Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Δώδεκα κρίσιμα ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει ο εισαγγελέας έπειτα από την έρευνά του, απευθύνουν οι πληγέντες από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι μέσω της μήνυσης που κατέθεσαν προ ημερών στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως έχει γίνει γνωστό, η μηνυτήρια αναφορά στρέφεται κατά του πρώην γενικού γραμματέα πολιτικής προστασίας Γιάννη Καπάκη, της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του δημάρχου Μαραθώνος Ηλία Ψινάκη, των υπευθύνων γραφείων πολιτικής προστασίας περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνος, των αρμοδίων και υπευθύνων αξιωματικών του Πυροσβεστικού σώματος για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, αρμοδίων και υπευθύνων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας για την περιοχή της ανατολικής αττικής και κατά παντός υπευθύνου για τα τραγικά συμβάντα.

Οι παραλείψεις καθώς ο ελλιπής -όπως αποδεικνύεται καθημερινά- συντονισμός μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών είναι κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα τους συγγενείς των θυμάτων οι οποίοι ακόμη προσπαθούν να καταλάβουν τι και ποιος έφταιξε για αυτή την ανυπολόγιστη καταστροφή που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 90 ανθρώπους. 

Τα ερωτήματα που θέτουν λοιπόν, αναφερόμενοι και στις δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν για τις φωτιές της Ηλείας το 2007, και στα οποία απαντήσεις πρόκειται να δώσει ο εισαγγελέας αφορούν:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Στο εάν υπήρξε ειδικό σχέδιο (πέραν του «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗ») αντιμετώπισης της πυρκαγιάς από κάθε Περιφέρεια και κάθε Δήμο, και εάν εφαρμόστηκε.

– Στο εάν εγκαίρως είχαν καθαριστεί οι δρόμοι 

– Στο εάν είχαν ανοιχτεί αντιπυρικές ζώνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Στο εάν υπήρχαν αντιπυρικοί κρουνοί, γεμάτοι με νερό και εάν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.

– Στο εάν την προηγούμενη ημέρα της καταστροφής η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε στις επικίνδυνες Περιφέρειες και εν προκειμένω στην Αττική, σχετικό ειδοποιητήριο έγγραφο και μάλιστα με σχετικούς χάρτες και το βαθμό επικινδυνότητας και εάν η ίδια Γραμματεία παρακολούθησε και ήλεγξε την εκτέλεση της αποφάσεως της αυτής.

– Στο εάν, ύστερα από το έγγραφο αυτό, ενεργοποιήθηκαν η Περιφέρεια και οι Δήμοι, με τα ειδικά γραφεία της Πολιτικής τους Προστασίας (Περιφέρειας και Δήμων).

– Στο εάν συνεκλήθησαν αμέσως τα αρμόδια συντονιστικά όργανα, τόσο της Περιφέρειας Αττικής (ΣΟΠΠ), όσο και των οικείων Δήμων (ΣΤΟ) και εάν ενεργοποιήθηκαν αμέσως υπό την αντίστοιχη προεδρία του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου.

– Στο εάν ενημερώθηκαν οι κάτοικοι για τις επικείμενες πυρκαγιές για λόγους αυτοπροστασίας.

– Στο εάν οι αρμόδιες υπηρεσίες έσπευσαν να σώσουν τους κινδυνεύοντες κατοίκους ή αφέθηκαν να ενεργήσουν μόνοι τους, κάτω από το πανικό τους και χωρίς να γνωρίζουν, τι πρέπει να κάνουν για να σωθούν.

– Στο εάν υπήρξε ο απαραίτητος συντονισμός όλων των αρμοδίων. Αρμόδιοι δε είναι, σε επίπεδο Περιφέρειας, ο οικείος Περιφερειάρχης και σε επίπεδο Δήμου ο κάθε Δήμαρχος. 

– Στο εάν ρυθμίστηκε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στις καιόμενες περιοχές.

