Για στοιχεία που δεν συνάδουν με την εκδοχή του Λιμενικού σχετικά με τα γεγονότα που αφορούν στο θανατηφόρο ναυάγιο με εκατοντάδες μετανάστες ανοιχτά της Πύλου κάνει λόγο σε πρωτοσέλιδό του το BBC.
Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, διασωθέντες ισχυρίζονται, πως η ακτοφυλακή τους πίεσε να υποδείξουν εννέα Αιγύπτιους που επέβαιναν στο πλοίο ως διακινητές.
Μάλιστα νέο βίντεο με το μοιραίο σκάφος επίσης δε συμφωνεί με την αναφορά του Λιμενικού, εξηγεί στο ρεπορτάζ του το BBC. Το βίντεο τραβήχτηκε όταν το φορτωμένο από κόσμο σκάφος, όπως υποστηρίχθηκε, διατηρούσε «σταθερή πορεία» αναφέρει το βρετανικό μέσο, προσθέτοντας ότι «το υλικό τραβήχτηκε σε ώρα που το λιμενικό σημείωνε ότι δεν υπήρχε ανάγκη διάσωσης». Το βίντεο φέρεται να έχει τραβηχτεί από αξιωματικούς του λιμενικού.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το πετρελαιοφόρο Faithful Warrior που φαίνεται στα πλάνα, είχε δεχθεί αίτημα να προσφέρει προμήθειες στο σκάφος των μεταναστών. Το βρετανικό μέσο επικαλείται δικαστικά έγγραφα με «σοβαρές αποκλίσεις μεταξύ των καταθέσεων επιζώντων που λήφθηκαν από την ακτοφυλακή και των στοιχείων που παρουσιάστηκαν αργότερα σε δικαστή».
Ένας μεταφραστής που μιλησε στο BBC για τις έρευνες λαθρεμπορίας ανθρώπων, και συγκεκριμένα για τη διάσωση μιας άλλης ομάδας μεταναστών από την ελληνική ακτοφυλακή πέρυσι, υποστήριξε πως οι μάρτυρες εκείνου του περιστατικού εκφοβίστηκαν από το Λιμενικό. Μάλιστα, η νομική υπόθεση κατέρρευσε πριν φτάσει στη δίκη. Οι αποκαλύψεις εγείρουν νέα ερωτήματα για το πώς οι ελληνικές αρχές χειρίζονται τέτοιες καταστάσεις. Τόσο η ελληνική ακτοφυλακή όσο και η ελληνική κυβέρνηση δεν σχολίασαν και απέρριψαν τα αιτήματά του BBC για συνέντευξη.
Οι επιζώντες «φιμώθηκαν και εκφοβίστηκαν»
Λίγο μετά το βύθισμα της 14ης Ιουνίου, εννέα Αιγύπτιοι άνδρες συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για ανθρωποκτονία και λαθρεμπόριο ανθρώπων. Ωστόσο, δύο επιζώντες της καταστροφής λένε ότι οι μετανάστες «φιμώθηκαν και εκφοβίστηκαν από τις ελληνικές αρχές», ενώ υποστήριξαν ότι η ακτοφυλακή μπορεί να ευθύνεται για την τραγωδία.
Ο Άχμεντ και ο Μουσάμπ, δύο φίλοι που έφυγαν από τη Συρία, μπαίνοντας στο μοιραίο σαπιοκάραβο μιλώντας στο BBC News, ζήτησαν να χρησιμοποιήσουν ψευδώνυμα επειδή φοβούνται πως η ελληνική κυβέρνηση θα τους τιμωρούσε που μίλησαν για όσα είδαν εκείνο το βράδυ. Αντίστοιχες μαρτυρίες κατέγραψε και το Al Jazeera.
«Το ελληνικό σκάφος προκάλεσε την ανατροπή του αλιευτικού»
«Έδεσαν ένα σχοινί από τα αριστερά. Όλοι κινήθηκαν στη δεξιά πλευρά του σκάφους μας για να το ισορροπήσουν», λέει ο Μουσάμπ. «Το ελληνικό σκάφος αποχώρησε γρήγορα προκαλώντας την ανατροπή του σκάφους μας. Συνέχισαν να το σέρνουν για αρκετή απόσταση». Οι δύο διασωθέντες αποκάλυψαν πως έμειναν για δύο ολόκληρες ώρες στη θάλασσα πριν τους παραλάβει η ακτοφυλακή.
Όταν ρωτήθηκαν από τον δημοσιογράφο του BBC πως ήξεραν ακριβώς την ώρα, ο Musaab εξήγησε ότι το ρολόι του εξακολουθούσε να λειτουργεί και έτσι ήταν σε θέση να γνωρίζει το χρονικό διάστημα που παρέμειναν στη θάλασσα. Οι δυο τους λένε πως όταν έφτασαν στη στεριά, στην Καλαμάτα, η ακτοφυλακή είπε στους επιζώντες να «σιωπήσουν» όταν άρχισαν να μιλούν για το πώς οι ελληνικές αρχές προκάλεσαν την τραγωδία.
«Όταν οι άνθρωποι απάντησαν λέγοντας ότι η ελληνική ακτοφυλακή ήταν η αιτία, ο αξιωματούχος που ήταν υπεύθυνος για την ανάκριση ζήτησε από τον διερμηνέα να πει στον ερωτώμενο να σταματήσει να μιλάει», λέει ο Άχμαντ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι ελληνικές αρχές έλεγαν στους διασωθέντες πως πρέπει να είναι ευγνώμονες που δεν έχουν πεθάνει. Σύμφωνα με τον Άχμαντ φώναζαν στους επιζώντες: «Έχεις επιζήσει από το θάνατο! Σταμάτα να μιλάς για το περιστατικό! Μην κάνεις περισσότερες ερωτήσεις γι’ αυτό!». Μάλιστα, οι δύο άνδρες εξηγούν ότι βρίσκονται ακόμη υπό το καθεστώς φόβου και δεν θέλουν να μιλήσουν, καθώς φοβούνται ότι θα κατηγορηθούν και αυτοί όπως οι 9 Αιγύπτιοι.
Το BBC γράφει πως οι ελληνικές αρχές λένε ότι οι κατηγορούμενοι Αιγύπτιοι ανήκουν σε κύκλωμα λαθρεμπορίου και αναγνωρίστηκαν από συνεπιβάτες του μοιραίου αλιευτικού. Σε περίπτωση που κριθούν ένοχοι αντιμετωπίζουν ποινή ισόβιας κάθειρξης. Μερικοί επιζώντες ισχυρίζονται ότι κάποιοι από τους εννέα υπόπτους κακοποίησαν όσους επέβαιναν στο πλοίο – ενώ άλλες μαρτυρίες λένε ότι προσπαθούσαν πραγματικά να βοηθήσουν. Ωστόσο, αποκαλυπτική είναι η μαρτυρία των Άχμαντ και Μουσάμπ, οι οποίοι είπαν ότι η ακτοφυλακή είχε δώσει εντολή σε όλους τους επιζώντες να πουν ότι οι εννέα Αιγύπτιοι είναι οι διακινητές. «Φυλακίστηκαν και κατηγορήθηκαν άδικα από τις ελληνικές αρχές ως απόπειρα να καλύψουν το έγκλημά τους», λέει ο Μουσάμπ.
Προβληματικές δίκες
Στο βρετανικό μέσο μιλάει και η δικηγόρος από την Καλαμάτα Χρυσάνθη Καούνη που εκφράζει την ανησυχία της για τον τρόπο που αποδίδεται δικαιοσύνη. Η ίδια έχει συμμετάσχει σε περίπου 10 παρόμοιες υποθέσεις. Η δικηγόρος λέει ότι έχει δει και άλλες ποινικές υποθέσεις που έχουν ασκηθεί εναντίον φερόμενων διακινητών ανθρώπων που την έχουν προβληματίσει.
«Οι ανησυχίες μου αφορούν τις μεταφράσεις, τον τρόπο συλλογής των αποδεικτικών στοιχείων και – αργότερα – τη δυνατότητα των κατηγορουμένων να αμφισβητήσουν αυτά τα στοιχεία», δήλωσε.
«Εξαιτίας αυτών των τριών σημείων, δεν νομίζω ότι υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τελικά δεν πιστεύω ότι αποδίδεται δικαιοσύνη», αναφέρει.
Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η μέση δίκη στην Ελλάδα για μετανάστες που κατηγορούνται για διακίνηση διαρκεί μόλις 37 λεπτά και η μέση ποινή φυλάκισης που επιβάλλεται είναι τα 46 χρόνια.
Η μελέτη ισχυρίζεται ότι οι ετυμηγορίες – που εξέτασε- συχνά προέκυπταν με βάση τη μαρτυρία ενός και μόνο αστυνομικού ή αξιωματικού του λιμενικού και, σε περισσότερα από τα τρία τέταρτα των περιπτώσεων, δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους και να φέρουν στοιχεία.
Πηγή: BBC