Πέντε νέα πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία ο πρώην Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Σμπώκος, αλλά και η πρώην σύζυγος του προφυλακισμένου πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, Γκούντρουν Μολντενάουερ -Τσοχατζοπούλου μπαίνουν από σήμερα στο «κάδρο» των κατηγορουμένων στην υπόθεση με τις «χρυσές μίζες» από τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής απέστειλε ήδη κλήσεις στους πέντε νέους κατηγορουμένους ενώ ξεκινά δεύτερο γύρο απολογιών για τους ήδη προφυλακισμένους στην υπόθεση.

Οι νέοι κατηγορούμενοι αναμένεται να προσέλθουν στο ανακριτικό γραφείο εντός των ημερών προκειμένου να πάρουν προθεσμία για ν’ απολογηθούν, πιθανότατα για την ερχόμενη εβδομάδα. Πρόκειται για τη Γερμανίδα πρώην σύζυγο του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γκούντρουν Μολντενάουερ, η οποία μέχρι χθες παρέμενε στο «απυρόβλητο» της έρευνας, τον άλλοτε στενό συνεργάτη του προφυλακισμένου πρώην υπουργού Γιάννη Σμπώκο, ο οποίος εμπλέκεται ήδη με τη Δικαιοσύνη για τα εξοπλιστικά προγράμματα και τους Φώτη Αρβανίτη, Γιώργο Κωνσταντάτο, δικηγόρο και Νικόλαο Καρατζά, επιχειρηματία. Οι τελευταίοι φέρονται, από κοινού, με τους υπόλοιπους κατηγορουμένους, να προέβησαν σε μια σειρά πράξεων νομιμοποίησης παράνομων εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα χέρια του ανακριτή βρίσκεται πόρισμα ειδικού πραγματογνώμονα, ο οποίος αφού μελέτησε τις διαδρομές των ύποπτων χρηματικών ποσών που διακινήθηκαν, κατέληξε σε αποκαλυπτικά συμπεράσματα, «δείχνοντας» μεταξύ άλλων το ρόλο και το βαθμό εμπλοκής της πρώην συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου, αλλά και της προφυλακισμένης κόρης του Αρετής.

Άλλωστε για την εμπλοκή της Γερμανίδας πρώην συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου είχε μιλήσει στη συμπληρωματική απολογία του και ο εξάδελφος του πρώην υπουργού Νίκος Ζήγρας.

Ο άλλοτε έμπιστος συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου Γιάννης Σμπώκος θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον ανακριτή για τα ποσά που φέρονται να δόθηκαν ως «δώρα» για την προμήθεια των υποβρυχίων, με όλες τις σχετικές συμβάσεις, αλλά και για την προμήθεια των TOR M1.

Στα νέα κατηγορητήρια αναφέρεται ότι για τις συμβάσεις στην υπόθεση των υποβρυχίων, την προμήθεια δύο νέων και τον εκσυγχρονισμό άλλων, το 2000 και το 2002 διατέθηκαν ως «ωφελήματα» μεγάλα χρηματικά ποσά που διακινήθηκαν μέσω της εταιρίας FEROSTAAL και μοιράστηκαν από λογαριασμό της σε ελβετική τράπεζα.

Αντίστοιχα, προγενέστερα, για την προμήθεια των 21 αυτοκινούμενων ερπυστριοφόρων τύπου TOR M1 διακινήθηκαν από το 1998 έως το 2001 περισσότερα από 32 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα μέσω επιταγών που εκδόθηκαν σε διαταγές λιβεριανών υπεράκτιων εταιρειών. Τα ποσά, κατά το κατηγορητήριο κατέληγαν στις περισσότερες περιπτώσεις στις εταιρείες που διαχειριζόταν ο εξάδελφος του Τσοχατζόπουλου, Νίκος Ζήγρας, πίσω από τις οποίες, ωστόσο, βρισκόταν ο ίδιος ο πρώην υπουργός.

Ο επιχειρηματίας Νίκος Καρατζάς, ιδιοκτήτης του γνωστού βιβλιοπωλείου «Ιανός», στο οποίο φέρεται να τοποθέτησε χρήματα ο Άκης Τσοχατζόπουλος, με δηλώσεις του πάντως στο παρελθόν, έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή ή γνώση έκνομων δραστηριοτήτων.

Οι κ.κ. Αρβανίτης και Κωνσταντάτος φέρονται να εμπλέκονται σε αγοραπωλησίες ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο Σαββατοκύριακο θα βρεθούν για άλλη μία φορά αντιμέτωποι με τον ανακριτή και οι επτά προφυλακισμένοι στην υπόθεση, οι οποίοι καλούνται σε συμπληρωματικές απολογίες για πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Έτσι τόσο ο Άκης Τσοχατζόπουλος, όσο και η νυν σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη αλλά και η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου θα κληθούν να απαντήσουν στις ερωτήσεις του ανακριτή μετά τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει από την έρευνα.

Τέλος, την πόρτα του ανακριτικού γραφείου αναμένεται να περάσουν τις επόμενες ημέρες και οι υπόλοιποι εννέα κατηγορούμενοι που έχουν αφεθεί ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους.