Απογοητευτική είναι η εικόνα που αντικρίζει κανείς πλέον στην κεντρική λαϊκή αγορά της Αγίας Μαρίνας, στα Ιωάννινα… Τίποτε δεν θυμίζει άλλες εποχές, όπου σε τέτοιες ώρες αιχμής παρατηρούνταν κοσμοσυρροή και οι καλλιεργητές… ξεπουλούσαν τα προϊόντα τους μέσα σε λίγες ώρες.

Η οικονομική κρίση φαίνεται ότι έχει «γονατίσει» την Λαϊκή Αγορά, το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ τα τελευταία μέτρα της Κυβέρνησης με την επιβολή ταμειακής μηχανής σε οποιονδήποτε δραστηριοποιείται σ’ αυτήν έδωσαν, τη χαριστική βολή στους δεκάδες μικροκαλλιεργητές που σύχναζαν άλλοτε στο χώρο της, διαθέτοντας σε καλές γενικά τιμές τα προϊόντα τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μείναμε πλέον ελάχιστοι. Η εικόνα που βλέπετε είναι καθημερινή. Μόνο τα Σάββατα έρχεται λίγο περισσότερος κόσμος. Είμαστε πλήρως απογοητευμένοι. Η κίνηση έχει μειωθεί τόσο πολύ, που σκεφτόμαστε σοβαρά να σταματήσουμε την παραγωγή», δήλωσαν στην εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» οι λιγοστοί καλλιεργητές, που έχουν απομείνει στην Αγία Μαρίνα.

Οι ταμειακές μηχανές έδωσαν τη χαριστική βολή

Η χαριστική βολή στην ήδη προβληματική λειτουργία της λαϊκής αγοράς, ήταν η επιβολή από το υπουργείο Ανάπτυξης της χρήσης των ταμειακών μηχανών. Πλέον, οι κατά κύριο λόγο ηλικιωμένοι μικροπωλητές είναι αναγκασμένοι να κόβουν αποδείξεις για κάθε τι που πωλούν. «Ακόμη και για ένα ματσάκι σέλινο, που κοστίζει ελάχιστα χρήματα, πρέπει να κόψουμε αποδείξεις και να φορολογηθούμε», όπως λένε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περισσότεροι εξάλλου είναι ερασιτέχνες αγρότες, έχουν μικρούς κήπους που καλλιεργούν και πηγαίνουν στην Λαϊκή, όχι συστηματικά αλλά όποτε μπορούν. Με τα προϊόντα που πωλούν προσθέτουν μια μικρή ενίσχυση στο εισόδημά τους.

Όμως, πολλοί παραγωγοί έχουν σταματήσει να έρχονται, αφού δεν είναι διατεθειμένοι να κόβουν αποδείξεις ακόμη και για… ένα κιλό ντομάτες που παράγουν. «Καλύτερα να το χαρίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από τους καλλιεργητές – πωλητές της Αγίας Μαρίνας.

Πλέον οι καλλιεργητές πρέπει να ανοίξουν βιβλία και να έχουν λογιστή για να τους τα κρατάει. «Θέλουν να κάνουμε εν ολίγοις μπίζνες με όσα παράγουμε! Αλήθεια, πιστεύει το Κράτος, ότι μπορεί να κερδίσει από εμάς τα χρήματα που θέλει, για να καλύψει τα… χρέη του; Το μόνο που θα καταφέρει είναι όσοι έχουμε μείνει, σε λίγο να τα παρατήσουμε εντελώς», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Το επάγγελμα θα γίνει χόμπι

Μαζί με την Λαϊκή Αγορά της Αγίας Μαρίνας, σιγά- σιγά σβήνει ουσιαστικά και το επάγγελμα του μικροκαλλιεργητή.
Οι νέοι δεν ενδιαφέρονται να το συνεχίσουν, αφού δεν προσφέρει καλό μεροκάματο, σε σχέση με τον κόπο που έχει η καλλιέργεια της γης. «Γιατί να κάτσει ένας νέος στο επάγγελμα;» διερωτώνται πολλοί μικροπωλητές. «Μήπως έχει προοπτικές για ένα καλύτερο μέλλον; Η οικονομική κρίση βύθισε, τόσο εμάς, όσο και τον κόσμο», όπως επισημαίνουν.
Τα εργατικά χέρια επίσης, τα τελευταία χρόνια, έχουν μειωθεί σημαντικά. «Η γη πια δεν έχει λεφτά, ειδικά για μικροκαλλιεργητές σαν εμάς. Περιμένουμε να βάλουμε οριστικό λουκέτο. Είναι πλέον θέμα χρόνου», καταλήγουν.

Πολλοί από τους παραγωγούς σύμφωνα με δηλώσεις τους θα κάνουν το… επάγγελμά τους χόμπι στο μέλλον. Έχουν, άλλωστε, έναν μικρό κήπο, η παραγωγή τους δεν είναι μεγάλη και με τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης προτιμούν να καλλιεργούν προϊόντα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. «Τουλάχιστον θα μειώσουμε το κόστος της ζωής μας. Κάτι είναι και αυτό, μέσα στα τόσα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα», λένε.

Πηγή: εφημερίδα «Πρωινός Λόγος»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης