιο στο οποίο το bit coin θα θεωρείται επίσημα νόμισμα και οι κάτοχοί του θα ονομαστικοποιηθούν και θα φορολογούνται.