Από αναβολή σε αναβολή εμφανίζονται να πηγαίνουν αρκετές δικαστικές υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται Οικονομικοί Επιθεωρητές, επίορκοι εφοριακοί και ανώτατα στελέχη του Σ.Δ.Ο.Ε., τα οποία σε συνεργασία με επιχειρηματίες «μαϊμού» υφάρπαζαν τεράστια χρηματικά ποσά μέσω παράνομων επιστροφών Φ.Π.Α.
Ανώτεροι κρατικοί υπάλληλοι οι οποίοι είναι υπόδικοι ή κατάδικοι για κακουργηματικές πράξεις σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος αφενός συνεχίζουν να υπηρετούν κανονικά ή να απολαμβάνουν τη σύνταξή τους και αφετέρου ακόμη δεν έχουν κάτσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου παρ’ όλο που –καιρό τώρα- έχουν ασκηθεί σε βάρος τους διώξεις για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα.
Επιχείρηση «μαϊμού»
“Παγωμένη” εμφανίζεται να είναι η υπόθεση που αφορά την επιχείρηση-φάντασμα «ΑΝΤΑΜΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε», η οποία από 1 Ιανουαρίου 1995 έως 30 Ιουνίου 1996, εισέπραξε παράνομα από την Α’ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης 154.665.205 δραχμές ή αλλιώς 453.896 ευρώ.
Η παράνομη δραστηριότητα της παραπάνω εταιρίας, οδήγησε τον αντεισαγγελέα Εφετών, Ευάγγελο Μιχαήλ, να ασκήσει ποινικές διώξεις σε βάρος έξι υπαλλήλων για απιστία στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση και απάτη κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου.
Πρόκειται για τους Γεωργία Γεωργιάδου, Πρίαμο Τσακούρη, Δήμο Καλτσά, Ευστράτιο Βουργαζάκη, Αντώνιο Μέγα και Παρασκευή Κεμεντζετζίδου.
Η Γεωργία Γεωργιάδου, η οποία πλέον διαβιεί στις φυλακές Διαβατών για άλλη υπόθεση, κατηγορείται ότι ενώ ήταν υπάλληλος του τμήματος Φ.Π.Α. της Α’ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, χρησιμοποιούσε τη θέση της και τις αρμοδιότητες που αυτή της παρείχε για να επιτύχει την επιστροφή Φ.Π.Α. σε επιχειρηματία που δεν είχε δικαίωμα στην επιστροφή.
Ο ανύπαρκτος επιχειρηματίας
Συγκεκριμένα, άγνωστο άτομο εμφανιζόμενο με πλαστή ταυτότητα, στην οποία αναγράφονταν τα στοιχεία ανύπαρκτου προσώπου με το ονοματεπώνυμο Δημήτριος Αδαμόπουλος, ανέπτυξε –εικονική- εμπορική δραστηριότητα, εμφανιζόμενος ως ιδιοκτήτης και διαχειριστής της εταιρίας «ΑΝΤΑΜΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.» και προέβη στην υποβολή περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α., στις οποίες εμφάνιζε ανύπαρκτες συναλλαγές.
Ποιος όμως «έβαλε» το χέρι του ώστε να πραγματοποιηθούν οι επιστροφές; Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Γεωργιάδου, από τη στιγμή που τοποθετήθηκε ως υπάλληλος του τμήματος Φ.Π.Α., ήρθε σε συνεννόηση με τους άλλους κατηγορουμένους και φρόντισε ώστε να συγκαλυφθεί η έλλειψη ύπαρξης των προϋποθέσεων της επιστροφής.
«Γνώριζε ότι οι αιτήσεις επιστροφής Φ.Π.Α. της εταιρίας, δεν συνοδεύονταν από δικαιολογητικά και είχαν υποβληθεί σε χρόνο προγενέστερο της υποβολής περιοδικών δηλώσεων, καθώς επίσης ότι αναφέρονταν σε εικονικές ενδοκοινοτικές παραδόσεις και ότι η ως άνω Ε.Π.Ε. δεν δικαιούταν να λάβει τα αιτούμενα με αυτές ποσά» αναφέρουν χαρακτηριστικά τα δικόγραφα της υπόθεσης.
Οι κενές αιτήσεις
Ο τρόπος που διασπαθίστηκε το δημόσιο χρήμα είναι πλέον γνωστός. Ο επιχειρηματίας έστελνε αιτήσεις επιστροφής δίχως στοιχεία και λάμβανε αποφάσεις οι οποίες ενέκριναν την επιστροφή μεγάλων χρηματικών ποσών.
Οι αποφάσεις-χρυσάφι ήταν τρείς. Οι δύο από αυτές συντάχθηκαν στις 9 Φεβρουαρίου 1996 και έδωσαν το «πράσινο φώς» ώστε η επιχείρηση του κυρίου Αδαμόπουλου να εισπράξει παράνομα 32.720.580 δραχμές, ενώ η τρίτη συντάχθηκε στις 7 Ιουνίου 1996 και «επέστρεψε» στην επιχείρηση άλλα 16.704.967 δραχμές.
Από αναβολή σε αναβολή
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ ο εισαγγελέας έχει ασκήσει διώξεις για την συγκεκριμένη υπόθεση από το τον Οκτώβριο του 2008, η υπόθεση παραμένει «παγωμένη».
Τέσσερα χρόνια μετά, οδηγείτε από αναβολή σε αναβολή, με τους εμπλεκόμενους εφοριακούς, (εκτός από την κυρία Γεωγιάδου και τον κύριο Τσάκουρη, οι οποίοι βρίσκονται στη φυλακή για άλλες υποθέσεις), να υπηρετούν κανονικά ή να απολαμβάνουν τη σύνταξή τους.