– Στο εάν έγινε ενεργοποίηση όλων των αρμόδιων και ιδίως των εθελοντικών οργανώσεων και των ιδιωτών, και επίσης εάν χρησιμοποιήθηκαν όλα τα σχετικά μηχανήματα των ιδιωτών, τα οποία θα έπρεπε να είναι καταγεγραμμένα από πριν.

Πατήστε εδώ για να δείτε ολόκληρη τη μήνυση

Αντ. Φούσας: Ζητήσαμε τα πρακτικά από το συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής

Ο συνήγορος των οικογενειών Αντώνης Φούσας, μιλώντας στο zougla.gr, ανέφερε πως υπέβαλε αίτηση στην εισαγγελία, προκειμένου να λάβει όλα τα πρακτικά από το συντονιστικό κέντρο της πυροσβεστικής τις ώρες που η φωτιά στο Μάτι βρισκόταν σε εξέλιξη. 

«Κάνουμε ότι κρίνουμε πως είναι σκόπιμο για την υποστήριξη των θυμάτων των πυρκαγιών. Έχουμε και την εμπειρία από τις φωτιές στην Ηλεία το 2007. Οι παραλείψεις που υπήρχαν τότε και επιβεβαιώθηκαν δικαστικά, υπάρχουν και σε αυτή την περίπτωση. Τα ίδια λάθη που υπήρχαν στην Ηλεία υπάρχουν και εδώ. Η υπόθεση στην Ηλεία αρχικά είχε τεθεί στο αρχείο. Τότε καταθέσαμε μηνυτήρια αναφορά και προσφυγή και δικαιωθήκαμε» σημείωσε μεταξύ άλλων.


Ανδ. Γκουρμπάτσης: Γιατί δεν έχει παρέμβει η κυρία Παπασπύρου;

Στο zougla.gr μίλησε και ο αντιστράτηγος και υπαρχηγός του Π.Σ. εα και τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών, Ανδριανός Γκουρμπάτσης. Ο κ. Γκουρμπάτσης επεσήμανε πως με την αίτηση που κατατέθηκε προς τον εισαγγελέα για τα πρακτικά της Πυροσβεστικής, θα καταστεί δυνατόν να διακριβωθεί η ακριβής θέση των οχημάτων της πυροσβεστικής την ώρα της φωτιάς αλλά και η θέση των οχημάτων του αρχηγού της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, ενώ θα αποκαλυφθούν και οι συνομιλίες που έχουν καταγραφεί από τους ασυρμάτους.

Αίσθηση προκάλεσε ο ισχυρισμός του κ. Γκουρμπάτση πως «κάποιοι ανώτατοι αξιωματικοί, φθάνοντας σε ένα σοβαρό περιστατικό, για να μην έχουν ευθύνες, εκ του πονηρού δεν μιλούν στον ασύρματο για να μην γίνε καταγραφή αλλά μιλούν με το κινητό τους. «Γι’ αυτό ζητούμε να μας δοθεί και το ψηφιακό στίγμα, δηλαδή το ιστορικό κίνησης των αξιωματικών και της ηγεσίας. Να δούμε που βρίσκονταν και τι ώρα έφθασαν το κρίσιμο διάστημα» εξήγησε. 

Παράλληλα, ο κ. Γκουρμπάτσης εξέφρασε την έκπληξη του για το γεγονός πως ακόμη δεν έχει παρέμβει προκειμένου να διεξάγει έρευνα η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου. «Μου κάνει εντύπωση και αίσθηση το γεγονός ότι μέχρι σήμερα ο κ. Σκουρλέτης ή ο κ. Τόσκας -μέχρι πρότινος- δεν ζήτησαν, όπως είχε συμβεί το 2009 στην βορειοανατολική Αττική, να διενεργηθεί διοικητική εξέταση για τις πειθαρχικές ευθύνες όλων των οργάνων που ενεπλάκησαν. Μία τέτοια έρευνα θα βοηθήσει πολύ τον κ. εισαγγελέα που διερευνά την υπόθεση» τόνισε. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης