«Γύρω από το ταπεινό αυτό σήμα, στρατιώτες, σύμμαχοι, έπεσαν μαχόμενοι για την κοινή των λαών ελευθερία». Γράμματα σκαλισμένα πάνω σε μαρμάρινη πλάκα που έχει τοποθετηθεί σε μια στροφή του δρόμου για τα Αμπελάκια. Στην κορυφή σχηματισμένο επίσης με τον ίδιο τρόπο ένα στεφάνι από κλαδί ελιάς να συμβολίζει την Ελευθερία και πιο δίπλα να ανεμίζει η γαλανόλευκη σημαία. Από κάτω τα Τέμπη ένας τόπος όπου δόθηκαν σημαντικές μάχες απέναντι στους ναζί κατακτητές.

Μια μέρα σαν και τη σημερινή, που γιορτάζει η Ελλάδα την επέτειο του «ΟΧΙ», το Larissanet.gr βρέθηκε σ’ ένα ιδιαίτερο σημείο. Στη Θέση Ανεμόμυλος σ’ ένα σκηνικό μοναδικό. Στη θέση που γιορτάζει ο αγώνας για την ελευθερία. Ο αγώνας της Ελλάδας, ο αγώνας των Συμμάχων.

Ανάμεσα στους συμμάχους που πολέμησαν και έπεσαν νεκροί ήταν και πολλοί Αυστραλοί. Γι’ αυτόν το λόγο στο σημείο βρέθηκε πριν από τρία χρόνια η πρέσβειρα της Αυστραλία για να παραλάβει χώμα από την Κοιλάδα των Τεμπών, ώστε να τοποθετηθεί στη συνέχεια σε μνημείο πεσόντων Αυστραλών στρατιωτών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο Σίδνεϊ. Μια κίνηση που αποτέλεσε ουσιαστική σφραγίδα στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας των δύο λαών. Της Αυστραλίας και της Ελλάδας…

Βάσει παλαιότερου κειμένου του Δημήτρη Γουγουλιά, η περιοχή των Τεμπών, όπως και άλλες τρεις τοποθεσίες στην Ελλάδα θεωρούνται σημαντικές, διότι οι Αυστραλοί στρατιώτες πολέμησαν δίπλα στους Έλληνες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.

Όπως σημειώνει τον Απρίλιο του 1941, μια ομάδα τριάντα στρατιωτών αποτελούμενη από Αυστραλούς, Νεοζηλανδούς και Κύπριους, με επικεφαλής Άγγλο Αξιωματικό φθάνουν στα Αμπελάκια. Αναζητούν τον Πρόεδρο και το δάσκαλο του χωριού και τους γνωστοποιούν την αποστολή τους. Στόχος τους, η παρεμπόδιση της προέλασης των Γερμανών προς τη Νότια Ελλάδα. Επιλέγουν για το σκοπό αυτό την περιοχή «Ανεμόμυλος».

Επιζητούν φαγητό και στέγη. Ο δάσκαλος του χωριού τους φιλοξενεί στο σπίτι του ενώ, με την συνδρομή των κατοίκων, τους προσφέρονται εδέσματα και ο χώρος του σχολείου για τη διαμονή τους. Την επόμενη μέρα κατά τη διάρκεια της μάχης όλοι είναι νεκροί, εκτός από δύο. Όλα αυτά περιγράφονται με συγκινητικές λεπτομέρειες στο διήγημα της συγγραφέως Βάσας Σολωμού-Ξανθάκη με τίτλο «Ο Τύμβος».

 

 

 

Πηγή: larissanet.gr