Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης με ανακοίνωσή της εφιστά την προσοχή στους πολίτες, καθώς βάσει των μετρήσεων που διενεργούνται στο δίκτυο «ΣΧΕΔΙΑ» της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πολυτεχνείο Κρήτης, παρατηρούνται αυξημένες τιμές των συγκεντρώσεων ΑΣ10, ως αποτέλεσμα της μεταφερόμενης σκόνης προς την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι συγκεντρώσεις, όπως αναφέρεται, αναμένεται να είναι αυξημένες σήμερα, Τετάρτη 27 Μαρτίου και αύριο, 28 Μαρτίου, σε όλη την Κρήτη και ειδικότερα στη δυτική Κρήτη (άνω των 50 µg/m³), βάσει της πρόγνωσης της ποιότητας του αέρα. H εξέλιξη του φαινομένου παρακολουθείται στενά, όπως επισημαίνεται, από το δίκτυο «ΣΧΕΔΙΑ».
«Η Υπηρεσία θα επανέλθει με νεότερες οδηγίες σύμφωνα και με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας Αρ. Πρωτ:Δ1(δ)/ΓΠοικ. 10655 “Συστάσεις για την προστασία της Δημόσιας Υγείας από επεισόδια αιθαλομίχλης” μόλις οριστικοποιηθούν οι προβλέψεις σε σχέση με τις υπερβάσεις των τιμών των αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10)» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
Επιπλέον, ανάλογα με το επίπεδο των εκτιμώμενων 24ωρων συγκεντρώσεων, οι συστάσεις και τα μέτρα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, περιορισμό της έντονης άσκησης ειδικά σε εξωτερικούς χώρους, για καρδιοπαθείς και άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και χρήση εισπνοών, ανακουφιστικού φαρμάκου.
Η «ΣΧΕΔΙΑ» αποτελείται από πέντε σταθμούς παρακολούθησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας στο νησί. Το δίκτυο για την καταγραφή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Περιφέρεια Κρήτης αποτελείται από δύο πλήρεις αστικούς σταθμούς στις πόλεις του Ηρακλείου και των Χανίων, ενός περιαστικού σταθμού στο Ηράκλειο και τον εξοπλισμό με πρόσθετους αναλυτές σε δύο υφιστάμενους σταθμούς στο Ακρωτήρι Χανίων και στο Φινοκαλιά Λασιθίου.
Οι παρακάτω χάρτες δείχνουν πού αναμένεται να υπάρξει μεγάλη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης σήμερα, Τετάρτη και αύριο, Πέμπτη:
Ανάλογα με το επίπεδο των εκτιμώμενων 24ωρων συγκεντρώσεων, οι συστάσεις και τα μέτρα περιλαμβάνουν:
Για ποιο λόγο είναι βλαβερή η αφρικανική σκόνη
Σύμφωνα με τον Δρ. Βιττωράκη Στυλιανό, πνευμονολόγο, η σκόνη που ταξιδεύει από την Αφρική μεταφέρει βαρέα μέταλλα και στοιχεία όπως μόλυβδο, αρσενικό, μαγγάνιο, χρώμιο, ψευδάργυρο κ.α. Για την ύπαρξη των επικίνδυνων αυτών ουσιών στη μεταφερόμενη σκόνη ευθύνεται, κατά κύριο λόγο, η ανθρωπογενής μόλυνση στις αφρικανικές ερήμους, όπως η κίνηση οχημάτων, η απόρριψη αποβλήτων, η καύση των σκουπιδιών, αλλά και παλιότερα ο πόλεμος στη Λιβύη.
Τα σωματίδια της αφρικανικής σκόνης που φτάνουν στην Ελλάδα είναι τα μικρότερα και τα ελαφρύτερα, διότι τα βαρύτερα καθιζάνουν στη διαδρομή. Όσο πιο μικρό είναι το μέγεθος ενός σωματιδίου, τόσο ευκολότερα συνδέεται με άλλα βλαβερά μόρια που προέρχονται από τους ρύπους των αυτοκινήτων σε μία πόλη, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο βλαβερά. Επίσης, όσο πιο μικρό είναι το μόριο ενός αιωρούμενου σωματιδίου, τόσο ευκολότερα εισέρχεται μέσα στον πνεύμονα και επομένως τόσο περισσότερο ερεθιστικό και βλαβερό είναι.