Οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την παγκόσμια οικονομική κρίση, όπως η ΗΠΑ, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ουγγαρία, είδαν την εμπιστοσύνη στους δημόσιους οργανισμούς να αποδυναμώνεται, σύμφωνα με έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης (ΜΚΟ) Διεθνής Διαφάνεια (TI) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο Βερολίνο.

Η Διεθνής Διαφάνεια κάλεσε τα μέλη της G20, της Ομάδας των 20 ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών και των αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά ως επακόλουθο της οικονομικής κρίσης, με τη δημοσιοποίηση του Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ουγκέτ Λαμπέλ, η πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας εξήρε τις προσπάθειες της Ομάδας των 20 για τις «ισχυρές δεσμεύσεις στη διαφάνεια και την ακεραιότητα ενόψει της συνόδου κορυφής της G20 το Νοέμβριο στη Σεούλ».

«Αλλά η ίδια η διαδικασία της μεταρρύθμισης πρέπει να επιταχυνθεί», είπε η Λαμπέλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 78η θέση της λίστας μετά τη φετινή δημοσιονομική κρίση από την 71η θέση που ήταν πέρυσι, με τη χώρα να έχει δείκτη προσδιορισμού της διαφθοράς στους οργανισμούς, όμοιους με την Κίνα, το Λεσότο και την Κολομβία.

Η Ουγγαρία και η Ιταλία έπεσαν και οι δύο τέσσερις θέσεις, στην 50η και στην 67η θέση αντίστοιχα. Οι ΗΠΑ έπεσαν στην 22η θέση στο 2010 από τη 19η που ήταν πέρυσι.

Ο δείκτης προσδιορισμού της διαφθοράς υπολογίζεται από 13 διαφορετικές εξειδικευμένες και επιχειρηματικές έρευνες που ρωτούν διευθύνοντες συμβούλους, εμπειρογνώμονες και δημοσιογράφους μεταξύ άλλων για το πόσο εκτεταμένη είναι η διαφθορά και πόσο διαδεδομένη θεωρείται η δωροδοκία σε μια συγκεκριμένη χώρα.

Σύμφωνα με την έκθεση, από τις 36 χώρες που έχουν υπογράψει τη συνθήκη κατά της διαφθοράς του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι 20 παρουσίασαν πλημμελή τήρηση ή μη εφαρμογή των κανονισμών.

«Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες για την ενίσχυση της ορθής διακυβέρνησης στον κόσμο», εξηγεί η Λαμπέλ.

«Είναι απαράδεκτο να δεχόμαστε ότι η διαφθορά εξακολουθεί να υπάρχει. Πολλοί άνθρωποι πτωχοί και ευάλωτοι συνεχίζουν να υποφέρουν από τις συνέπειες αυτές. Πρέπει να υπάρξει μια αυστηρότερη εφαρμογή των κανονισμών και των ισχυόντων νόμων», πρόσθεσε.

Για την Εντα Μίλερ, την επικεφαλής της Διεθνούς Διαφάνειας στη Γερμανία, η διεθνής κατάσταση είναι «πολύ ανησυχητική». «Η ανάγκη για τη διεθνή κοινότητα να εδραιώσει αξιόπιστες κυβερνητικές δομές στις χώρες, έχει αθετηθεί».


«Αυτό είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντικό με τη διάθεση δισεκατομμυρίων ως αρωγή στην ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Στην κορυφή της λίστας η Δανία, η Νέα Ζηλανδία και η Σιγκαπούρη έχουν το χαμηλότερο δείκτη διαφθοράς.
Στον αντίποδα, με τον υψηλότερο δείκτη διαφθοράς είναι η Σομαλία στην 178η θέση, ενώ ακριβώς πριν από αυτήν είναι η Μιανμάρ, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Στην 154η θέση είναι η Ρωσία, σε χειρότερη θέση από το Ιράν, τη Ζιμπάμπουε και το Μεξικό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης