«Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν σε όλους μας οι επεισοδιακές εξελίξεις στη Μυτιλήνη, αλλά και οι αυξανόμενες ροές προσφύγων και μεταναστών τόσο στα νησιά του Βορείου Αιγαίου όσο και στον Έβρο» τονίζει σε ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Η ΠΟΑΣΥ επισημαίνει ότι «στη Μυτιλήνη, για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες απαράδεκτων καταστάσεων με την αστυνομία να λειτουργεί πυροσβεστικά και να καλείται να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα της υπερσυγκέντρωσης αλλοδαπού πληθυσμού στα στενά γεωγραφικά όρια του νησιού, καθώς η πολιτεία παρά τα παθήματα του παρελθόντος, δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Οι φιέστες του 2016 με τον Πάπα και τους άλλους επισήμους που είχαν εισρεύσει στη Λέσβο, εκφράζοντας τα αισθήματα αλληλεγγύης και βοήθειας, έκρυψαν προσωρινά το πρόβλημα, το οποίο όμως επανέρχεται πλέον δριμύτερο, με απαράδεκτα φαινόμενα επιθέσεων εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων ή και ακόμα εναντίον των αλλοδαπών όταν οι τελευταίοι είτε εξεγείρονται είτε υπομένουν και οι ίδιοι τις επιπτώσεις της ξενιτιάς ως εγκλωβισμένοι σε μια κοινωνία – φυλακή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπρόσθετα, τονίζει, «οι καθημερινές νέες αφίξεις στην περιοχή του Έβρου είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα δημιουργήσουν νέες εκρηκτικές καταστάσεις στη Θράκη και τη Μακεδονία. Είναι προφανές ότι η πολιτεία οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της επικίνδυνης αυτής κατάστασης που μέρα με τη μέρα γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη και πιο ”τοξική” για την ελληνική κοινωνία».

Η Ομοσπονδία των αστυνομικών υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, αντί να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην Ελληνική Αστυνομία, οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα την ελληνική κοινωνία πώς και με ποιους τρόπους τελικά θα διαχειριστούν ένα εθνικών διαστάσεων πρόβλημα, χωρίς να επαναληφθούν τα τραγικά και επιζήμια οικονομικά, λάθη του παρελθόντος.

«Από την πλευρά τους, πρέπει να υπάρχει συνεχής ανάδειξη του προβλήματος σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο, σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες που πήρε η Ομοσπονδία μας το 2015, όταν ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Αστυνομικών (EuroCop) και ζήτησε την υποστήριξή της, ενημερώνοντας εγγράφως τα ευρωπαϊκά όργανα, αλλά και με επιτόπιες επισκέψεις στα ακριτικά μας νησιά για να απευθυνθεί στη συνέχεια στον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας μας, απαιτώντας ουσιαστικά οικονομικά και άλλα μέτρα. Επίσης, η συνεχής παρακολούθηση και καταγραφή του προβλήματος πρέπει να καταλήγει στην ανάδειξή του στον υπερθετικό βαθμό, ώστε να γίνει κατανοητό αυτό με διάφορους τρόπους από τους λαούς της Ευρώπης που στη συντριπτική τους πλειοψηφία, όπως όλα δείχνουν, τους αφήνει παγερά αδιάφορους» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, η ΠΟΑΣΥ σημειώνει ότι χρειάζεται «να επιστήσουμε την προσοχή στο εσωτερικό της χώρας, διότι το πρόβλημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί εθνικά και σε αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να υπάρχει έμπρακτο ενδιαφέρον όλων των κομμάτων και ενιαία πολιτική αντιμετώπισής του. Εδώ δεν χωρούν λεονταρισμοί ούτε λύσεις σε αναμονή… Εδώ και τώρα να κατατεθούν ρεαλιστικές προτάσεις με ορατά αποτελέσματα και παράλληλα, να υπάρξει άμεσα διάλογος με τους πολίτες των νησιών που υφίστανται τον όγκο των ροών και με τις αστυνομικές αρχές – εκπροσώπους εργαζομένων αυτών, προκειμένου να υπάρξει έλεγχος και όχι εκτροχιασμός των διογκούμενων προβλημάτων. Από την πλευρά μας, κατανοούμε απολύτως τα προβλήματα των συμπολιτών μας, αλλά και των συναδέλφων μας στα παραπάνω νησιά, όπου προκαλείται θέμα κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής ευημερίας, διότι αφενός ο τουρισμός από τον οποίο εξαρτάται η τοπική οικονομία σε μεγάλο βαθμό έχει υποστεί πλήγμα, αφετέρου δε ασφυκτιούν όλοι επειδή οι υποδομές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες του αλλοδαπού πληθυσμού. έλος, για να μη στρουθοκαμηλίζει κανείς πρέπει να αποκαλυφθεί και αντιμετωπιστεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, η πολιτική που ακολουθείται από τους γείτονες στο συγκεκριμένο πρόβλημα, δεδομένου ότι χρησιμοποιούν αθώες ψυχές για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους, όχι μόνο καταστρατηγώντας κάθε ίχνος διεθνούς δικαίου αλλά και υποδαυλίζοντας την έξαρση του εθνικισμού στην Ευρώπη».

Τέλος, η ΠΟΑΣΥ επισημαίνει «για μια ακόμα φορά αυτό που επαναλαμβάνει το τελευταίο διάστημα με αφορμή τους πλειστηριασμούς: τα πολιτικο – κοινωνικά ζητήματα είναι αντικείμενο διαχείρισης και επίλυσης εκ μέρους του πολιτικού συστήματος και όχι αποκλειστικά της αστυνομίας. Με το να πετά κανείς το ”μπαλάκι” στην αστυνομία, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να αποκαλύπτει την παντελή ανικανότητα και ανεπάρκειά του σε όλα τα επίπεδα, πρόβλεψης – πρόληψης, σχεδιασμού και υλοποίησης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης