Άνω κάτω έχει γίνει το νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης μετά την επίσημη καταγγελία που έχει κατατεθεί, σύμφωνα με την οποία ο διευθυντής της Α΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ Χαράλαμπος Καρβούνης έχει δώσει «λευκή επιταγή» στη βοηθό του και προσωπική του γραμματέα Φωτεινή Ερελιάδου για τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων ασθενών, καθώς και ελεύθερη πρόσβαση στα διοικητικά έγγραφα του νοσοκομείου.
Ο κ. Καρβούνης αναβάθμισε μάλιστα την προσωπική του γραμματέα σε γραμματέα της Καρδιολογικής Κλινικής, η οποία αμείβεται με αποδείξεις, διαδικασία που αποδεικνύεται από την εσωτερική ηλεκτρονική αλληλογραφία του νοσοκομείου.
Το φαινόμενο αυτό κατά τον διοικητή του νοσοκομείου κ. Παναγιώτη Παντελιάδη είναι σύνηθες στο περιβάλλον των καθηγητών που ηγούνται των κλινικών του νοσοκομείου, αλλά παρ΄ όλα αυτά το καθεστώς εργασίας των γραμματέων-βοηθών είναι ομιχλώδες, παράνομο και εκτός κανόνων. Εκ των λεχθέντων κατά τη συνομιλία μας με τον κ. Παντελιάδη προκύπτει ότι το «σύνηθες φαινόμενο» σημαίνει απλώς ότι η διοίκηση και γενικώς το σύστημα ανέχονται αυτή την παρανομία. Διότι ουδείς έχει το δικαίωμα να προσλαμβάνει ή να επιβάλει την πρόσληψη εργαζομένων εκτός των διαδικασιών που ακολουθούνται νομοτύπως από τα δημόσια νοσοκομεία.
Ο κ. Παντελιάδης επισήμανε ωστόσο πως η κα. Ερελιάδου αμείβεται από τα προγράμματα ερευνών τα οποία διαχειρίζεται ο προϊστάμενός της Χαράλαμπος Καρβούνης. Αν συμβαίνει αυτό, τότε γιατί εκδίδονται επίσημες αποδείξεις αμοιβών από το ίδιο το νοσοκομείο;
Ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ αρνείται ότι η κα. Ερελιάδου διαθέτει πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των ασθενών του νοσοκομείου, αλλά επισημαίνει παρά ταύτα πως η κα. Ερελιάδου θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει όλες αυτές τις πληροφορίες από τους προσωπικούς φακέλους μέσω του δικαιώματος του διευθυντή της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής κ. Καρβούνη, ο οποίος νομιμοποιείται να έχει πρόσβαση σε όλα αυτά τα δεδομένα.
Με λίγα λόγια, η βοηθός του καθηγητή και γραμματέας του μπορεί να έχει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα ασθενών αν της το επιτρέπει ο προϊστάμενός της. Σύμφωνα με την επίσημη καταγγελία, αυτή είναι η υπό εξέλιξη διαδικασία η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις εντός του νοσοκομείου.
Το δεύτερο όμως ερώτημα που τίθεται αφορά σε ένα πολύ λεπτό ζήτημα. Με βάση πληροφορίες του zougla.gr, η Φωτεινή Ερελιάδου νόσησε, μάλιστα βαριά, από Covid-19 και ευτυχώς θεραπεύτηκε. Κατά τα διαθέσιμα στοιχεία, κάποια στιγμή εμβολιάστηκε ώστε με μία δόση να αποκτήσει την απαιτούμενη ανοσία, όπως συμβαίνει με ασθενείς οι οποίοι έχουν νοσήσει από Covid-19. Το ζήτημα είναι, αν εμβολιάστηκε εντός του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, ποιος έδωσε την εντολή να συμβεί κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι η κα. Ερελιάδου τυπικά, θεσμικά και νομότυπα δεν ανήκει στο υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου.
Αν, λοιπόν, έχει εμβολιαστεί εντός του ΑΧΕΠΑ, τίθεται σοβαρό ερώτημα ως προς το ποιος έδωσε την εντολή για τον εμβολιασμό της εκτός σειράς, πράγμα που σημαίνει πως παρακάμφθηκε κάποιο άλλο άτομο το οποίο νομίμως είχε δικαίωμα να εμβολιαστεί. Ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, με τον οποίο ήρθαμε σε επαφή, αν και γνώριζε ότι η συγκεκριμένη γυναίκα έχει νοσήσει από κορωνοϊό, εντούτοις αγνοούσε αν έχει εμβολιαστεί, πάντα σύμφωνα με τα λεγόμενά του.