Στο 2ο Συνέδριο Βιοηθικής του Οικουμενικού Πατριαρχείου που διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Ρέθυμνο, μίλησε ο ποινικολόγος και Άρχων Δικαιοφύλαξ της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Σάκης Κεχαγιόγλου με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Δίκαιο». Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα της Α.Θ.Π του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Παρόντες στο συνέδριο ήταν ο πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής, Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, ο οικείος ποιμενάρχης Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος καθώς επίσης καθηγητές της Θεολογικής και Φιλοσοφικής σχολής του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ομιλητής στην εισήγηση του αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει τώρα και θα αντιμετωπίσει στο μέλλον η απονομή της Δικαιοσύνης στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς και στις προκλήσεις που θα συναντήσει ο νομικός κόσμος και ειδικότερα οι δικαστές και οι δικηγόροι. Έκανε ειδική αναφορά στη μοναδικότητα του προσώπου κάθε κατηγορούμενου καθώς και στα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά κάθε ποινικής υπόθεσης που δεν μπορούν ούτε θα πρέπει να κρίνονται στο μέλλον με βάση τα συστήματα των αλγορίθμων.

Συνεχίζοντας, επεσήμανε τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν με τη γενικευμένη εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης τα πιο αδύναμα και οικονομικά ασθενή τμήματα της κοινωνίας και αναφέρθηκε σε προβλήματα κοινωνικής δικαιοσύνης που θα ανακύψουν. Εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη όσο και να εξελιχθεί στο μέλλον δεν θα μπορέσει ποτέ να αντικαταστήσει τη ζωντανή διαδικασία της ποινικής κυρίως δίκης, παρά να διαδραματίσει μόνο επικουρικό και υποβοηθητικό ρόλο για τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στη διορατικότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίου, για το προοδευτικό του πνεύμα και την ενασχόληση του στο πηδάλιο της Εκκλησίας με φλέγοντα θέματα της ανθρωπότητας, όπως η πράσινη ανάπτυξη και η τεχνητή νοημοσύνη, τονίζοντας ότι βρίσκεται πολύ μπροστά απ’την εποχή του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης