Πολύ περίεργη τροπή, και μάλιστα με μεταφυσικές προεκτάσεις, λαμβάνει η υπόθεση των Τεμπών, καθώς όλο και περισσότερα στοιχεία και τοποθετήσεις «δείχνουν» ως ένοχο το Θεό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η zougla.gr, αποφασισμένη από την πρώτη στιγμή να συμβάλλει κατά το μέγιστο δυνατό στην κατάδειξη των πραγματικών αιτίων της φυσικής και οικονομικής καταστροφής, που έπληξε τη χώρα στην πιο δύσκολη ίσως στιγμή της μεταπολεμικής ιστορίας της, συνεχίζει με πάθος και αντικειμενικότητα το ρεπορτάζ. Τα πρώτα αποτελέσματα της δημοσιογραφικής έρευνας αποκαλύπτουν πρώτα από όλα το… φόβο, που εμπνέει στους κρατικούς λειτουργούς -τους θεματοφύλακες του δημοσίου συμφέροντος- ο κατασκευαστικός κλάδος.

Η αρμόδια, για τον έλεγχο και την παρακολούθηση της κατασκευής του έργου στα Τέμπη, υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών -πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ- που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, προτιμά να μην ξέρει και να μην έχει ακούσει τίποτα.

Ενώ θα περίμενε κανείς το επίσημο κράτος δια των υπηρεσιών του να υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον και τουλάχιστον να καταδεικνύει τις ευθύνες του κονσόρτσιουμ των κατασκευαστικών εταιριών, στο πλαίσιο της αναπόφευκτης δικαστικής διαμάχης των δύο πλευρών, τα διευθυντικά στελέχη της υπηρεσίας εμφανίζουν άλλη, εντελώς διαφορετική εικόνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αναπληρώτρια διευθύντρια, κυρία Σαρίδη, αρνείται να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση, παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της αλληλογραφίας μεταξύ κράτους και κατασκευαστικών εταιρειών φέρει την υπογραφή της. Μάλιστα, αφήνει τον εαυτό της και την υπηρεσία εκτεθειμένη, καθώς κρύβεται πίσω από… επιτροπές και επικείμενα πορίσματα και πάντοτε παραπέμποντας στην πολιτική ηγεσία για τη σχετική πληροφόρηση. Χάνει, όμως, την ψυχραιμία της, όταν αποκαλύπτεται ότι είναι η σύζυγος του πρώην βουλευτή Σερρών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χαϊτίδη.

Από την άλλη πλευρά, ο διευθυντής συντήρησης του έργου, υφιστάμενος της κυρίας Σαρίδη, Δάνος Δανιήλ, είναι περισσότερο αποκαλυπτικός για τις προθέσεις της υπηρεσίας, που τουλάχιστον έπρεπε να στέκεται στην αντίπερα όχθη από τους εργολάβους. Αποδίδει το συμβάν στα φυσικά φαινόμενα, δηλαδή στο… Θεό και μάλιστα προχωρά σε συμβουλές δημοσιογραφικής λειτουργίας και πρακτικής, προδικάζοντας ότι δε φταίει ποτέ ένας, αλλά συνήθως ευθύνονται και οι δύο πλευρές και ότι οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην εξαγωγή συμπερασμάτων!

Ο διάλογος με τον διευθυντή

Ο διάλογος της zougla.gr με το διευθυντή συντήρησης και λειτουργίας του έργου έχει ως εξής:

Δημ: Θα θέλαμε κάποιες πληροφορίες όσον αφορά το πρόβλημα με τα Τέμπη. Εσείς έχετε εμπλοκή από ό,τι ξέρω.

Δάνος Δανιήλ: Εγώ είμαι διευθυντής λειτουργίας και συντήρησης. Αυτό μόνο το θέμα με αφορά. Αν είναι για αυτό το θέμα να σας απαντήσω, δεν έχω πρόβλημα. Αν και εγώ είμαι σε άδεια αυτήν τη στιγμή, είμαι στη Θεσσαλονίκη, είμαι σε άδεια και δεν μπορώ να μιλήσω καλά.

Δημ: Στις 9 Μαΐου 2009 έληξε μια προθεσμία που είχατε, η οποία έλεγε ότι για να εξασφαλιστεί η λειτουργία, όχι του έργου αλλά του οδικού δικτύου, έπρεπε να έχουν διευθετηθεί τα πρανή στα Τέμπη, να έχει διασφαλιστεί ακριβώς το ενδεχόμενο να μη συμβεί κάτι τέτοιο. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν αυτή την στιγμή οι υπηρεσίες. Γιατί αυτό το πράγμα, δεν ενεργοποιήθηκε κατά την άποψή σας;

Δ.Δ: Κοιτάξτε, εγώ δεν έχω πρόβλημα να σας απαντήσω, αλλά συμβαίνει στην υπηρεσία στην οποία και εγώ είμαι διευθυντής, όλες τις υπογραφές τις βάζει η κυρία Καβαλέρια. Επομένως, αφού δεν υπογράφει κανένα χαρτί, εγώ δεν μπορώ να πω και τίποτα επίσημο. Γιατί δεν παίρνετε την κυρία Καβαλέρια να σας μιλήσει;

Δημ: Την κυρία Σαρίδου την ξέρετε;

Δ.Δ: Η κυρία Σαρίδου είναι αναπληρώτρια της κυρίας Καβαλέρια.

Δημ: Ποιανού βουλευτή Σερρών γυναίκα είναι;

Δ.Δ: Είναι του κυρίου Χαϊτίδη. Διαβάζω τακτικά, να το ψάχνετε καλύτερα το θέμα, πιο βαθιά.

Δημ: Σε ποια περίπτωση αναφέρεστε;

Δ.Δ: Θα πούμε εν καιρώ. Να το ψάχνετε πιο βαθιά το θέμα. Δεν υπάρχουν άσπρα και μαύρα σε αυτές τις περιπτώσεις.

Δημ: Δηλαδή;

Δ.Δ: Μπορεί να υπάρχει κάποιο ενδιάμεσο.

Δημ: Όπως;

Δ.Δ: Και για ευθύνες των μεν και για ευθύνες των δε.

Δημ: Δηλαδή, ποιες είναι οι ευθύνες των μεν;

Δ.Δ: Τίποτα δεν μπορώ να σου πω.

Δημ: Λίγο να με βοηθήσετε να βρω και εγώ μια άκρη και να με κατευθύνετε. Τι εννοείτε; Ποιες είναι οι ευθύνες των μεν και ποιες των δε;

Δημ: Ποιος φταίει εδώ πέρα κατά την άποψή σας;

Δ.Δ: Σ’ αυτό το γεγονός, το φυσικό γεγονός, εγώ θα το αποδώσω σε φυσικό γεγονός, κατά την άποψή μου.

Δημ: Ο Θεός;

Δ.Δ: Κατά την άποψή μου σε φυσικό γεγονός, δεν μπορείς να συγκρατήσεις ένα βουνό. Όταν το γεγονός συμβαίνει στα 30 μέτρα στα 40 στα 50 μέτρα, πρέπει να υπάρχει ευθύνη κάποιου. Όταν συμβαίνει στα 200 μέτρα, πιθανώς να μην υπάρχει ευθύνη αυτού. Θέλει λίγο καλύτερο ψάξιμο το θέμα και δεν είναι θέμα τι λέμε μόνοι μας. Είναι θέμα επιτροπών, παρά επιτροπών, είναι θέμα δημοσιογράφων.

Ο διάλογος με την αναπληρώτρια

Όμως, ενδιαφέρουσα είναι και η συνομιλία με την αναπληρώτρια τομεάρχη του έργου, κυρία Σαρίδου.

Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο η κυρία Καβαλέρια όσο και η κυρία Σαρίδη τοποθετήθηκαν στις αντίστοιχες θέσεις από τον κ. Γιώργο Σουφλιά, τότε υπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ και θεωρούνται από τους άσπονδους φίλους τους στην υπηρεσία ως «άνθρωποι του πρώην υπουργού».

Δημ: Μας απασχολεί ιδιαιτέρως, όχι εμάς βέβαια συνολικά, η υπόθεση με τα Τέμπη. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Σαρίδου: Γιατί ρωτάτε; Εγώ είμαι υπηρεσιακός παράγοντας. Δεν ερχόμαστε εμείς σε επαφή ως υπηρεσιακοί παράγοντες με τέτοια θέματα.

Δημ: Αλλά από τα έγγραφα που έχουμε συγκεντρώσει, όλες οι υπογραφές είναι της κυρίας Καβαλέρια, ως αναπληρώτριας δικιάς σας. Υπάρχουν και μερικοί που είναι υπεύθυνοι της κυρίας Καβαλέρια και είναι υπεύθυνοι και δικοί σας.

Σ: Ναι, ναι.

Δημ: Για αυτό κάνουμε μια άτυπη κουβέντα, μια αναζήτηση κάνουμε. Ψάχνουμε και εμείς μέσα σ’ αυτόν τον κυκεώνα να βρούμε μια άκρη, να βρούμε τι ακριβώς μπορεί να έχει συμβεί.

Σ: Τι να έχει συμβεί; Δεν υπάρχει θέμα. Θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις από την πολιτική ηγεσία, που έχουν και επαφές με τους δημοσιογράφους, δεν γίνονται ανακοινώσεις από υπηρεσιακούς παράγοντες.

Δημ: Δε θέλετε να μου πείτε δυο λόγια δηλαδή;

Σ: Ασφαλώς δεν μπορώ να σας πω. Δεν είναι θέμα ότι δε θέλω, δεν μπορώ να σας πω. Δεν υπάρχει καμία αρμοδιότητα να βγαίνει ένας υπηρεσιακός παράγοντας και να κάνει ανακοινώσεις.

Δημ: Να σας κάνω εγώ την ερώτησή μου παρόλα αυτά. Αφορά την 9η Μαΐου, όπου έπρεπε η ανάδοχος εταιρεία, η κατασκευάστρια, να έχει διευθετήσει τα πρανή των Τεμπών, διασφαλίζοντας ακριβώς το ανοικτό του δρόμου. Ότι ο δρόμος θα παρέμενε ανοικτός και ασφαλής. Αυτό εμφανίζεται μέσα στη σύμβαση παραχώρησης του έργου που έχουμε. Αυτή όμως η καταληκτική ημερομηνία ήταν σαν μην πέρασε ποτέ, δεν υπάρχει ενεργοποίηση από την υπηρεσία σας. Δεν υπάρχει τίποτα από την υπηρεσία σας. Υπάρχει μονάχα το έγγραφο, το οποίο φαίνεται να σώζει, γιατί εδώ, από ό,τι μας λένε οι δικηγόροι, θα υπάρξουν αποζημιώσεις, εκτός δηλαδή από τις όποιες ποινικές ευθύνες όποιου τις έχει, και η μάχη που θα δοθεί είναι ποιος θα καταβάλει τις αποζημιώσεις. Αν έχει ολιγωρήσει το κράτος, θα τις καταβάλουν μισές-μισές ενδεχομένως, αν δεν έχει ολιγωρήσει και φταίει η κατασκευάστρια εταιρεία.

Σ: Αυτά όλα, όπως καταλαβαίνετε, δε λέγονται έτσι από τηλεφώνου και λοιπά. Αυτά όλα θα γίνουν, θα μιλήσουν εμπειρογνώμονες, θα μιλήσουν οι διευθυντές, δεν είναι θέμα η δική μου άποψη ή οποιουδήποτε άλλου, όπως σας εξήγησε η υπηρεσία. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα να συζητηθεί και πολύ περισσότερο με δημοσιογράφους, αν το συζητούμε με τους προϊσταμένους μας αυτό είναι άλλο. Όλα αυτά είναι θέματα τα οποία θα εξετασθούν αρμοδίως.

Δημ: Δεν έχουν ακόμη εξετασθεί;

Δ.Δ: Δεν μπορώ να σας πω τι γίνεται και σε ποια κατάσταση βρίσκεται. Καταλαβαίνετε, είναι λεπτές υποθέσεις και πρέπει να τις χειριστεί κανείς με προσοχή, με διακριτικότητα και όλα αυτά τα θέματα. Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα να βγαίνει κανείς και να μιλάει σ’ αυτήν τη φάση. Αν κάποιος ανώτερος θελήσει να μιλήσει, εγώ δε θα πω κάτι, γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις δεν το θεωρώ σωστό.

Δημ: Καταλαβαίνω τι λέτε και δε θα σας πιέσω. Είναι λίγο πιο προσωπική. Με τη Νέα Δημοκρατία τι σχέση έχετε κυρία Σαρίδου;

Σ: Αυτό γιατί έχει σημασία;

Δημ: Δεν έχει καμία σημασία. Ρωτάω, γιατί μου είπαν ότι είσαστε η σύζυγος του βουλευτή Χαϊτίδη.

Σ:Είμαι.

Δημ: Είστε λοιπόν ε; Εντάξει. Απλώς ήθελα να διασταυρώσω και αυτήν την πληροφορία.

Σ: Τι σχέση έχει αυτό το πράγμα;

Δημ: Είναι οι πηγές μου, το αντιλαμβάνεστε αυτό. Είναι το απόρρητο που οφείλουμε να το σεβόμαστε.

Δημοσίευση πορίσματος από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής Ελλάδας

«Για την εκδήλωση του φαινομένου των καταπτώσεων στην Κοιλάδα των Τεμπών πιστεύουμε ότι δεν είναι ικανή η παρουσία ενός και μόνο παράγοντα. Απαιτείται η συνύπαρξη πολλών παραγόντων, που έχουν σχέση τόσο με τις γεωλογικές, γεωτεχνικές και μορφολογικές συνθήκες όσο και με τις περιβαλλοντικές συνθήκες και ανθρώπινες παρεμβάσεις και δραστηριότητες».

Τα παραπάνω, επισημαίνονται σε ανακοίνωση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κεντρικής Ελλάδας, που υπογράφει ο πρόεδρος, Κώστας Σκόρδας, γεωλόγοι του οποίου, επισκέφθηκαν το σημείο που έγιναν οι κατολισθήσεις στα Τέμπη. Μάλιστα, ως παράγοντα κατάπτωσης, αναφέρει και τη συνεχή επαναλαμβανόμενη καταπόνηση από τις εκρήξεις στα μέτωπα διάνοιξης της σήραγγας, τονίζοντας, πάντως, ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να διερευνηθεί.

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση, στην περιοχή των Τεμπών δεν έχουμε να κάνουμε με τυπική περιστροφική ολίσθηση, αλλά με κατάπτωση βραχωδών τεμαχών από κλιτείες μεγάλης μορφολογικής κλίσης. Και ως εκ τούτου, παρατηρεί το ΓΕΩΤΕΕ, ο κίνδυνος κατά τη διέλευση από την κοιλάδα των Τεμπών υπήρχε ήδη από παλιά. Η ιδιαιτερότητα της πρόσφατης κατάπτωσης είναι ότι αφορούσε έναν ιδιαίτερα μεγάλο όγκο από μεγάλο ύψος και ότι προκάλεσε την απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Σχολιάζοντας το ΓΕΩΤΕΕ τους παράγοντες που πιθανά συνέβαλαν στη μείωση της διατμητικής αντοχής αναφέρει ως τέτοιους: τη δράση χλωρίδας, φυσικοχημικές διεργασίες (αποσάθρωση. κ.ά.), παρουσία νερού (έντονες βροχοπτώσεις, χιονοπτώσεις κ.ά.), υφιστάμενη γεωλογική δομή (έντονα κερματισμένοι ασβεστόλιθοι – φτωχή ποιότητα βραχομάζας), συνεχή επαναλαμβανόμενη καταπόνηση από τις εκρήξεις στα μέτωπα διάνοιξης της σήραγγας (όπως μένει να διερευνηθεί).

Πιστεύουμε, επισημαίνεται στο πόρισμα, ότι οι παραπάνω παράγοντες, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, συνέβαλαν στη μείωση της διατμητικής αντοχής του εδάφους, με αποτέλεσμα την εκδήλωση των καταπτώσεων.

Το ΓΕΩΤΕΕ επισημαίνει κατόπιν τούτων ότι:

Καλό θα ήταν να γίνεται έλεγχος της ζώνης επιρροής και της έντασης των δονήσεων από τις εκρήξεις, για να εξασφαλιστεί ότι δε θα επηρεάσουν την υπάρχουσα επισφαλή ισορροπία σε θέσεις όπου η σήραγγα θα πλησιάσει τα πρανή της οδού.

Επίσης, προτείνεται να γίνει έλεγχος των γεωλογικών – γεωτεχνικών μελετών στα πλαίσια σχεδιασμού και υλοποίησης του έργου.

Απαιτείται η αυστηρή εφαρμογή μέτρων ασφαλείας κατά την εξέλιξη των έργων.

Επισημαίνεται ότι σε έργα τέτοιας κλίμακας και σε περιοχές με έντονη μορφολογία αναμένονται κάποιες αστοχίες. Τονίζεται, όμως, ότι σε ένα τέτοιο έργο από όπου διέρχεται η εθνική οδός, έπρεπε να είχαν διερευνηθεί πιθανές αστοχίες και να είχαν ληφθεί πρόσθετα μέτρα ασφαλείας.

Οι προτάσεις δε, που διατυπώνει το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως είναι σήμερα, είναι οι ακόλουθες:

Χαρτογράφηση κατά μήκος της οδού στην κοιλάδα των Τεμπών των περιοχών με επικρεμάμενους βράχους και τεχνικογεωλογική χαρτογράφηση περιοχών όπου η βραχομάζα είναι ιδιαίτερα καταπονημένη με έντονο κερματισμό, πολλά συστήματα ασυνεχειών, αλλά συχνά και με σημαντική αποσάθρωση.

Στόχος θα είναι τι ειδικά έργα μπορούν να εκτελεστούν όπως: Πλέγματα ενισχυμένα κατακόρυφα ή οριζόντια, αγγυρώσεις, ηλώσεις, στέγαστρα, κ.ά.

Προτείνεται η δημιουργία συστήματος παρακολούθησης της έντασης των δονήσεων από τις εκρήξεις, με ειδικά όργανα που θα τοποθετηθούν σε διάφορες θέσεις της κοιλάδας.

Άμεσα προτείνεται η καθαίρεση βραχωδών τεμαχίων, που παρουσιάζουν αυξημένη πιθανότητα κατάπτωσης.

Αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης πως, ήδη, επιχειρείται ένας επιμερισμός ευθυνών μεταξύ των εμπλεκομένων μερών με αναφορά στα φυσικά φαινόμενα, αλλά και τις ανατινάξεις για τη διάνοιξη της σήραγγας από την κατασκευάστρια εταιρεία. Εντός των επομένων ημερών, αναμένεται το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής που ερευνά το ζήτημα.

Διαβάστε επίσης:

Αυτές είναι οι εταιρείες που έκοψαν την Ελλάδα στην μέση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης