Με ιδιαίτερη προσοχή γίνεται ο σχεδιασμός για τη λειτουργία του λιανεμπορίου το επόμενο διάστημα αν και ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφεται πανελλαδικά αλλά και το ιικό φορτίο που προκύπτει από τα λύμματα, δείχνουν ότι όλα θα ανοίξουν με μεγάλη καθυστέρηση.
Μπορεί ο αριθμός των εμβολιασθέντων να φτάνει περίπου το ένα εκατομμύριο στη χώρα μας, ωστόσο, η μετάδοση του ιού δεν επιτρέπει μέχρι στιγμής το χαλάρωμα των μέτρων. Ήδη, 12 περιφέρειες και δήμοι μπαίνουν στο «κόκκινο», ενώ οι μεταλλάξεις και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ δεν άφησαν κανένα περιθώριο στους ειδικούς που εισηγήθηκαν παράταση του lockdown.
«Αντιμετωπίζουμε το τρίτο κύμα με κυριαρχία του βρετανικού στελέχους»
Ανησυχητική είναι η κατάσταση που βιώνουμε όχι μόνο στην Αττική αλλά και σε άλλες περιφέρειες και δήμους. «Υπάρχει έξαρση του ιού, ιδίως του βρετανικού. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Είμαστε στο τρίτο κύμα της πανδημίας», δήλωσε το πρωί του Σαββάτου στον ΑΝΤ1 ο καθ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Εν τω μεταξύ, τα 1.790 κρούσματα που ανακοινώθηκαν το τελευταίο 24ωρο προκαλούν μεγάλη ανησυχία στις αρχές με τους επιστήμονες να εστιάζουν την προσοχή τους στη σωστή διαχείριση των νοσηλειών και των διασωληνωμένων ασθενών, σε μεγάλο βαθμό λόγω της διασποράς των μεταλλάξεων (βρετανική και νοτιοαφρικανική μετάλλαξη) που εντοπίζεται σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Εάν αλλάξει η εικόνα τις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει αρχικά το άνοιγμα του λιανεμπορίου με πιθανή ημερομηνία στις 8 Μαρτίου ή 16 Μαρτίου και μία εβδομάδα μετά ενδέχεται να επιτραπεί το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων.
Βεβαίως, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι παρά τα επιπλέον μέτρα που πάρθηκαν σε ορισμένες περιοχές όπως η Αττική, δηλαδή το κλείσιμο του λιανεμπορίου και των σχολείων, ο αριθμός των κρουσμάτων δεν μειώθηκε, αντιθέτως παρουσίασε αυξητική πορεία. Συγκεκριμένα, ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα στον Πειραιά και τη Δυτική Αττική, ενώ ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς κάνει έκκληση στους κατοίκους των δήμων Λάρισας, Βόλου, Λουτρακίου, Ηγουμενίτσας, Σουλίου, Φιλιατών, Μαλεσίνας, να τηρούν τα μέτρα καθώς το επιδημιολογικό φορτίο σε αυτές τις περιοχές παρουσιάζει αύξηση τις τελευταίες ημέρες.
Ποιες περιοχές μπαίνουν από σήμερα στο κόκκινο και ποιες παραμένουν στο «βαθύ» κόκκινο
Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), εντάσσονται από σήμερα στις 6 το πρωί και ως τη Δευτέρα 8 Μαρτίου στις 6 το πρωί, οι εξής περιοχές: οι Περιφερειακές Ενότητες Λευκάδας, εκτός του Μεγανησίου, Θεσπρωτίας, Σύρου, Σάμου, Ηρακλείου και Κορινθίας, καθώς και οι δήμοι Αρταίων, Διδυμότειχου, Λοκρών, Αμφιλοχίας. Επίσης, παραμένουν «στο κόκκινο» οι περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Ηλείας (πλην των δήμων Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας), Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ρεθύμνου, η Θάσος, ο Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο Δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων, οι δήμοι Ναυπλιέων και Άργους- Μηκυνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, καθώς και οι δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.
Όσον αφορά το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο»), σε αυτό παραμένουν μέχρι τουλάχιστον τις 8 Μαρτίου, η Περιφέρεια της Αττικής , οι Περιφερειακές Ενότητες Εύβοιας (πλην Σκύρου), Αχαΐας, Αρκαδίας, καθώς και οι δήμοι Καλυμνίων και Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης. Στις περιοχές αυτές, που ανήκουν σε αυτό το επίπεδο, είναι υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής, δεν επιτρέπεται, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας. Επίσης απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, με εξαίρεση την περιφέρεια της Αττικής που το μέτρο αυτό ισχύει μόνο τα σαββατοκύριακα ενώ τις καθημερινές η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 9 το βράδυ.
Στο επίπεδο επιτήρησης περνούν ο δήμος Μυκόνου που βρισκόταν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου καθώς η επιδημιολογική του εικόνα έχει βελτιωθεί αισθητά γεγονός που οδήγησε στην άρση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων. Ακόμη στο επίπεδο επιτήρησης περνούν και οι δήμοι Τεμπών και Καρπάθου.
Τι ισχύει από την Δευτέρα 1η Μαρτίου για τις χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας
Νέα δεδομένα θα ισχύσουν στις χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού από τις χερσαίες πύλες εισόδου. Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου στις 6 το πρωί και μέχρι τη Δευτέρα 15 Μαρτίου στις 6 το πρωί, ισχύουν τα εξής για τους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Ευζώνων:
– Το ωράριο εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς διαμορφώνεται από τις 7:00 έως τις 19.00 το απόγευμα(συμπεριλαμβανομένης και της διέλευσης φορτηγών οχημάτων), αντί από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ που ίσχυε μέχρι τώρα
– Το όριο των 700 ατόμων που είχαν δικαίωμα εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς καθημερινά διαμορφώνεται πλέον σε 400 άτομα ημερησίως
– Θεσπίζεται η υποχρεωτική χρήση ταχέων δοκιμασιών αντιγόνου (rapid tests) σε όλους τους εισερχόμενους στην χώρα από τους συγκεκριμένους σταθμούς συμπεριλαμβανομένων και των οδηγών εμπορευματικών φορτηγών. Η υποχρέωση προσκόμισης αρνητικού τεστ 72 ωρών PCR και συμπλήρωσης PLF παραμένει για τους εισερχόμενους πλην των οδηγών εμπορευματικών φορτηγών
– Σε περίπτωση ανίχνευσης θετικού κρούσματος δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα
– Όλοι οι εισερχόμενοι από τους σταθμούς αυτούς τίθενται υποχρεωτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 αντί για 7 ημέρες που ίσχυε εξαιρουμένων των οδηγών εμπορευματικών φορτηγών
Τι ισχύει από Δευτέρα 1η Μαρτίου για τις βεβαιώσεις κίνησης εργαζομένων
Από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου οι εργοδότες υποχρεούνται να έχουν εφοδιάσει τους εργαζόμενους τους με νέες βεβαιώσεις κίνησης για την εκτέλεση της εργασίας τους, οι οποίες μπορούν να έχουν διάρκεια ισχύος κατά ανώτατο όριο έως και τη Δευτέρα 8 Μαρτίου. Από την Τρίτη 9 Μαρτίου οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να χορηγήσουν εκ νέου βεβαιώσεις κίνησης, οι οποίες δύνανται να έχουν ισχύ έως και 14 ημέρες.
Οι βεβαιώσεις αυτές έχουν ξεκινήσει να εκδίδονται από χθες. Χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση, δηλαδή στον εργοδότη.
Δεν χορηγείται βεβαίωση κίνησης σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε: α) καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, β) τηλεργασία και γ) νόμιμη άδεια. Οι εργαζόμενοι αυτοί μπορούν να μετακινούνται μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.
Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει των ΚΑΔ της, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.
Ακόμη, με έντυπο μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Οφείλουν να φέρουν μαζί με εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση. Ειδικώς οι επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους. Με νέο έντυπο μέσω του Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.