Τι περιμένουν οι φορείς της Θεσσαλονίκης από τον Πρωθυπουργό ενόψει 81ης ΔΕΘ
Με το βλέμμα στραμμένο στην άφιξη του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Υπουργικού Κλιμακίου στη Θεσσαλονίκη ενόψει των εγκαινίων της 81ης ΔΕΘ, το zougla.gr κατέγραψε τις απόψεις δώδεκα…
Newsroom
24.08.2016 | 14:51
UPD:24.08.2016, 14:51
Της Άντζελας Πεΐτση
Με το βλέμμα στραμμένο στην άφιξη του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του Υπουργικού Κλιμακίου στη Θεσσαλονίκη ενόψει των εγκαινίων της 81ης ΔΕΘ, το zougla.gr κατέγραψε τις απόψεις δώδεκα φορέων –επιστημονικών, παραγωγικών, συνδικαλιστικών και αυτοδιοικητικών- τόσο της πόλης όσο και της Κεντρικής Μακεδονίας. Εμφανίστηκαν «δύσπιστοι» στις ενδεχόμενες κυβερνητικές δηλώσεις-εξαγγελίες, επέκριναν την ανεφάρμοστη πολιτική ΣΥΡΙΖΑ από το κατά τα άλλα «πολύκροτο και κοστολογημένο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», ζήτησαν ειλικρίνεια και ευθείς απαντήσεις από τον πρωθυπουργό για την πολιτική που ασκεί από την μέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Αξίζει να επισημανθεί πως ως φορείς, στην πλειονότητα τους δεν περιμένουν τίποτα από την παρουσία της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκης και ζητούν να υπάρξει η υλοποίηση ενός πραγματικού διαλόγου μαζί τους.
Αυτοδιοίκηση
Ο Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων –ΠΕΔ- Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, απαντώντας στο ερώτημα του zougla.gr, τόνισε:
«Ενόψει της έλευσης του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη – αφού δεν ήρθε πέρσι άρα φέτος έρχεται για πρώτη φορά στη ΔΕΘ- ως πολίτης αυτής της πόλης θέλω να εκφράσω την έντονη διαμαρτυρία μου για το περιβόητο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» των 11δις ευρώ, από το οποίο δεν έχει γίνει τίποτε απολύτως. Υπήρξε μία απόλυτη «μετάλλαξη» και κυνική μεταστροφή των κυβερνόντων, χωρίς να δοθεί καμία επαρκής εξήγηση στους πολίτες. Ως Δήμαρχος και ως Πρόεδρος της ΠΕΔ θέλω να εκφράσω την έντονη διαμαρτυρία μου γιατί η κυβέρνηση έχει αποθέσει το 50+% των προσφυγικών ροών ολόκληρης της Ελλάδος, στην Κεντρική Μακεδονία. Το ορθό θα ήταν, σύμφωνα με τις κυβερνητικές της διαβεβαιώσεις, να γίνει διασπορά των προσφύγων σε ολόκληρη την επικράτεια, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής. Επίσης, θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα τα έργα τα οποία θα πρέπει να ολοκληρωθούν στη Θεσσαλονίκη, όπως είναι το ΜΕΤΡΟ, των περιφερειακών ανισόπεδων κόμβων, της ολοκλήρωσης της ανασκαφής στην Αμφίπολη και μία σειρά από πολλά άλλα έργα».
ΤΕΕ/ΤΚΜ
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρης Μπίλιας επεσήμανε: «Ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσης που πλήττει την πατρίδα μας είναι ο κλάδος των κατασκευών. Η συρρίκνωση της οικοδομικής δραστηριότητας είναι της τάξεως του 85% σε σχέση με το 2009. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα την δραματική μείωση του εισοδήματος των μηχανικών, οι οποίοι μεταναστεύουν στο εξωτερικό για να μπορέσουν να επιβιώσουν, την αύξηση της ανεργίας των χιλιάδων εργαζόμενων στον κλάδο των κατασκευών και το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων».
