«Ήμουν ο πρώτος που πήγα στο Νταού Πεντέλης. Είδα κομμένο καλώδιο της ΔΕΗ κάτω. Από εκεί πιστεύω ότι ξεκίνησαν όλα», δήλωνε πριν από μία εβδομάδα ο δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΔΕΗ ενοχοποιείται για τις πυρκαγιές. Αντιθέτως μάλιστα, συγκαταλέγεται στους συνήθεις υπόπτους, αν και δεν είναι εύκολο κάτι τέτοιο να επιβεβαιωθεί. Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ωστόσο ότι το εκτεταμένο δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης 238.000 χλμ. που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ (100% θυγατρική της ΔΕΗ), καθώς και το 11.000 χλμ. δίκτυο υψηλής τάσης που διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ (εταιρεία που έχει περάσει σε ποσοστό 66% στον έλεγχο του Δημοσίου και σε ποσοστό 24% στην κινεζική State Grid), μπορεί υπό συνθήκες να αποτελέσει εστία πυρκαγιάς. Η τριβή των ηλεκτροφόρων καλωδίων με δέντρα μπορεί εύκολα να προκαλέσει σπινθήρες, γι’ αυτό και η κοπή των δέντρων που έρχονται σε επαφή με τα καλώδια αποτελεί βασικό αντικείμενο του προγράμματος συντήρησης του δικτύου που εκπονούν σε ετήσια βάση οι δύο Διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ), ασχέτως βέβαια εάν αυτό είναι επαρκές ή υλοποιείται αποτελεσματικά.
Οι βλάβες
Οι πιθανότητες να προκληθεί εστία πυρκαγιάς αυξάνονται στις περιπτώσεις που κατά μήκος των καλωδίων υπάρχουν ξερά χόρτα, ο καθαρισμός των οποίων περιλαμβάνεται επίσης στο πρόγραμμα συντήρησης του δικτύου. Πυρκαγιά μπορεί να εκδηλωθεί και από εκρήξεις σε μετασχηματιστές, από βλάβες που οφείλονται κυρίως σε κακή συντήρηση, και εκδηλώνονται σε περιόδους που η ζήτηση αυξάνεται λόγω υπερφόρτωσης. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο των τοπικών διακοπών ρεύματος στα ελληνικά νησιά από βλάβες μετασχηματιστών τους θερινούς μήνες, αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα Αττικής και Θεσσαλονίκης όπου η ζήτηση επίσης αυξάνεται από τη χρήση των κλιματιστικών. Μόλις στις 16 Ιουλίου ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε την εκδήλωση πυρκαγιάς λόγω βλάβης στο Κέντρο Υψηλής Τάσης Αγ. Στεφάνου Αττικής, η οποία σβήστηκε ευτυχώς γρήγορα με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα σημειώθηκε πυρκαγιά από βλάβη σε μετασχηματιστή στη λιγνιτική μονάδα Καρδιάς στην Πτολεμαΐδα. Κάτοικοι του Καλάμου Αττικής έχουν στραφεί δικαστικά κατά της ΔΕΗ βασιζόμενοι σε στοιχεία της Πυροσβεστικής που την εμφανίζουν υπεύθυνη για την καταστροφική πυρκαγιά πέρυσι τον Αύγουστο στην περιοχή.
Ετησίως υπολογίζεται ότι δαπανώνται περίπου 40 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας. Ομως σε τι βαθμό τα κονδύλια αυτά είναι επαρκή για να καλύψουν τις ανάγκες ενός κατά βάση απαρχαιωμένου δικτύου, αλλά και σε ποιον βαθμό τα έργα υλοποιούνται επαρκώς από τους εργολάβους στους οποίους ανατίθενται, είναι ένα ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί από τους διοικούντες τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ. Γεγονός είναι πάντως ότι το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ τα τελευταία τρία χρόνια έχει προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες και στον ΔΕΔΔΗΕ αλλά και στον ΑΔΜΗΕ, μέχρι να μπουν στην εταιρεία νέοι επενδυτές, καθώς παρακρατούσε χρήματα που έπρεπε να φτάσουν στους Διαχειριστές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά τους προγράμματα. Τα προβλήματα στη λειτουργία τους, εξαιτίας της στάσης της ΔΕΗ που φορτώθηκε τα κόστη των κυβερνητικών επιλογών στην αγορά ηλεκτρισμού, επικαλούνται οι ίδιοι οι Διαχειριστές σε εξώδικα που έχουν αποστείλει στη ΔΕΗ για την παρακράτηση ενός συνολικού ποσού 500 εκατ. ευρώ.
Αγώνας αποκατάστασης
Η σχέση της ΔΕΗ με τα αίτια των πυρκαγιών είναι πάντως η μία όψη του νομίσματος. Στην άλλη όψη βρίσκονται οι τεχνικοί της ΔΕΗ, που δίπλα από την Πυροσβεστική δίνουν κάθε φορά τον δικό τους αγώνα για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Από την ημέρα που ξέσπασε η φονική πυρκαγιά, περισσότεροι από 200 τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ έχουν επαναφέρει το ρεύμα σε περίπου 4.000 καταναλωτές από το σύνολο των 7.500 στις πληγείσες περιοχές της Ανατολικής Αττικής.
Σε ό,τι αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς, η πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ είναι κατηγορηματική: «Η φωτιά δεν ξεκίνησε από το δίκτυο. Βρήκε το δίκτυο, το οποίο εμφάνισε και τις πρώτες βλάβες περίπου μία ώρα μετά την επίσημη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής για την πυρκαγιά», δηλώνει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αθανάσιος Μισδανίτης.
Πηγή: kathimerini.gr