Σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση εξελίσσεται η 48ωρη απεργία των ιδιοκτητών ταξί, οι οποίοι, εν μέσω τουριστικής περιόδου, διαμαρτύρονται για την άμεση και πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματός τους, που αποφάσισε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Ραγκούσης, παρακάμπτοντας το κανονιστικό πλαίσιο που είχε προαναγγείλει ο προκάτοχός του, Δημήτρης Ρέππας.

«Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. Ο υπουργός θα πρέπει να ανακαλέσει την απόφασή του. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι διάλογος με βάση το προεδρικό διάταγμα» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, Θύμιος Λυμπερόπουλος. Ο πρόεδρος των αυτοκινητιστών καταγγέλλει ότι η απόφαση του κ. Ραγκούση διαφοροποιείται από αυτήν του κ. Ρέππα, λόγω της αντιπαλότητας που διέπει τις σχέσεις των δύο υπουργών, με αποτέλεσμα την «ταρίφα» να την πληρώνουν οι ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί, κάνοντας λόγο για «αδιάλλακτη στάση του νυν υπουργού Υποδομών».

Ο κ. Λυμπερόπουλος προανήγγειλε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και, μετά το πέρας των σημερινών κινητοποιήσεων, στις 14:30, έδωσε νέο ραντεβού των αυτοκινητιστών για αύριο το πρωί μπροστά από τα γραφεία του Συνδικάτου. Παράλληλα, τόνισε ότι θα πραγματοποιηθεί και νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίσει τον τόπο συγκέντρωσης, ώστε η αστυνομία να μην προλάβει να εμποδίσει τους διαδηλωτές.

Ακούστε τι δήλωσε στο Web Zougla Radio και στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο ο κ. Λυμπερόπουλος

Οι ιδιοκτήτες ταξί, που σήμερα παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στη Βουλή, ζητούν διάλογο με τον Γιάννη Ραγκούση πάνω στις βάσεις που είχε θέσει το προεδρικό διάταγμα του προκατόχου του, Δημήτρη Ρέππα, που ο νέος υπουργός Υποδομών παρέβλεψε, δεν υπέγραψε και το οποίο προέβλεπε μεταξύ άλλων:

• καθιέρωση αλγόριθμου (πληθυσμιακά και οικονομικά κριτήρια), βάσει του οποίου υπολογίζεται το πόσα κίτρινα οχήματα αντιστοιχούν σε 1.000 κατοίκους και
• διατήρηση των εδρών για τα ταξί της επαρχίας, αλλά μεταφορά της αρμοδιότητας στους δήμους, προκειμένου να καθορίζουν τα όρια μετακίνησης των ταξί.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία και κάλεσε τους ιδιοκτήτες ταξί να αναλογιστούν την ταλαιπωρία που υφίστανται χιλιάδες πολίτες. «Πρόκειται για μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό» πρόσθεσε.

Έκκληση στους επαγγελματίες οδηγούς ταξί να σταματήσουν άμεσα τις «ακραίες μορφές διαμαρτυρίας» και τους αποκλεισμούς λιμένων και αεροδρομίων, στην «καρδιά της κρισιμότερης τουριστικής περιόδου των τελευταίων ετών για τη χώρα», απηύθυνε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (Π.Ο.Ξ.).

Εν τω μεταξύ, με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένης Ράικου, ζητείται από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές να σχηματίζουν δικογραφίες για τις περιπτώσεις που διαπιστώνεται η διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων, όπως αυτό της παρακώλυσης συγκοινωνιών από οδηγούς ταξί, οι οποίοι έχουν αποκλείσει το αεροδρόμιο και το λιμάνι.

Τραβάει το σχοινί το υπουργείο

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υποδομών αναφέρει: «Η 48ωρη απεργία των ιδιοκτητών ταξί στερείται κάθε ουσιαστικής αιτιολογίας. Είναι γνωστό ότι ο διάλογος για τους κανόνες απελευθέρωσης του επαγγέλματος, που σύμφωνα με το Ν. 3919 έχει συντελεστεί από 2 Ιουλίου, έχει ήδη ξεκινήσει με την προ δεκαημέρου επίσημη συνάντησή τους με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου διαλόγου, οι προτάσεις των ιδιοκτητών ταξί εστάλησαν μόλις την περασμένη βδομάδα και οι ίδιοι χωρίς καν να περιμένουν την απάντηση του υπουργείου προχώρησαν στην 48ωρη απεργία τους, προφανώς μετά την πολιτική ενθάρρυνση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Α. Σαμαρά.

