Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 3505/2009 απόφασή της έκανε δεκτή αίτηση του Δήμου Αθηναίων που στρεφόταν κατά του υπουργού Εσωτερικών.

Με την αίτηση αυτή ο Δήμος Αθηναίων ζητούσε να ακυρωθεί η από 27.2.2008 απόφαση της Ειδικής Επιτροπής του Νομαρχιακού Διαμερίσματος Αθηνών της Ενιαίας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών – Πειραιώς (Ν. 3463/2006) με την οποία (κατόπιν προσφυγής οκτώ δικηγόρων του Δήμου Αθηναίων) ακυρώθηκε η από 19.12.2007 απόφαση του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Αττικής που αφορούσε την έγκριση της από 17.12.2007 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων.

Δηλαδή και πιο απλά, με τον εν λόγω κανονισμό προβλέφθηκε ότι θα υπηρετούν στον Δήμο Αθηναίων 40 δικηγόροι (20 δικηγόροι και 20 δικηγόροι-νομικοί σύμβουλοι), ενώ παράλληλα θεσπίστηκε όριο ηλικίας (65ο έτος) για την αποχώρηση των δικηγόρων από το Δήμο Αθηναίων.

Σημειώνεται πως με παρεμβάσεις τους οκτώ δικηγόροι απασχολούμενοι στο Δήμο Αθηναίων (κατόπιν προσφυγής των οποίων εκδόθηκε η προσβαλλόμενη απόφαση) και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ζητούσαν την απόρριψη της αίτησης του Δήμου Αθηναίων.

Κατ΄ αρχάς η Ολομέλεια έκρινε, ότι σύμφωνα με τα αναθεωρημένα άρθρα 89 και 118 του Συντάγματος από 1.1.2002 απαγορεύεται πλέον η ανάθεση διοικητικών καθηκόντων σε δικαστικούς λειτουργούς.

Σκοπός της απαγόρευσης αυτής είναι η ενίσχυση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών.

Εξαίρεση από τη γενική αυτή απαγόρευση, αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ, υπάρχει μόνο για τη συμμετοχή δικαστικών λειτουργών σε συμβούλια ή επιτροπές πειθαρχικού, ελεγκτικού ή δικαιοδοτικού χαρακτήρα.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ απέρριψε τόσο την παρέμβαση των οκτώ δικηγόρων, όσο και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, καθώς κρίθηκε ότι καθίσταται πλέον αλυσιτελής η εξέταση των λόγων που προβάλλουν.