O Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Πρόεδρο και Εκτελεστικό Διευθυντή του «Jewish Institute for National Security of America» (JINSA) Δρ. Michael Makovsky, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα.
Η συνάντησή τους ήταν η 5η τα τελευταία 3 χρόνια και κατά την διάρκειά της συζητήθηκαν η συνεισφορά του Ινστιτούτου στην ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας, Η.Π.Α. και Ισραήλ, οι τρέχουσες προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας, καθώς και η γεωπολιτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή ως αποτέλεσμα των εστιών αστάθειας στην Συρία, στην Λιβύη, στον Λίβανο, στο Βόρειο Κόσοβο και στις χώρες του Σαχέλ, που συνολικά ενισχύουν την παράνομη μετανάστευση και τις προσφυγικές ροές.
O Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πρόσφατες εξελίξεις στο Ισραήλ, τονίζοντας την πρόσφατη αποστολή Αεροσκάφους C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας με φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό για ανθρωπιστική βοήθεια στην Λωρίδα της Γάζας, καθώς και την θετική ανταπόκριση της Χώρας μας στα αιτήματα πολλών Χωρών, όπως η Αυστραλία, η Γαλλία, οι Η.Π.Α. και η Ιαπωνία για φιλοξενία αεροπορικών μέσων και προσωπικού, με σκοπό την συνδρομή σε επιχειρήσεις εκκένωσης υπηκόων τους από την Μέση Ανατολή.
Επίσης, αναφέρθηκε στο πολύπλοκο περιβάλλον ασφάλειας που διαμορφώνεται λόγω του εξελισσόμενου πολέμου στην Ουκρανία υπογραμμίζοντας την συνεισφορά της Χώρας μας με ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια σε αυτήν. Στην βάση αυτή επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι κατά των πάσης φύσεως αναθεωρητισμών από όπου και αν προέρχονται, και σημείωσε την σταθερή προσήλωσή της στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και στις αρχές της καλής γειτονίας.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις άριστες στρατιωτικές σχέσεις της Χώρας μας με τις περισσότερες Αραβικές χώρες, την Γαλλία, τις Η.Π.Α. και το Ισραήλ, καθώς και στο τριμερές πρόγραμμα περιφερειακής συνεργασίας των Ένοπλων Δυνάμεων (ΕΔ) Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ το οποίο ενισχύεται ως σχήμα «3+1» με την συμμετοχή των Η.Π.Α. Επισήμανε επίσης την συμβολή των ΕΔ στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας για την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην στενή στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ, και αναφέρθηκε στην μεταξύ τους στρατηγική εταιρική σχέση, η οποία εμβαθύνεται συνεχώς με δραστηριότητες επιχειρησιακής συνεργασίας και συνεκπαίδευσης, διαρκώς ενισχυόμενες τόσο αριθμητικά όσο και ποιοτικά, ιδιαίτερα στους τομείς της εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, ανταλλαγής πληροφοριών και διαχείρισης κρίσεων.
O Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στην στρατηγική σημασία και αξία της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης με την παροχή σημαντικών διευκολύνσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις τόσο των Η.Π.Α. όσο και άλλων Συμμάχων και εταίρων μας, και τόνισε την πολυεπίπεδη αμυντική συνεργασία και τις άριστες στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Η.Π.Α., εντός του πλαισίου της αναβαθμισμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defence Cooperation Agreement (MDCA)].
Τέλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ευχαρίστησε τον Δρ. Michael Makovsky για την συνάντηση, επισημαίνοντας το κοινό όραμα της Ελλάδας και των Η.Π.Α. για ειρήνη και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.