Και υπογράμμισε: «Για να αναστραφεί το κλίμα απαιτούνται:
• Άμεση ενεργοποίηση νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, όπως το «εξοικονομώ». • Άμεση θεσμοθέτηση του Χωροταξικού Τουρισμού στη βάση αυτού του 2013. • Θεσμοθέτηση της Τράπεζας Γης. • Επιτάχυνση προσκλήσεων εντός του 2016 για ένταξη έργων. προϋπολογισμού ύψους 50% του νέου ΕΣΠΑ. • Άμεση ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ με σαφή δέσμευση για υλοποίηση των απαραίτητων έργων εκσυγχρονισμού του Λιμένα. • Έναρξη των απαραίτητων μελετών για την επέκταση του Μετρό της Θεσσαλονίκης δυτικά, προς Εύοσμο και Ευκαρπία και ανατολικά προς Αεροδρόμιο. • Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης μέσα από ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο».
ΕΒΕΘ
Ο Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Κωστής Χαντζαρίδης είπε στο zougla.gr: «Αυτό που περιμένουμε από τον Πρωθυπουργό είναι να δώσει έναυσμα μιας επανεκκίνησης της οικονομίας, την οποία θα την τηρήσει κατά τη διάρκεια του έτους. Δηλαδή «αυτά» τα οποία θα εξαγγείλει στη ΔΕΘ, να φροντίσει τουλάχιστον να τα «κρατήσει» για τον επόμενο χρόνο».
ΕΕΘ
Ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης, παρατήρησε: «Περιμένουμε, ή καλύτερα να πω αξιώνουμε να ακούσουμε αλήθειες! Όχι πια υποσχέσεις, εξαγγελίες και «Προγράμματα Θεσσαλονίκης», γεμάτα αυταπάτες! Θα θέλαμε πολύ να αντιληφθούμε ότι ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του έχουν αντιληφθεί επιτέλους τα προβλήματα και έχουν τουλάχιστον κατανοήσει τα απαιτούμενα μέτρα για τις λύσεις τους. Και αυτές επιβάλουν σοβαρότητα, σταθερότητα, μεταρρυθμίσεις και στήριξη της Μικρομεσαίας Επιχείρησης! Οι πάντες πρέπει να αντιληφθούν ότι η Ελληνική Οικονομία θα πάρει μπροστά μόνο εάν στηριχθούν και ενισχυθούν οι ΜΜΕ, προχωρήσουν σε επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας! Άλλος δρόμος δεν υπάρχει! Αλλά δυστυχώς το μόνο που κάνουν διαχρονικά οι Κυβερνήσεις είναι να τις φορτώνουν με φόρους και γραφειοκρατία και αντί να τις στηρίζουν να τις πολεμούν λυσσαλέα!».
ΒΕΘ
Ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και Α΄ Αντιπροέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, δήλωσε: «Η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά δύσκολη για την ελληνική αγορά και για τον κάθε φορολογούμενο. Οι φοροδοτικές αντοχές των Ελλήνων εξαντλήθηκαν, την ώρα που η εικόνα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στέλνει τα πλέον απαισιόδοξα μηνύματα. Πολύ φοβάμαι ότι η έλευση του πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της 81ης ΔΕΘ δεν αναμένεται να σηματοδοτήσει αλλαγή σελίδας στη συνεχιζόμενη διολίσθηση της ελληνικής οικονομίας. Για να ανακάμψει η αγορά και να έρθουν κεφάλαια στη χώρα, δεν αρκούν οι εξαγγελίες και τα ευχολόγια μία φορά το χρόνο, στην περίοδο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Χρειάζονται πράξεις, μεταξύ άλλων: ενίσχυση της ρευστότητας, βιώσιμη και καθαρή λύση για το χρέος, προσέλκυση επενδύσεων, σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό περιβάλλον, μείωση των παραγόντων κόστους που υποβαθμίζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, επιτάχυνση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων σε κρίσιμες αγορές, προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, με αναπτυξιακά κριτήρια κ.α.». Και κατέληξε: «Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ως «πικρό ποτήρι» που μας επιβάλλεται από τους δανειστές, και πρέπει να αγωνιστούμε για να το αποφύγουμε. Όσο συνεχίζεται το ίδιο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, η Ελλάδα θα συνεχίσει να χάνει επιχειρήσεις, θέσεις εργασίας, ανθρώπινο δυναμικό και δεξιότητες».
