Αναβάθμιση της έρευνας για την υπόθεση της  Novartis  ή «εκπαραθύρωση» της Ελένης Τουλουπάκη, με εύσχημο τρόπο είναι η πιθανή ανάθεση της σχετικής δικογραφίας σε εφέτη ανακριτή;

Η παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα για τη σύγκληση της Ολομέλειας των Εφετών που θα αποφασίσει εάν θα αναθέσει την υπόθεση της Novartis σε εφέτη ανακριτή, δημιουργεί νέα δεδομένα  αλλά και ενδεχόμενες ανατροπές. Και αυτό, γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πλιώτας με την παραγγελία του, ζητεί την ανάθεση του συνόλου της έρευνας-σε όποιο δικονομικό στάδιο και εάν βρίσκεται-σε εφέτες ειδικούς ανακριτές, λόγω  της σοβαρότητας της αλλά και για να ολοκληρωθεί γρηγορότερα.

Αν και επισήμως προβάλλεται ως λόγος το γεγονός ότι η ανάκριση στο Πρωτοδικείο έχει «βαλτώσει» χωρίς να έχει γίνει ουδεμία κίνηση, ως προς την κλήτευση κατηγορουμένων ή έστω μαρτύρων, εν τούτοις δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν πίσω από αυτή τη …μεταφορά της δικογραφίας μία προσπάθεια απομάκρυνσης της κ. Τουλουπάκη.

Η χρονική άλλωστε στιγμή που επελέγη  δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία αφού συμπίπτει με την  άσκηση της ποινικής δίωξης σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος, ως γνωστόν, «πνέει τα μένεα» κατά της κ. Τουλουπάκη για την εμπλοκή του στην υπόθεση.

Επιπλέον, η έρευνα για τους δικονομικούς χειρισμούς στην υπόθεση που διενεργείται από τους δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, οδεύει προς την τελική της ευθεία  φέρνοντας υπό ποινικό έλεγχο   τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς.

Το ενδεχόμενο αυτό ασφαλώς θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν, για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους  όχι μόνο ο κ. Λοβέρδος  αλλά και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι στην υπόθεση με πρώτο τον Κ. Φρουζή ο οποίος δεν έχασε την ευκαιρία, ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής, να στραφεί σε βάρος της κ. Τουλουπάκη. Αν και οι αιτιάσεις του περί πιέσεων, έρχονται με καθυστέρηση και ακολουθούν τις «βολές» των υπολοίπων προσώπων που έχουν εμπλακεί, αποτυπώνουν τη στάση που θα κρατήσουν όλοι οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους.

Δικαστικές πηγές  εκφράζουν ωστόσο επιφυλάξεις για τη δυνατότητα να περάσει το σύνολο της δικογραφίας σε εφέτη ανακριτή, τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη ακόμη η προκαταρκτική εξέταση την οποία διενεργεί η Εισαγγελία Διαφθοράς για άλλα σκέλη της υπόθεσης. Θεωρούν  μάλιστα   δικονομικό «ακροβατισμό» τη μεταφορά της έρευνας στους εφέτες ανακριτές, από τα χέρια της κ. Τουλουπάκη η οποία διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση, έχοντας  δε ανοιχτή τη δικογραφία που αφορά τον Άδωνι Γεωργιάδη και το Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Εισαγγελικοί κύκλοι υπενθυμίζουν με νόημα εξάλλου πως σε άλλες υποθέσεις, όπως των εξοπλιστικών, διαφορετικοί δικαστικοί λειτουργοί χειρίζονταν την ανάκριση αλλά και την προκαταρκτική εξέταση.

Δεν είναι βέβαιο πάντως αν  η Ολομέλεια των Εφετών θα αποφασίσει για το θέμα στις 21 Νοεμβρίου, οπότε και είναι ήδη προγραμματισμένη η σύγκληση της Ολομέλειας, ή θα υπάρξει νεότερη σύγκληση.

Την ίδια ώρα, οι ισχυρισμοί του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Novartis, ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής,  για πιέσεις από την Ε. Τουλουπάκη τον Μάιο του 2018, προκειμένου  να δώσει τα ονόματα  πολιτικών με αντάλλαγμα την ένταξή του σε  καθεστώς προστασίας, διαψεύδονται κατηγορηματικά από αρμόδιες εισαγγελικές πηγές οι οποίες επισημαίνουν:

Α. Ο  κ. Φρουζής είχε καταστεί κατηγορούμενος από τον Φεβρουάριο του 2018, οπότε και του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα ενώ η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς προχώρησε και στη δέσμευση των λογαριασμών του στην Ελβετία.  Πώς θα μπορούσε λοιπόν τρεις μήνες αργότερα να του γίνει πρόταση να υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας εφόσον ήταν ήδη κατηγορούμενος;

Β. Η συνάντηση του κ. Φρουζή  με τους εισαγγελείς, παρουσία των δικηγόρων του, ζητήθηκε από τον ίδιο, στο πλαίσιο της αίτησής του για την άρση της δέσμευσης των λογαριασμών που διατηρούσε την Ελβετία.

Γ. Ο κ. Φρουζής έχει κληθεί να δώσει ανωμοτί κατάθεση άλλες τρεις φορές (σ.σ με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων) ακόμη και μέσω υπομνήματος, στο πλαίσιο ανοιχτών ερευνών για τη Novartis.  

Εισαγγελικοί κύκλοι πάντως ,  σημειώνουν πως  «ο κ. Φρουζής είναι κατηγορούμενος και μπορεί να λέει ό,τι θέλει για να υπερασπίσει τη θέση του».