Οι μορφές κινητοποιήσεων που επέλεξαν οι ιδιοκτήτες των ταξί είναι, όχι μόνο από κάθε άποψη απαράδεκτες, αλλά και δεν πρόκειται να φέρουν κανένα αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, η απελευθέρωση του επαγγέλματος με κανόνες θα προχωρήσει κανονικά, ο διάλογος θα εξελιχθεί όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο από την πρώτη στιγμή».

«Έμφραγμα» σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και αεροδρόμια

Μεγάλα είναι τα κυκλοφοριακά προβλήματα που παρατηρήθηκαν στους δρόμους περιμετρικά του λιμανιού στον Πειραιά, λόγω της διαμαρτυρίας περισσότερων από 2.000 οδηγών ταξί. Οι οδηγοί συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του λιμανιού από τις πρώτες πρωινές ώρες, καταλαμβάνοντας παράλληλα μεγάλο χώρο των δρόμων κυκλοφορίας με τα οχήματά τους.

Επίσης, αρκετοί είναι οι τουρίστες και οι ταξιδιώτες οι οποίοι αναγκάστηκαν να περπατήσουν μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στα αυτοκίνητα από τον σταθμό του ΗΣΑΠ μέχρι την είσοδο που αντιστοιχεί στο δρομολόγιο του πλοίου με το οποίο ταξίδευαν, έχοντας τις βαλίτσες στα χέρια.

Παρόμοια προβλήματα προκλήθηκαν και στην Αττική Οδό, κατά τη διάρκεια της πορείας αυτοκινητιστών ταξί προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι αρκετοί ταξιδιώτες αναγκάστηκαν ακόμη και να περπατήσουν μέσα στον ήλιο με τις βαλίτσες τους επί της Αττικής Οδού, προκειμένου να φθάσουν εγκαίρως στο αεροδρόμιο. Νωρίτερα σχηματίστηκε ουρά 2,5 χλμ. από την έξοδο του αερολιμένα μέχρι και τον εμπορευματικό σταθμό.

Στις 08:00, οι οδηγοί ταξί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία τους στην οδό Μάρνη, ενώ δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, αν τα αιτήματά τους δεν ικανοποιηθούν. Την ερχόμενη Τετάρτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση του υπουργού με τους εκπροσώπους του σωματείου οδηγών ταξί.

Προβλήματα σε όλη την Ελλάδα

Θεσσαλονίκη

Στα διόδια των Μαλγάρων συγκεντρώθηκαν ιδιοκτήτες ταξί από τη Θεσσαλονίκη, προτρέποντας τους οδηγούς να περνούν ελεύθερα, χωρίς να πληρώνουν αντίτιμο.

Στο σημείο βρίσκονται από το πρωί πάνω από 1.300 ταξί, ενώ οι ιδιοκτήτες αναφέρουν πως θα παραμείνουν μέχρι νωρίς το απόγευμα, οπότε και θα αποφασίσουν το μέλλον της κινητοποίησής τους σε συνέλευση που θα πραγματοποιήσουν.

Λαμία

Στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που έχουν κηρύξει οι ιδιοκτήτες ταξί σε όλη τη χώρα, οι ταξιτζήδες της Λαμίας έδωσαν ραντεβού το πρωί στην Π.Ε.Λ..

Εκεί αποφάσισαν να κατευθυνθούν στην εθνική οδό και να πραγματοποιήσουν συμβολική κατάληψη και καθιστική διαμαρτυρία στην εθνική οδό, στο ύψος της Ρούμελης.

Ηράκλειο

Συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, είχαν σήμερα οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών και οδηγών ταξί του Ηρακλείου, που πραγματοποιούν 48ωρη απεργία, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων του κλάδου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απελευθέρωση του επαγγέλματος.

Δεκάδες οχήματα ταξί που συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου έκαναν νέα πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ κάποιοι από τους συγκεντρωμένους περιέλουσαν με πετρέλαιο ένα παλιό ταξί, το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες.

Μάλιστα, το πετρέλαιο διασκορπίστηκε σχεδόν σε όλη την πλατεία, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς. Επί τόπου βρέθηκε άμεσα κλιμάκιο της Πυροσβεστικής, που επιχείρησε να σβήσει την πυρκαγιά, κάνοντας ρίψεις νερού, με αποτέλεσμα η φωτιά να μην επεκταθεί και τελικά να κατασβεστεί, ενώ στο σημείο επικράτησε πανικός από ανυποψίαστους διερχόμενους πολίτες και τουρίστες.

Οι αυτοκινητιστές προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη τόσο στην Περιφέρεια Κρήτης όσο, νωρίτερα, στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο, ενώ από την μηχανοκίνητη πορεία πολλοί ήταν οι «εγκλωβισμένοι» πολίτες και τουρίστες που πάρκαραν τα αυτοκίνητά τους στο κέντρο του Ηρακλείου και αδυνατούσαν να τα προσεγγίσουν.

Χανιά

Χειρόφρενο στα οχήματά τους τράβηξαν σήμερα και οι αυτοκινητιστές ταξί στα Χανιά, που συμμετέχουν στην 48ωρη πανελλαδική κινητοποίηση του κλάδου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ταξί στα Χανιά, Ηλία Καραπατάκη, «η συμμετοχή στην απεργία είναι καθολική». Έχουν ακινητοποιηθεί από την απεργία 301 ταξί, 4 αυτοκίνητα εξυπηρετούν μόνο έκτακτες ανάγκες, ενώ κανονικά κυκλοφορεί το λευκό ταξί μεταφοράς ΑμεΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Καραπατάκης, από την ημέρα που ανακοινώθηκε η απελευθέρωση, στο αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών Χανίων έχουν κατατεθεί περίπου 80 αιτήσεις για νέες άδειες.

Ακόμα, ο κ. Καραπατάκης υποστηρίζει ότι τον τελευταίο χρόνο, στα Χανιά, ο κλάδος παρουσιάζει πτώση στην κίνηση κατά 60-70%.

Πάτρα, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Ναύπακτος

Σε αποκλεισμό της Δυτικής Ελλάδας προχώρησαν το πρωί και για αρκετές ώρες οι ιδιοκτήτες ταξί της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους, προκαλώντας μεγάλη ταλαιπωρία σε όσους ταξίδευαν, σύμφωνα με το thebest.gr.

Οι ιδιοκτήτες ταξί από το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι και τη Ναύπακτο κατευθύνθηκαν προς τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, με στόχο να αποκλείσουν την κυκλοφορία στο σημείο.

Ταυτόχρονα, οι ιδιοκτήτες ταξί της Πάτρας προχώρησαν σε αποκλεισμό του λιμανιού μαζί με τους συναδέλφους της Ηλείας.

Στα διόδια του Ρίου, Αιγιώτες και Πατρινοί οδηγοί ταξί σήκωσαν τις μπάρες και επέτρεψαν την ελεύθερη διέλευση των οδηγών.

Την ίδια ώρα, μπλόκο έχουν στήσει και οι ιδιοκτήτες ταξί της Κεφαλονιάς, όπως και συνάδελφοί τους από άλλες περιοχές από όπου διέρχεται η εθνική οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων, ενώ αποκλεισμένος είναι ο δρόμος και στον κόμβο Αμφιλοχίας.

Τρίκαλα

Πορεία διαμαρτυρίας σε κεντρικούς δρόμους της πόλης των Τρικάλων έκαναν σήμερα με τα αυτοκίνητά τους δεκάδες ιδιοκτήτες ταξί, εξαιτίας της απόφασης του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Ραγκούση, να προχωρήσει άμεσα στην πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.

«Χειρόφρενο» στα ταξί της Σάμου

Χωρίς ταξί και η Σάμος, από τα ξημερώματα, αφού οι αυτοκινητιστές συμμετέχουν στη 48ωρη απεργία του κλάδου τους. Οι ιδιοκτήτες ταξί της Σάμου προγραμματίζουν για αύριο το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στον κόμβο Μαλαγαρίου, ενώ στην συνέχεια τα ταξί θα κατευθυνθούν στο διοικητικό μέγαρο της περιφερειακής ενότητας.

Η συμμετοχή των αυτοκινητιστών της Σάμου στην απεργία είναι καθολική.