Γιατροί
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, επικρίνοντας τη μέχρι τώρα κυβερνητική πολιτική, δήλωσε: «Εμείς ευχόμαστε ν’ αρχίσει ν’ ακούει και εκείνους που δεν λένε στον πρωθυπουργό «ευχάριστα πράγματα», διότι εδώ κι ένα χρόνο η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, δεν έχει διάλογο, με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Ενώ, την ίδια στιγμή «σπαταλά» το χρόνο της, σε συλλογικότητες, ΜΚΟ και σ’ οποιουσδήποτε –εν πάση περιπτώσει- «ελέγχει» συνδικαλιστικά και με τους οποίους συνδιαλέγεται. Αυτό. Δεν περιμένουμε τίποτε άλλο, μόνον αυτό».
Οδοντίατροι
Ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Δεβλιώτης, τόνισε: «Σχετικά με την έλευση του Υπουργικού Συμβουλίου και του Έλληνα Πρωθυπουργού, με αφορμή τα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ, ως πρόεδρος του ΟΣΘ, αυτό που πάνω από όλα περιμένουμε, δεν είναι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης – ή της όποιας κυβέρνησης- όπως γίνεται εδώ στην πόλη μας, κάθε χρόνο. Θέλουμε μία κυβέρνηση που ν’ ανοίξει πραγματικό διάλογο πάνω στα θεσμικά ζητήματα και πάντα πάνω σε συνθήκες καλόπιστης κριτικής. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κλάδος είναι πάρα πολλά. Μεταξύ αυτών σας αναφέρω ενδεικτικά, την ανεργία, την ημι-απασχόληση, την αθρόα μετανάστευση οδοντιάτρων στο εξωτερικό και τη «σχεδόν» μηδενική συμμετοχή της πολιτείας στις δαπάνες οδοντιατρικής περίθαλψης των Ελλήνων Ασφαλισμένων και άλλα πολλά. Χρειαζόμαστε κονδύλια για τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των οδοντιάτρων, η οποία θα ωφελήσει τον Έλληνα πολίτη διότι θα του προσφέρουμε ακόμα πιο ποιοτικές παροχές στοματικής υγείας και θεραπείας. Στο «φλέγον» θέμα του ασφαλιστικού, θα πρέπει να πέσει το μεγαλύτερο βάρος των ελέγχων. Η κακοδιαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, από τις προηγούμενες διοικήσεις, αποτελεί μείζον θέμα. Περιμένουμε λοιπόν από την παρούσα κυβέρνηση να βάλλει το «μαχαίρι βαθιά στο κόκαλο», να βρει τους υπαίτιους, ν’ αναζητήσει τις ευθύνες – δε μιλάμε μόνον για πολιτικές ευθύνες- και να επιστραφούν επιτέλους «τα κλεμμένα».
Φαρμακοποιοί
Το μέλος του Δ.Σ. Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης – Εκλέκτορας στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, Χάρης Σαρδέλης απαντώντας στο σχετικό ερώτημα του zougla.gr ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν περιμένουμε τίποτα για άλλη μία φορά, όπως έχει καθιερωθεί φραστικά να λέγεται… από το «εμπόριο ελπίδας» που προσπαθούν να δημιουργήσουν οι κυβερνώντες, με την παρουσία τους στη ΔΕΘ. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί ένα «άλλοθι» από ανέκαθεν για τους πολιτικούς, οι οποίοι το χρησιμοποιούν ως πάτημα για να εξάγουν προσδοκίες βελτίωσης, ανάκαμψης και ανάπτυξης, για τον υπόλοιπο χρόνο. Ως φαρμακοποιοί και ως υγειονομικοί δεν πιστεύουμε στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σ’ όλο αυτό – που το χαρακτηρίζω- ως τραγελαφικό και ερασιτεχνικό που συμβαίνει γύρω μας, από την πολιτική που εφαρμόζουν. Ελπίζουμε σε σοβαρότητα και σε ριζικές αλλαγές ώστε να διορθωθούν κάποιοι κακώς κείμενα».
Δικηγόροι
Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Βαλεργάκης, από τη μεριά του επεσήμανε: «Οι Θεσσαλονικείς περιμένουν από τον Πρωθυπουργό να είναι «ειλικρινής». Να πει την αλήθεια, να μην ωραιοποιήσει καταστάσεις και κυρίως να μην υποσχεθεί πράγματα τα οποία, όπως και ο ίδιος γνωρίζει, δεν μπορεί να τα πραγματοποιήσει. Τόσο οι Θεσσαλονικείς όσο και ολόκληρη η Ελλάδα είναι «καμένοι» από το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ελληνικός λαός «άλλα» πίστεψε και «άλλα» τελικά εφαρμόστηκαν από τη σημερινή κυβέρνηση, από τη μέρα που ανήρθε στην εξουσία. Αυτό που περιμένει ο Θεσσαλονικιός και ο Έλληνας πολίτης είναι ν΄ ακούσει την αλήθεια από τον πρωθυπουργό».
ΕΚΘ
Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, σημείωσε: «Εμείς έχουμε μάθει όλα αυτά τα χρόνια να αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα την πραγματικότητα και σαφώς και δεν περιμένουμε πολλά πράγματα από τη παρουσία του πρωθυπουργού και του Υπουργικού κλιμακίου στην πόλη. Άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει πως δε θα υπάρχει παροχολογία από το βήμα των εγκαινίων της 81ης ΔΕΘ. Εμείς περιμένουμε σοβαρότητα από τον κ. πρωθυπουργό. Περιμένουμε να εφαρμόσει «το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» το οποίο ουσιαστικά ήταν η θέση των συνδικάτων και το αντέγραψε από τις ανακοινώσεις και τις εξαγγελίες του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Άρα λοιπόν περιμένουμε ειλικρίνεια κι ένα σωστό σχεδιασμό προκειμένου να βγούμε χωρίς λαϊκισμούς από τα αδιέξοδα τα οποία έχουν προκύψει και που εν πολλοίς ευθύνες φέρει και η δική του διακυβέρνηση με τα capital controls, με την περίοδο της «επαναστατικής ρητορικής» που έκανε απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Περιμένουμε, λοιπόν, να συναντηθεί μαζί μας, όπως έκανε και όταν ήταν αντιπολίτευση και που απόφυγε να κάνει την προηγούμενη χρονιά, για να του πούμε και πάλι τις θέσεις μας για μία σωστότερη διακυβέρνηση προς όφελος των εργαζομένων και της κοινωνίας». Καπνοπώλες
Ο πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών –Ψιλικών και Ενοικιαστών Περιπτέρων Μακεδονίας, Κώστας Ιακώβου, δήλωσε: «Δεν περιμένουμε τίποτα. Τα «δικά μας» ψηφίστηκαν όλα. Από ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση περνάει σε πιο σκληρά μέτρα, απέναντι στους επαγγελματίες. «Μάλλον» θα πρέπει να κάνουν και λάθος γιατί μας βλέπουν ως «φοροφυγάδες» ενώ δεν είμαστε. Πλέον οι εξαγγελίες της ΔΕΘ είναι «κάτι» που δεν τις πιστεύει κανένας επαγγελματίας γιατί είναι «απλά για να λέγονται» και για να καθησυχάσουν τους ψηφοφόρους. Δεν υλοποιούνται ποτέ. Πάντα, και η νυν κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες, έλεγαν τα καλύτερα λόγια τη Θεσσαλονίκη, πως θ΄ ασκήσουν την καλύτερη πολιτική για την Ελλάδα, αλλά, αυτό ποτέ δεν εφαρμόστηκε στην πράξη».
Παραγωγοί
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Θράκης, Βασίλης Μακρίδης είπε χαρακτηριστικά: «Αν μιλάτε προσωπικά δεν ξέρω τι να σας πω. Τι να περιμένω; Εδώ κάναμε απεργίες ένα μήνα, ειπώθηκαν κάποια πράγματα για τον αγροτικό τομέα και τίποτα δεν έχει γίνει από εκείνα τα οποία ζητήσαμε. Άρα τι να περιμένουμε; Δεν περιμένουμε τίποτα απολύτως».