Η ανεύρεση ανθρώπινου οστού στη θέση Πηγάδια στη Λάρισα, όπου πετάχτηκαν 20 φορτηγά με μπάζα από το σημείο της σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη, αποδεικνύει ότι η εντολή να πεταχτούν στο ιδιόκτητο οικόπεδο εξαφάνισε ή αλλοίωσε στοιχεία, κρίσιμα για την έρευνα.

Για πρώτη φορά η «Ζούγκλα» φέρνει στο φως τις εικόνες που εντόπισαν συγγενείς θυμάτων τον περασμένο Μάρτιο στο συγκεκριμένο σημείο, έναν χρόνο μετά την τραγωδία. Ελάχιστοι γνώριζαν ότι χώματα από τον Ευαγγελισμό μεταφέρθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο. Οι εικόνες αποκαλύπτουν πως ήταν η περιοχή πριν αρχίσουν τις έρευνες οι Αρχές ακόμα και με εκπαιδευμένους σκύλους:

 

Όλα ξεκίνησαν από την κατάθεση συγγενούς θύματος στον Εφέτη Ανακτριτή, την οποία και αποκαλύπτει η «Ζούγκλα»:

«Από καιρό είχαμε την πληροφορία ότι υπήρχαν χώματα από τον τόπο του συμβάντος κοντά σε ένα αμμορυχείο, κοντά στον τόπο του συμβάντος. Μάλιστα, κάποιοι συγγενείς θυμάτων είχαν ερευνήσει την ευρύτερη περιοχή χωρίς αποτέλεσμα. Στις 13.03.2024 είχαμε την πληροφορία ότι σε ένα αμμορυχείο κοντά στον τόπο του συμβάντος μπορεί να υπάρχει κάτι. Ψάξαμε στους χάρτες της Google και εντοπίσαμε ότι πολύ κοντά στον τόπο του δυστυχήματος υπήρχε το αμμορυχείο των αδερφών Π… Στις 14.03.2024 πήγαμε στην περιοχή, ερευνήσαμε γύρω από το αμμορυχείο, έξω από την περίφραξή του, δεν έπεσε κάτι στην αντίληψή μας που να έμοιαζε με αυτό που ψάχναμε. Συνεχίσαμε βόρεια στο χωματόδρομο, γιατί από μακριά έβλεπα κάποιους όγκους χωμάτων. Πλησιάσαμε και είδαμε όγκους χωμάτων σε ένα αρκετά μεγάλο σημείο. Εκεί ήμασταν σχεδόν σίγουροι ότι βρήκαμε αυτό το οποίο ψάχναμε».

Οι συγγενείς που μπήκαν σε ρόλο «ερευνητή» για να εντοπίσουν τα πεταμένα μπάζα την επόμενη ημέρα ήρθαν σε επαφή με τον εργολάβο. Εκεί έμαθαν ότι την ημέρα της τραγωδίας, στις δύο τα ξημερώματα, ήταν στον χώρο του δυστυχήματος.

«Μας είπε ότι τον πήρε τηλέφωνο κάποιος συνάδελφός του από τον Τύρναβο, που δεν γνωρίζω το όνομά του, ο οποίος είχε πάρει εντολή από την Περιφέρεια να πάει με τα μηχανήματά του να βοηθήσει στο δυστύχημα. Του είπε να πάει γιατί ήταν πιο κοντά. Έφτασε στο σημείο και δεν μπορούσε να προχωρήσει με τα μηχανήματά του στον χώρο γιατί υπήρχαν πολλά οχήματα, ασθενοφόρα και πυροσβεστικά. Στις 05:00 έφτασε με τα μηχανήματα στον χώρο, άνοιξε από την αριστερή πλευρά τον χώρο για να μπορέσουν να περάσουν οι γερανοί που ερχόταν από Κατερίνη. Και από τις 06:00 άρχισαν να δουλεύουν στον χώρο. Άρχισε να σκάβει και να αφαιρεί χώμα από το σημείο που είχε προσγειωθεί το βαγόνι v2 του τρένου, που είχε τη μεγαλύτερη ζημιά από την πυρκαγιά. Τον ρώτησα ποιος του έδινε εντολές. Η απάντηση ήταν ότι στις 02:00 συνάντησε στον δρόμο τον Αντιπεριφερειάρχη Λάρισας, ο οποίος έφευγε εκείνη την ώρα από το σημείο και του είπε: “Πήγαινε να βοηθήσεις σε ό,τι χρειαστεί η Πυροσβεστική”. Όταν τον ρώτησα: “άρα σας έδινε εντολή η Πυροσβεστική για να κάνετε εργασίες;”, μου απάντησε “τις εντολές τις έπαιρνα από τον χειριστή του γερανού”. Επίσης τον ρώτησα ποιος επιχειρούσε στα συντρίμμια της επιβατικής αμαξοστοιχίας και μου απάντησε ότι επιχειρούσε μόνο η ΕΜΑΚ της Θεσσαλονίκης. Τον ρώτησα αν τα φορτηγά με το χώμα που μετέφεραν στο Κουλούρι τα επέβλεπε κανείς και μου απάντησε ότι όλα τα μηχανήματα, εκτός από τους γερανούς ήταν δικά του μηχανήματα και την καταγραφή των φορτηγών την έκανε υπάλληλος του ΟΣΕ και υπάλληλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Μέχρι την Κυριακή είχε ολοκληρώσει όλες τις εργασίες στον χώρο του δυστυχήματος».

Η απάντηση στο ερώτημα της συγγενούς γιατί έγιναν όλα τόσο γρήγορα ήταν «του είπαν ότι έπρεπε να γίνει για να έρχονται οι συγγενείς να ανάβουν κεράκι».

Η συνομιλία αυτή με τον εργολάβο ήταν η αρχή για να ξεκινήσει η έρευνα και ο εντοπισμός των πεταμένων μπάζων στη θέση Πηγάδια, έναν χρόνο μετά την τραγωδία. Σε έναν χώρο που δεν φυλασσόταν και έχει υποστεί αλλοιώσεις ακόμα και από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel».

Ακολουθεί δήλωση του Νίκου Πλακιά, πατέρα των δύο δίδυμων κοριτσιών που χάθηκαν στο δυστύχημα, για την παραπάνω αποκάλυψη: