Συνεχίζει να εκπλήσσει ο αρχαιολογικός χώρoς των Αιγών, όπου δεσπόζει μεταξύ άλλων το ταφικό μνημείο του Φιλίππου του Β’, πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σημείο βρέθηκε ασύλητος κιβωτιόσχημος τάφος με κτερίσματα, ο οποίος ανήκει σε άνδρα που έζησε και πέθανε στα χρόνια του μεγάλου στρατηλάτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πληροφορίες αναφέρουν πως ανάμεσα στα αντικείμενα που εντοπίστηκαν στον ασύλητο κιβωτιόσχημο τάφο βρίσκεται και ένα χάλκινο επιχρυσωμένο στεφάνιΑνάμεσα στα αντικείμενα φαίνεται πως υπάρχει και ένα χάλκινο επιχρυσωμένο στεφάνι, ενώ στη δημοσιότητα δόθηκαν δύο φωτογραφίες με σκεύος συμποσίου που χρησιμοποιείτο για την ανάμειξη νερού με οίνο.

Δείτε το οδοιπορικό του zougla.gr μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, υπό την ξενάγηση του αρχαιολόγου Γιάννη Γραικού, ο οποίος είναι υπεύθυνος επιμελητής όλων των αρχαιοτήτων που βρίσκονται στις Αιγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με ανάρτησή της στο Facebook η διευθύντρια της ΙΖ’ ΕΚΠΑ (Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) και υπεύθυνη αρχαιολόγος για τις ανασκαφές στη βασιλική νεκρόπολη των Αιγών επισημαίνει:

«Στο νεκροταφείο των τύμβων των Αιγών βρέθηκε ένας αρκετά μεγάλος κτιστός τάφος (κιβωτιόσχημος όχι ναόσχημος δηλ. “μακεδονικός”), που μάλιστα είναι ασύλητος, μια ευχάριστη εξαίρεση, αφού η νεκρόπολη των Αιγών λεηλατήθηκε άγρια από τους Γαλάτες μισθοφόρους του Πύρρου το 276 π.Χ. και σπάνια έχουμε την ευκαιρία να βρίσκουμε αδιατάρακτες ταφές. Ο νεκρός είναι ένας άνδρας που πέθανε στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου (336-323 π.Χ.). Υπάρχει ένα ενδιαφέρον σύνολο ταφικών δώρων, που, αν όλα πάνε καλά, θα παρουσιαστούν στην πρώτη μεγάλη έκθεση που ετοιμάζουμε για τα εγκαίνια του νέου μουσείου των Αιγών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εντυπωσιακός ο διάκοσμος του σκεύους

«Για να πάρετε μια μικρή εντύπωση της εικόνας που αντικρίσαμε, (σ.σ.: ορίστε) μια φωτογραφία με τον κάδο (σκεύος συμποσίου στο οποίο ανακάτευαν τον οίνο με νερό) στη θέση που βρέθηκε, πεσμένος στο δάπεδο του τάφου. Τα διάφορα “σκουπίδια” που φαίνονται γύρω του είναι υπολείμματα από οργανικά υλικά και ξύλα, που σχετίζονται με το ανάκλιντρο του νεκρού. (σ.σ. Ορίστε) Και μια λεπτομέρεια από τη διακόσμηση του αγγείου, για να χαρείτε το εξαιρετικό επίπεδο της μακεδονικής μεταλλουργίας…» προσθέτει.

Η ανακάλυψη αυτή έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τον μακεδονικό πολιτισμό λόγω των σημαντικών ευρημάτων στην Αμφίπολη. Υπενθυμίζεται πως σήμερα δίδονται στη δημοσιότητα νέες ανακοινώσεις για τα ευρήματα στον τύμβο Καστά και συγκεκριμένα για τον τέταρτο χώρο του ταφικού μνημείου. Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκονται τοπογραφικές μελέτες με τα πλέον σύγχρονα μέσα.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Αμφίπολη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης