Το Μαξίμου θυμίζει πυγμάχο που έχει εγκλωβιστεί στα σχοινιά και δέχεται απανωτά “κροσέ” χωρίς να μπορεί να διαφύγει. Στο κτίριο της Κατεχάκη ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης κοιμάται αγκαλιά με τον εφιάλτη μιας νέας καταστροφής που θα είναι οπωσδήποτε χειρότερη από την προηγούμενη. Στη ΓΑΔΑ οι ανώτεροι αξιωματικοί προσεύχονται κάνοντας βουντού διότι έχουν καταλάβει πως ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών έχει κλείσει και πως τώρα ανοίγει ο κύκλος της μεγάλης γελοιοποίησης.
Οι συσκέψεις των ανώτερων στελεχών για τη Δημόσια Τάξη καταλήγουν στην ίδια επωδό. «Μέχρι πότε θα κρατήσει αυτό το κακό όνειρο».
Τους έκλεψαν ακόμη και όπλα
Μέσα σε ένα μήνα άγνωστοι διέρρηξαν σπίτια αστυνομικών και αφαίρεσαν τα υπηρεσιακά τους περίστροφα. Οκτώ τον αριθμό. Γνώριζαν δηλαδή, διευθύνσεις, ωράρια, τοποθεσίες.
Το μπαράζ των διαρρήξεων έγινε από τις 20 Ιανουαρίου έως και τις 14 Φεβρουαρίου, σε οικίες αστυνομικών στους Αμπελοκήπους, το Παγκράτι, τα Εξάρχεια, την Κυψέλη, το Περιστέρι, την Κηφισιά και την πλατεία Αττικής.
Μάλιστα, σε μια από αυτές τις διαρρήξεις, εκτός από το υπηρεσιακό όπλο, εκλάπη και ένα δεύτερο, ιδιωτικό, όπλο που είχε στην κατοχή του ο αστυνομικός.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τρία από αυτά τα όπλα έχουν βρεθεί και όπως έχει προκύψει δράστες ήταν τοξικομανείς που δεν έδρασαν βάσει οργανωμένου σχεδίου.
Η υπόθεση εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή από την ΕΛΑΣ, αφού υπάρχουν φόβοι ότι πίσω από τις διαρρήξεις μπορεί να βρίσκεται κάποια τρομοκρατική οργάνωση.
Διαβάστε την ανακοίνωση που εξέδωσε η Αστυνομία για τις κλοπές των όπλων
1.- Κατά τους τελευταίους μήνες διεπράχθησαν τρείς (3) κλοπές-διαρρήξεις σε οικίες αστυνομικών καθώς και πέντε (5) διαρρήξεις σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, τα οποία οι κάτοχοί τους (αστυνομικοί) είχαν σταθμεύσει προσωρινά, προκειμένου είτε να προβούν σε ιδιωτικές τους ασχολίες (ανάληψη χρημάτων από Α.Τ.Μ.), είτε να ενεργήσουν προσωρινό έλεγχο των οχημάτων τους για διαφόρους λόγους .
2.- Στις πέντε (5) περιπτώσεις διαρρήξεως των Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων, οι δράστες εκμεταλλευόμενοι την ολιγόλεπτη απουσία των κατόχων ή τον αιφνιδιασμό τους αφαίρεσαν μικρές τσάντες που οι ιδιοκτήτες είχαν αφήσει εντός των οχημάτων, και οι οποίες περιείχαν τα υπηρεσιακά τους όπλα, γεμιστήρες φυσιγγίων αλλά και χρηματικά ποσά, ιδιωτικά έγγραφα, και προσωπικά αντικείμενα.
– Από τις προαναγραφόμενες περιπτώσεις τα τρία (3) όπλα ανευρέθησαν και αποδόθηκαν στους κατόχους τους.
3.- Ως προς τις κλοπές-διαρρήξεις στις τρεις (3) κατοικίες, αυτές έλαβαν χώρα σε διαφορετικές περιοχές και ώρες της ημέρας και οι δράστες, αφού ερεύνησαν τους χώρους, αφαίρεσαν εκτός από τα πυροβόλα όπλα και διάφορα αντικείμενα περιουσιακής αξίας .
4.- Επισημειωματικά γνωρίζεται ότι βαθμοφόρος (Ανθυπαστυνόμος) αστυνομικός, θύμα κλοπής δεν υπάρχει. Το αληθές είναι ότι βαθμοφόρος της Π.Α. (Ανθυπασπιστής) υπήρξε θύμα κλοπής οπλισμού, χρημάτων και προσωπικών εγγράφων, από αγνώστους δράστες, οι οποίοι εισήλθαν στην κατοικία του νυκτερινές ώρες της 14/2/09 .
5.- Για όλες τις περιπτώσεις κλοπών, την Προανάκριση διενεργούν οι κατά τόπους Υπηρεσίες Ασφαλείας, (και όχι η Αντιτρομοκρατική). Πλέον αυτών, σε βάρος των αστυνομικών κινήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται από τις διατάξεις για πλημμελή φύλαξη οπλισμού.
Δεν κοιμούνται ήσυχα…
Τίποτε δεν είναι συμπωματικό. Το «αγαπημένο παιδί της Δεξιάς», το άντρο του Μπάλκου (υπουργός του Κ.Καραμανλή το 1974), το μετερίζι του «ισχυρού Κράτους» καταρρέει εις τα εξόν συνετέθη και τίποτε, όπως φαίνεται, δεν είναι ικανό να ανατρέψει την κατρακύλα. Στο Μαξίμου δεν μετρούν πια τις ζημιές. Έχουν κουραστεί κάνοντας λογαριασμούς. Κάνουν απλώς τάματα στην ρομφαία του Αρχαγγέλου Γαβριήλ αλλά εις μάτην. Ακόμη και οι θεοί έχουν γυρίσει την πλάτη στην «αυθάδεια» της Πολιτείας.
Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, αναπληρωτής υπουργός και υπεύθυνος για τον τομέα Δημόσιας Ασφάλειας, ούτε κοιμάται ήσυχα, ούτε αισθάνεται καλά, συνομιλώντας με τους υφισταμένους του στο κτίριο της Κατεχάκη. Τους δύο τελευταίους μήνες, η Δημόσια Ασφάλεια έχει δεχθεί αλλεπάλληλα χτυπήματα, που προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις και εντός και εκτός Ελλάδος.
Η εμφάνιση ενόπλων ομάδων, απροσδιορίστου έως υπόπτου προελεύσεως, που φέρνουν την ένοπλη βία στην καθημερινότητα του πολίτη, όπως η «Σέχτα Επαναστατών» είναι πραγματικά ένα νέο φαινόμενο. Η αναβίωση του φαινομένου τρομοκρατίας με τη δράση μιας αποδεδειγμένα βίαιης ομάδας όπως του «Επαναστατικού Αγώνα» με λεξιλόγιο και πρακτική που παραπέμπει σε αριστερίστικες λογικές του μεταπολιτευτικού παρελθόντος είναι το δεύτερο μεγάλο ζήτημα. Και οι δύο αυτές υποθέσεις θέτουν την κυβέρνηση προ ενός απρόσμενου φαινομένου. Αν και λογικά στόχος του νέου αυτού κύκλου βίας είναι καταρχήν η ίδια η κυβερνητική δραστηριότητα, το Μαξίμου χρεώνεται την ανικανότητα και την αδυναμία να ελέγξει την κατάσταση.
Δεν είναι μόνον αυτές οι αιτίες του βαρύ πονοκεφάλου του Χρήστου Μαρκογιαννάκη. Το παγιδευμένο αυτοκίνητο με ισχυρότατη εκρηκτική ύλη στα κεντρικά γραφεία της City Bank έρχεται να επιβεβαιώσει εκπεφρασμένες ανησυχίες πως η ένοπλη βία και η πρακτική του μεθοδευμένου εκφοβισμού πέρασε σε ένα ποιοτικά διαφορετικό στάδιο. Η βόμβα της City Bank, αν είχε εκραγεί, θα προκαλούσε μία καταστροφή μιας μικρής «Οκλαχόμα». Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, εντείνει την αίσθηση πως ενδεχομένως να υπάρξει τέτοιου μεγέθους χτύπημα στο άμεσο μέλλον. Αυτή είναι και η δεύτερη αιτία του συνεχούς πονοκεφάλου του ενοίκου του κτιρίου της Κατεχάκη.
Η απόδραση του Βασίλη Παλαιοκώστα πέρα από τη γελοιοποίηση της κυβέρνησης που προκάλεσε, δημιουργώντας περιβάλλον θυμηδίας στην καταθλιπτική ελληνική κοινωνία, προκαλεί και αλυσιδωτά φαινόμενα κυβερνητικής και διοικητικής αναξιοπιστίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Με λίγα λόγια, λίγο ενδιαφέρει τους ξένους επισκέπτες το γεγονός ότι γελοιοποιήθηκε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Αυτό που τους ενδιαφέρει περισσότερο είναι οι συνθήκες ασφαλούς διαβίωσης στη χώρα προορισμού τους. Αυτός είναι ένας σοβαρός τρίτος λόγος, για τον οποίο η πολιτική ηγεσία στο υπουργείο Εσωτερικών έχει χάσει τον ύπνο της.
Το τέταρτο «αγκάθι» ακούει στο όνομα Παναγόπουλος. Οι απαγωγείς του είναι ακόμη ελεύθεροι και όλα καταδεικνύουν πως η Αστυνομία αδυνατεί να τους «ακουμπήσει». Η αδυναμία των Αρχών Ασφαλείας να εξιχνιάσουν την υπόθεση, προκαλεί μείζον αίσθημα ανασφάλειας στην οικονομική ελίτ της Αθήνας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις σχέσεις της με την κυβερνώσα παράταξη. Ποτέ η ελίτ δε συμπάθησε το «ξέφραγο αμπέλι», πόσο μάλλον όταν θίγεται η ίδια.
Η απόφαση των Διωκτικών Αρχών να ζητήσουν τη συνδρομή των βρετανικών και αμερικανικών υπηρεσιών ακούγεται μεν σοφή, πλην όμως θα είναι χρονοβόρα. Οι σχέσεις αυτές πέρασαν από «χίλια κύματα» τα τελευταία χρόνια μετά την «περίοδο των λουλουδιών» της εποχής Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί θα βοηθήσουν υπό όρους και πάντως όχι κάτω από τις προδιαγραφές που σήμερα καθορίζουν τη λειτουργία των Υπηρεσιών Ασφαλείας της χώρας. Ακούστηκε μάλιστα πως επίκειται η πλήρης αναδιάρθρωση της Αντιτρομοκρατικής. Το ερώτημα δεν είναι μόνον το πότε θα υλοποιηθεί η αναδιάρθρωση. Είναι και το πότε θα είναι σε θέση να λειτουργήσει ο νέος μηχανισμός. Άλλωστε, η μέριμνα για αναδιάρθρωση καταδεικνύει πως η κυβέρνηση παραδέχεται πως για δικούς της λόγους διέλυσε την υπηρεσία αυτή. Το γιατί, είναι προφανώς δική της υπόθεση. Οι επιπτώσεις από αυτήν την ενέργεια δεν είναι μόνο δική της υπόθεση.