Σαν χάρτινος πύργος κατέρρευσε η επιχειρηματολογία που είχε στηθεί γύρω από την υπόθεση του «Noor 1», σύμφωνα με την οποία ο αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος Παναγιώτης Χριστοφορίδης είχε προσπαθήσει να εκφοβίσει τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη, προκειμένου ο τελευταίος να εμπλέξει στην υπόθεση της μεταφοράς τριών τόνων ηρωίνης τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.
Οι πληροφορίες που αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Δημοκρατία» όχι μόνο αποτελούν πανηγυρική δικαίωση για τον Παναγιώτη Χριστοφορίδη, αλλά αποδομούν ολοκληρωτικά τη ρητορική που ήθελε επιχειρηματικές και πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας να προσπαθούν να παγιδεύσουν τον κ. Μαρινάκη, μέσω του αξιωματικού του Λιμενικού Σώματος, για να τον εμπλέξουν σε μια ιστορία για την οποία δεν γνωρίζει τίποτα.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Στο πρώτο εξάμηνο του 2017 δημοσιοποιείται μια σειρά από συνεντεύξεις μεταξύ του βαρυποινίτη Μάκη Γιαννουσάκη και του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, στις οποίες ο Γιαννουσάκης τοποθετούσε στο κάδρο της υπόθεσης τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Είχε μάλιστα, τότε, ζητήσει να θεωρηθεί προστατευόμενος μάρτυρας εκτός φυλακής.
Υπενθυμίζεται πως ο Μάκης Γιαννουσάκης έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση που μετέφερε με το πλοίο «Noor 1» τη μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικών που έχει εξαρθρωθεί ποτέ από τις διωκτικές αρχές στην Ευρώπη.
Οι συνεντεύξεις του Μάκη Γιαννουσάκη στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο
Οι συνομιλίες
To καλοκαίρι του 2017, όμως, ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος, εκδότης του περιοδικού «Unfollow» και υπάλληλος στα μέσα ενημέρωσης που έχει στην ιδιοκτησία του ο κ. Μαρινάκης, ανεβάζει στην ιστοσελίδα του περιοδικού μια ηχητική συνομιλία στην οποία ακούγονταν να συνομιλούν ο βαρυποινίτης Μάκης Γιαννουσάκης και ο αξιωματικός Παναγιώτης Χριστοφορίδης.
Σύμφωνα με όσα ακούγονταν σε αυτήν τη συνομιλία, ο αξιωματικός προσπαθούσε, με δόλια μέσα και χρησιμοποιώντας ονόματα από τον πολιτικό και τον επιχειρηματικό κόσμο, να πείσει τον Μάκη Γιαννουσάκη να εμπλέξει στην ιστορία του ναρκόπλοιου τον επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη.
Μάλιστα, πολλούς μήνες μετά την πρώτη ανάρτηση, ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος συνέχιζε να «σηκώνει» ψηλά την υπόθεση μέσα από τον διαδικτυακό τόπο του περιοδικού, στο οποίο είναι επικεφαλής.
Με τίτλους όπως «Αλήθεια, με εκείνον τον λιμενικό Παναγιώτη Χριστοφορίδη τι γίνεται;» υπενθύμιζε την υπόθεση και ζητούσε από τη Δικαιοσύνη να παρέμβει και να αποδώσει ευθύνες στον Παναγιώτη Χριστοφορίδη για τις πράξεις του.
Οι συνομιλίες είχαν γίνει, ασφαλώς, «σημαία» και από την εφημερίδα «Παραπολιτικά», στην οποία επικεφαλής είναι ο Γιάννης Κουρτάκης. Ο αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος σε αναφορά που συνέταξε τότε είχε τονίσει πως το ηχητικό προϊόν αποτελεί συρραφή συνομιλιών και πως με κανέναν τρόπο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Ακούστε την πλαστή στιχομυθία
Προσπάθησαν να κατηγορήσουν την εισαγγελέα Ειρήνη Τζίβα και τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο με την πλαστή στιχομυθία
Ο Μάκης Γιαννουσάκης, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Γιάννης Κουρτάκης και ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος είχαν καταθέσει εκείνη την περίοδο μηνυτήριες αναφορές τόσο κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, το όνομα του οποίου ακούγεται στις συνομιλίες Γιαννουσάκη και Χριστοφορίδη, που ανήρτησε το «Unfollow», όσο και κατά του Παναγιώτη Χριστοφορίδη για κατάχρηση εξουσίας.
Οι μηνύσεις τους έπεσαν στο κενό από το πόρισμα-κόλαφο του εισαγγελέα εφετών Πειραιά Παναγιώτη Μπρακουμάτσου. Με το πόρισμα έγιναν αποδεκτές νομικά και ουσιαστικά οι συνομιλίες του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη, ενώ αντιθέτως απορρίφθηκαν ως προϊόντα υποκλοπής όλα τα δήθεν στοιχεία που προσκόμισε στον εισαγγελέα εφετών Πειραιά η πλευρά του Βαγγέλη Μαρινάκη και του εκδότη Γιάννη Κουρτάκη.
Επίσης, κατέρρευσε η εξυφαινόμενη από την πλευρά Μαρινάκη – Κουρτάκη ίντριγκα κατασυκοφάντησης της εισαγγελέως Ειρήνης Τζίβα η οποία χειρίζεται τον φάκελο της υπόθεσης «Noor 1», του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, αλλά αποδομήθηκε και η όποια εμπλοκή του υπουργού Αμύνης για τον οποίο ο κ. Μπρακουμάτσος αποστέλλει τυπικά -ως όφειλε- τον φάκελο στη Βουλή για αρχειοθέτηση ή περαιτέρω διερεύνηση.
Για να διαβάσετε όλο το πόρισμα του κ. Μπρακουμάτσου κάντε κλικ στις φωτογραφίες
Η εμπλοκή του Αλέξη Κούγια
Παράλληλα, θόρυβο είχε προσπαθήσει να προκαλέσει και ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος είχε βγει μπροστά ως δικηγόρος του Γιάννη Κουρτάκη κι όχι μόνο είχε καταθέσει τις σχετικές μηνύσεις, αλλά είχε κάνει και δηλώσεις, προσπαθώντας να αποδομήσει την προσωπικότητα του αξιωματικού του Λιμενικού Σώματος.
«Ο Χριστοφορίδης είναι ένας ανήθικος λιμενικός, ο οποίος έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής του μέσα σε χρονικό διάστημα ελαχίστων μηνών, από την ημέρα που έγινε υποχείριο αυτών που προσπαθούν να στοιχειοθετήσουν εγκλήματα κατά του κ. Μαρινάκη» είχε δηλώσει ο γνωστός ποινικολόγος, προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις παράλληλα με τη δημοσιοποίηση των συνομιλιών.
Ο Άρειος Πάγος
Αξίζει, βέβαια, να αναφέρουμε πως οι μηνυτήριες αναφορές, εν τω μεταξύ, έχουν καταπέσει τόσο στα πολιτικά όσο και στα στρατιωτικά δικαστήρια και έχουν αρχειοθετηθεί αμετάκλητα. Για την υπόθεση, όμως, είχε διαταχθεί προανακριτική διαδικασία και από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ενώ η συγκεκριμένη ηχογράφηση είχε αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) για να διενεργηθεί ο απαραίτητος εργαστηριακός έλεγχος και να διαπιστωθεί εάν το υλικό ήταν μονταρισμένο, όπως είχε υποστηρίξει ο Π. Χριστοφορίδης.
Σύμφωνα λοιπόν με τη «Δημοκρατία», το πόρισμα της ΔΕΕ δικαιώνει τον αξιωματικό του Λιμενικού κι έτσι ο εισαγγελέας έχει ασκήσει ήδη διώξεις τόσο κατά του Γιαννουσάκη όσο και κατά των εμπλεκομένων δημοσιογραφικών μέσων που είχαν αναρτήσει το υλικό, για τα αδικήματα της πλαστογραφίας και της παράνομης ηχογράφησης, που τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος, με την υπόθεση να βρίσκεται ήδη στο γραφείο του ανακριτή.
Πώς εξελίσσεται δικαστικά η υπόθεση
Για την υπόθεση έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του Μ. Γιαννουσάκη για παραβίαση απορρήτου προφορικής συνομιλίας (κακούργημα) και σε βάρος του εκδότη Γιάννη Κουρτάκη για χρήση αποτυπωθείσας προφορικής συνομιλίας (κακούργημα). Αμφότεροι αντιμετωπίζουν επιπλέον το πλημμέλημα της πλαστογραφίας μετά χρήσεως.
Η δίωξη ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας εντός του τρέχοντος μηνός και η υπόθεση έχει ανατεθεί σε ανακριτή.
Στη «γωνία» η Νέα Δημοκρατία
Όταν στις αρχές του καλοκαιριού του 2017 το «πιστόλι» του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη και, όπως τον χαρακτηρίζουν οι δημοσιογραφικοί κύκλοι, «το αριστερό alter ego» του ιδιοκτήτη του ΔΟΜ, Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος, δημοσίευε από το περιοδικό «Unfollow» το περίφημο πλαστό ηχητικό ντοκουμέντο, η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να υιοθετήσει το προϊόν μοντάζ και τη συρραφή της στιχομυθίας.
Ο λόγος ήταν ξεκάθαρος. Από τη δήθεν στιχομυθία προέκυπτε κατά τη Νέα Δημοκρατία πως ο ανακριτής του Λιμενικού Χριστοφορίδης ασκούσε έντονη πίεση στον ισοβίτη Γιαννουσάκη προκειμένου να εκτεθεί μεν ο Μαρινάκης, αλλά και για να «στριμωχτεί» ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ενδεικτικά είναι τα tweets του αντιπροέδρου της ΝΔ για τις δικαστικές περιπέτειες του εφοπλιστή
Τελικά, έτσι όπως εξελίχθηκε η ιστορία, και ο Μαρινάκης εξετέθη ανεπανόρθωτα και ο Μητσοτάκης στριμώχνεται και απαλλάσσονται από κάθε υποψία και κατηγορία ως προς την κοινή γνώμη πλέον οι δήθεν «σκευωροί», δηλαδή ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, η εισαγγελέας Ειρήνη Τζίβα, ο ανακριτής του Λιμενικού Παν. Χριστοφορίδης και βεβαίως ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.
Μένει, ωστόσο, μη διαχειρίσιμη η ατόφια εμπλοκή της Νέας Δημοκρατίας και της ηγεσίας της, η οποία κάλυψε τον Μαρινάκη, αλλά και έκανε «σημαία» τη δήθεν προσπάθεια άσκησης πίεσης κατά του ισοβίτη Γιαννουσάκη με το επιχείρημα να πληγεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Προφανώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ηγετική του ομάδα στο Μοσχάτο γνώριζαν εδώ και αρκετό καιρό πως τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. είχαν εντοπίσει το «μοντάζ». Προφανώς, το γνώριζε και η πλευρά Μαρινάκη με τις διασυνδέσεις που διαθέτει.
Εδώ και δύο εβδομάδες παρατηρείται μία ανακόλουθη κινητικότητα στις σχέσεις του δικτύου Μαρινάκη και της Νέας Δημοκρατίας ως προς το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη (όχι της Ντόρας για να εξηγούμεθα). Το «πιστόλι» του εφοπλιστή, ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος, ξαναχτύπησε μέσω του In.gr συμφερόντων Μαρινάκη απαξιώνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να ακολουθήσει δημοσίευμα του Γιάννη Κουρτάκη στα «Παραπολιτικά» (επίσης συμφερόντων Μαρινάκη) κατά του Κώστα Μπακογιάννη, υποψηφίου για τον Δήμο Αθηναίων.
Ακολούθησε ο προσωπικός ευτελισμός του προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλη Κορκίδη, ο οποίος Παρασκευή ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Πειραιά και Δευτέρα (έπειτα από συνάντηση με τον Μητσοτάκη) γνωστοποίησε πως αποσύρεται για «οικογενειακούς λόγους». Όντως, για οικογενειακούς λόγους αποσύρθηκε, αλλά όχι δικούς του αλλά της οικογένειας Μητσοτάκη προφανώς. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ήδη είχε ξεκαθαρίσει πως στηρίζει τον Γιάννη Μόραλη στον Πειραιά. Ο Μητσοτάκης κάτι πήγε να δείξει, αλλά τελικά υποχώρησε ατάκτως.
Τι έχει συμβεί λοιπόν και το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυτή η «αντικανονικότητα» στις σχέσεις μεταξύ «κουμπάρων» και πολιτικών φίλων αλλά και μεταξύ «χορηγού» και «χορηγούμενου», όπου χορηγός, επικοινωνιακός και ουσιαστικός, είναι ο εφοπλιστής Μαρινάκης και χορηγούμενος ο Μητσοτάκης, από τη στιγμή μάλιστα που η Νέα Δημοκρατία καταδικάστηκε από τη Δικαιοσύνη για αρρύθμιστο δάνειο άνω των 100 εκατ. ευρώ και προφανώς δεν είναι σε θέση να «κινηθεί» προεκλογικά, και ο νοών νοείτω;
Με λίγα λόγια, η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνουν από την υπόθεση της «Μονταζιέρας» και «δαρμένοι» και εκτεθειμένοι, διότι καλούνται να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους πώς υιοθέτησαν τόσο εύκολα πλαστά ντοκουμέντα και επιχειρήματα που αφορούσαν σε μία δυσώδη υπόθεση μεταφοράς τριών τόνων ηρωίνης με το «Noor1» από τον Περσικό Κόλπο στην Ελευσίνα, όπου εμπλέκεται διά δικαστικής πλέον έρευνας (πόρισμα και δίωξη κατά Μαρινάκη από την εισαγγελέα Τζίβα) φίλος, χορηγός και σύμμαχος του κόμματος και του αρχηγού του που είναι ο εφοπλιστής – εκδότης.
Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Δημοκρατία»