Στη σύλληψη ενός 38χρονου για πορνογραφία ανηλίκων, που τελέστηκε μέσω διαδικτύου, προχώρησε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ για τον ίδιο λόγο σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος ενός 48χρονου και ενός 61χρονου.
Στο πλαίσιο της πρόληψης για την καταπολέμηση του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησε συντονισμένη επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας διενήργησε ψηφιακή ανάλυση και διαδικτυακή έρευνα για τον εντοπισμό χρηστών του διαδικτύου, εντός της Ελλάδας, οι οποίοι κατείχαν και μπορούσαν να διαμοιράσουν πορνογραφικό υλικό ανηλίκων.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ελήφθησαν και πληροφορίες από αλλοδαπές Αρχές σχετικά με παράνομη δραστηριότητα διαμοιρασμού πορνογραφικού υλικού ανηλίκων, στην οποία προέβησαν χρήστες διαδικτύου εντός της ελληνικής επικράτειας.
Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, «τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και από την επακόλουθη ενδελεχή και εμπεριστατωμένη ψηφιακή και διαδικτυακή έρευνα εξακριβώθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας και ο τόπος διαμονής των ανωτέρω εμπλεκομένων ατόμων».
Ακολούθησαν έρευνες, παρουσία δικαστικών λειτουργών, από την 1η Ιουλίου 2024 έως τις 3 Ιουλίου 2024, στα σπίτια των τριών εμπλεκομένων, σε περιοχές της Βορείου Ελλάδας, όπου συνολικά ανευρέθηκαν και κατασχέθηκαν επτά σκληροί δίσκοι, laptop, τάμπλετ και κινητό τηλέφωνο.
Από την επιτόπια ψηφιακή έρευνα που διενεργήθηκε από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα κατασχεμένα πειστήρια, προέκυψε η εμπλοκή του 38χρονου, ο οποίος συνελήφθη στα όρια του αυτοφώρου και οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ για τους άλλους δύο εμπλεκόμενους σχηματίστηκαν σε βάρος τους δικογραφίες τακτικής διαδικασίας κακουργηματικού χαρακτήρα για παράβαση των διατάξεων του νόμου για πορνογραφία ανηλίκων και υποβλήθηκαν αρμοδίως.
Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια όλων των δραστών απεστάλησαν στο αρμόδιο Τμήμα της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος για εργαστηριακή εξέταση.
Η ΕΛΑΣ υπενθυμίζει ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου:
– Τηλεφωνικά: 11188.
– Στέλνοντας e-mail στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr.
– Μέσω twitter: @CyberAlertGR.
– Μέσω του gov.gr στην ενότητα Πολίτης και Καθημερινότητα/Καταγγελίες/Καταγγελίες για εγκλήματα κυβερνοχώρου.
– Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) CYBERΚΙD.