Την ενοχή του δικηγόρου Αλέξη Κούγια και του εκδότη των «Παραπολιτικών», Γιάννη Κουρτάκη, πρότεινε σήμερα, Τρίτη 18 Ιουνίου, η Εισαγγελέας της Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Πειραιώς, μετά από μήνυση του εφοπλιστή Νικολάου Πατέρα για ψευδή κατάθεση που αφορά υποτιθέμενο στήσιμο καταγγελιών σε βάρος του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.

Η υπόθεση αφορά την κατάθεση που έδωσαν τον Σεπτέμβριο του 2017 στον τότε Εισαγγελέα Εφετών Πειραιά και μετέπειτα αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Μπρακουμάτσο, με βάση υποκλαπείσα συνομιλία που είχε ο γνωστός ποινικολόγος με τον αποβιώσαντα επιχειρηματία Στηβ Κακέτση για δήθεν σκευωρία των επιχειρηματιών Νικόλαου Πατέρα, Δημήτρη Μελισσανίδη, του τότε υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου και του λιμενικού Παναγιώτη Χριστοφορίδη για την εμπλοκή του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη στην υπόθεση μεταφορά 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1».

Οι δύο κατηγορούμενοι είχαν κάνει χρήση παράνομα καταγεγραμμένης συνομιλίας του Αλέξη Κούγια με τον Στηβ Κακέτση, ο οποίος φερόταν να έχει φέρει σε επαφή τον εφοπλιστή Ν. Πατέρα με τον λιμενικό Π. Χριστοφορίδη που χειριζόταν την υπόθεση του ναρκόπλοιου.

Από την πλευρά του ο Κακέτσης είχε καταγγείλει πως το ηχητικό ήταν προϊόν υποκλοπής και για το λόγο αυτό είχε υποβάλει μήνυση κατά των Κούγια-Κουρτάκη.

Για την υπόθεση υποκλοπής της ιδιωτικής συνομιλίας του Στηβ Κακέτση που είχε προσκομιστεί στον εισαγγελικό λειτουργό, ο Αλέξης Κούγιας και ο Γιάννης Κουρτάκης έχουν ήδη καταδικαστεί πρωτόδικα τον Ιανουάριο του 2022 σε άλλο δικαστήριο σε ποινή πέντε μηνών με τριετή αναστολή.

Η έφεση για την υπόθεση θα εκδικαστεί στις 27 Ιουνίου στο Πενταμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Πειραιά.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία κατέθεσε ως μάρτυρας ο διευθυντής πληρωμάτων της ναυτιλιακής εταιρείας του εφοπλιστή Ν. Πατέρα, Μανώλης Ζαχαράκης ο οποίος ανέφερε πως ο Αλέξης Κούγιας έχει μένος κατά του μηνυτή.

«Προσπάθησε να εμπλέξει τον κ. Πατέρα καταθέτοντας ενόρκως για σκευωρία σε βάρος του κ. Μαρινάκη, ενώ δεν έχει καμία σχέση. Ο κ. Πατέρας δεν είχε κανένα συμφέρον. Είναι ψέμα ότι ο Κακέτσης γνώρισε τον Χριστοφορίδη στον Πατέρα», ανέφερε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος δικαστηρίου: Την υποκλοπή την είχε κάνει ο κ. Κούγιας;

Μάρτυρας: Το έχει πει ο ίδιος.

Κούγιας: Εγώ το έχω πει;

Μάρτυρας: Το έχω διαβάσει. Δεν το γνωρίζω.

Στην απολογία του ο Αλέξης Κούγιας ανέφερε ότι ήταν φίλος με τον Νίκο Πατέρα επί 40 χρόνια.

Όπως είπε, το 2011 ο Πατέρας του είχε δώσει δύο κασέτες με συνομιλίες του με τον Μαρινάκη σχετικά με το Ποδόσφαιρο.

Η καλή σχέση τους σταμάτησε το 2015, όταν έγινε δικηγόρος των «Παραπολιτικών» και του Κουρτάκη, στην αντιδικία του με τον τότε υπουργό Π. Καμμένο.

Ως προς την συνομιλία που είχε με τον Στηβ Κακέτση και την κατάθεση του στον Εισαγγελέα Π. Μπρακουμάτσο για την σκευωρία σε βάρος του Βαγγέλη Μαρινάκη, υποστήριξε πως ήταν η κρίση του.

Πρόεδρος δικαστηρίου: Πιστεύετε ότι είναι όλα αληθινά;

Κούγιας: Απολύτως και γι’ αυτό δεν μήνυσαν τον Κακέτση. Εγώ αιφνιδιάστηκα από την αλλαγή Κακέτση. Δεν υπάρχει ψευδής κατάθεση. Είναι η κρίση μου. Το ζήτημα δεν ήταν να εκτεθεί ο Πατέρας αλλά ο Χριστοφορίδης που είχε διαπράξει το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας. Το αδίκημα που ερευνούσε ο κ. Μπρακουμάτσος.

Εισαγγελέας: Κρίση; Δεν θα έπρεπε ως ευφυής δικηγόρος να αναφέρετε αυτά για τρίτα πρόσωπα…

Κούγιας: Δεν υπάρχει ψέμα. Ο Κακέτσης έλεγε αλήθεια. Δεν είχε λόγο να τα βάλει με Μελισσανίδη και Πατέρα.

Η αγόρευση της Εισαγγελέως

Η Εισαγγελέας της Έδρας, Αρετή Σκαφίδα, πρότεινε την ενοχή των δύο κατηγορουμένων, του Γιάννη Κουρτάκη για τα αδικήματα της ψευδούς καταμήνυσης και ψευδούς κατάθεσης και του Αλέξη Κούγια για ψευδή κατάθεση.

Αντίθετα έκανε δεκτό τον ισχυρισμό των κατηγορουμένων και τους απήλλαξε για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης, καθώς ο Εισαγγελέας στον οποίο κατέθεσαν δεν είναι τρίτος, ώστε να συντελείται το αδίκημα.

Ως προς την ενοχή των κατηγορουμένων για το αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης ενώπιον του πρώην Εισαγγελέα Εφετών Πειραιά Π. Μπρακουμάτσου, η κ. Σκαφίδα επεσήμανε:

«Στον Εισαγγελέα δεν αναφέρουμε τη γνώμη μας αλλά τι γνωρίζουμε.

Χωρίς κανένα στοιχείο ανέφεραν στον Εισαγγελέα που διενεργούσε προκαταρκτική εξέταση, ουσιαστικά υποδεικνύοντας του να κινηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του κ. Πατέρα ή να ελεγχθεί ποινικά.

Στόχο είχαν να διωχθεί ή να ελεγχθεί ποινικά ο μηνυτής και επιπρόσθετα, αναφέροντας ως πραγματικά περιστατικά ψευδή με την γνώση του ψεύδους.

Αν δεν είμαστε σίγουροι, δεν το λέμε καθόλου.

Υπάρχει και άμεσος δόλος και γνώση ότι είναι ψευδές».

Στις αγορεύσεις τους οι δικηγόροι του εφοπλιστή Ν. Πατέρα, Έλλη Ρίζου και Γιάννης Απατσίδης ανέφεραν μεταξύ άλλων πως ο εντολέας τους είχε απαλλαγεί αμετάκλητα με βούλευμα για τις καταγεγραμμένες ηχητικές συνομιλίες με τον νυν δήμαρχο Βόλου και τότε ποδοσφαιρικό παράγοντα Αχιλλέα Μπέο.

Αντίθετα είχε παραπεμφθεί με το ίδιο βούλευμα ο Αλέξης Κούγιας.

Επίσης, ανέτρεψαν τον ισχυρισμό του εκδότη των Παραπολιτικών πως ο εφοπλιστής Ν. Πατέρας είχε χορηγήσει την χρήση τζιπ στον λιμενικό Χριστοφορίδη που διενεργούσε την έρευνα για το «Noor 1», προσκομίζοντας σχετική αμετάκλητη δικαστική απόφαση σε βάρος του Γιάννη Κουρτάκη για συκοφαντική δυσφήμιση.

Σε άλλο σημείο των αγορεύσεων τους επεσήμαναν ότι ο μάρτυρας υπεράσπισης των Κούγια-Κουρτάκη σε άλλο δικαστήριο για την υπόθεση, αποθανών δημοσιογράφος Παναγιώτης Τζένος, είχε καταθέσει πως την παράνομα καταγεγραμμένη συνομιλία με τον Κακέτση, την είχε δώσει σε στικάκι ο κατηγορούμενος Αλέξης Κούγιας.

«Άρα γνώριζαν όταν έλεγαν ότι είναι ύποπτος για την υποκλοπή ο κ. Πατέρας, πως έλεγαν ψέματα», υποστήριξαν οι κ.κ. Ρίζου και Απατσίδης.

Τι υποστήριξε ο Κούγιας

Ακολούθησε η αγόρευση του Αλέξη Κούγια ο οποίος σχολίασε την εισαγγελική πρόταση, λέγοντας πως δεν έχει επαρκή αιτιολογία η πρόταση της για καταδίκη του, καθώς ο Εισαγγελέας Π. Μπρακουμάτσος δεν έκανε έρευνα σε βάρος του Ν. Πατέρα.

«Ποιο είναι το ψευδές γεγονός; Ο κ. Μπρακουμάτσος είδε ότι είναι κρίση και δεν έκανε καμία αναφορά σε μένα στη διάταξη του», παρατήρησε.

Μάλιστα υποστήριξε πως μια καταδικαστική απόφαση σε βάρος του θα είναι αναιτιολόγητη και αναιρετέα.

«Βρίσκομαι εδώ γιατί ο Νίκος Πατέρας μισεί τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Θέλει να τον καταστρέψει και κινδυνεύω να χάσω την άδεια μου», τόνισε σε άλλο σημείο της αγόρευσης του.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο και σε επεισόδιο που είχε στο ασανσέρ των δικαστηρίων.

«Με απείλησε στα ίσια. “Ας μην πήγαινες με τον Μαρινάκη” μου είπε. Αποδεικνύεται η σχέση τους. Γι’ αυτό τον θέλουν για πρόεδρο της ΕΠΟ», υποστήριξε.

Αναφερόμενος στο ότι απαγορεύεται η χρήση υποκλαπεισών συνομιλιών ως αποδεικτικό μέσο, επεσήμανε ότι ο αποθανόντας πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προχώρησε σε αλλαγή του Ποινικού Κώδικα με αφορμή την εμπλοκή του στην υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων της οικογένειας Αλαφούζου με το πλοίο «Ασπρονήσι».

«Αποδεικνυόταν ότι στενός συνεργάτης του Μητσοτάκη δωροδοκήθηκε από την οικογένεια Αλαφούζου. Μέχρι να γίνει η δίκη, νομοθέτησαν μια φωτογραφική διάταξη ότι απαγορεύονται οι υποκλαπείσες συνομιλίες σαν αποδεικτικό στοιχείο», ανέφερε ο κ. Κούγιας.

Η δίκη συνεχίζεται με την έκδοση της απόφασης στις 21 Ιουνίου.