Στην Ελλάδα επέστρεψε πριν από λίγο ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, μετά από πολυήμερη ταλαιπωρία στην εμπόλεμη Ουκρανία.

Ο Έλληνας γενικός πρόξενος της Μαριούπολης, έφθασε λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου τον υποδέχθηκαν πρώτα απ’ όλους τα στενά συγγενικά του πρόσωπα.

Άλλωστε από νωρίς βρέθηκαν στο αεροδρόμιο τόσο ο πατέρας του κ. Ανδρουλάκη, Γιώργος, όπως και η σύζυγός του με το μικρό τους παιδί, που έζησαν τη δική τους μεγάλη αγωνία όλες αυτές τις ημέρες μέχρι να επιστρέψει ασφαλής στην Ελλάδα ο γενικός πρόξενος.

Απόλυτα φυσική ήταν η συγκίνηση και πολλά τα χαμόγελα ευτυχίας για το αίσιο τέλος της περιπέτειας του, στους οικείους του που τον περίμεναν με μεγάλη αγωνία για να τον σφίξουν στην αγκαλιά τους.

Ο ίδιος πάντως στις πρώτες του δηλώσεις, πέρα από τις ευχαριστίες, μίλησε ξεκάθαρα για την τραγωδία που βίωσαν και βιώνουν οι άνθρωποι στη Μαριούπολη. 

 «Αν μου επιτρέπετε δυο λόγια… Δεν είχα καταλάβει τι διάσταση είχε λάβει το όλο θέμα. Οι ήρωες είναι οι άνθρωποι που έχουν μείνει ακόμα πάνω και θα προσπαθήσουν να φτιάξουν τις ζωές τους από το μηδέν. Ευχαριστώ την ΠτΔ, τον Πρωθυπουργό, τον Νίκο Δένδια… Να αγαπάτε το ΥΠΕΞ. Να το αγαπάτε, να το στηρίζετε και να το αφήνετε να κάνει τη δουλειά. Ασχολούμαι με τη Ρωσία εδώ και 20 χρόνια. Πολλοί με ρώτησαν πώς ένιωθα τις βραδιές που δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Σκεφτόμουν τα διαβάσματά μου και τα ακούσματά μου. Αυτό που συμβαίνει είναι τραγωδία και για το ρωσικό και τον ουκρανικό λαό. Είναι ένα τραύμα που δύσκολα θα επουλωθεί. Δεν θα δώσω συνέχεια. Να ενώσουμε τις φωνές μας για να γίνει μια ανακωχή και κατάπαυση του πυρός. Προσπαθήσαμε να σώσουμε όσους περισσότερους ομογενείς μπορούσαμε. Η Μαριούπολη καταστράφηκε ολοσχερώς», ήταν τα πρώτα λόγια του Μανώλη Ανδρουλάκη.

«Αυτή τη στιγμή χτυπιούνται άμαχοι, τυφλά και ανεξέλεγκτα. Αν ενδιαφερόμαστε για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για τον ανθρώπινο πόνο, για την πραγματική φιλία των λαών ας προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτό το πράγμα», επισήμανε στη συνέχεια, συμπληρώνοντας ότι έγινε μάρτυρας συλλογής ανθρώπινων μελών, καθώς το σημείο όπου βρισκόταν χτυπήθηκε δυο φορές. «Προσπαθήσαμε να σώσουμε όσους περισσότερους ομογενείς μπορούσαμε. Μέχρι χθες έψαχνα να βρω κόσμο», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι οι ομογενείς περνούν δύσκολες ώρες και ότι το μοναδικό τμήμα Φιλολογίας και Γλώσσας το οποίο υπήρχε εκτός Ελλάδος, στη Μαριούπολη, δεν υπάρχει πια.

«Η Μαριούπολη θα μπει στον κατάλογο των κατεστραμμένων πόλεων από πολέμους. Μέσα σε 24 ώρες χάθηκαν όλες οι υποδομές. Η Μαριούπολη είναι η Γκερνίκα, είναι το Γκρόζνι, είναι το Βέλινγκραντ, το Αλέπο, δεν ξέρω…».

Τέλος, στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» τον περίμεναν εκτός από τους οικείους του, o υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης – εκπροσωπώντας τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος είναι σε υπηρεσιακό ταξίδι – και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης.