Στον ανακριτή οδηγούνται από σήμερα οι 21 κατηγορούμενοι για το καρτέλ των πολεοδόμων στη Χαλκιδική, που λάμβανε τεράστια χρηματικά ποσά για να διευθετεί ζητήματα αδειών και αυθαιρέτων.

Πρόκειται για τέσσερις υπαλλήλους της Διεύθυνσης και Υπηρεσίας Δόμησης των δήμων Σιθωνίας και Ν. Προποντίδας, στη Χαλκιδική, δύο μέλη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και 15 ιδιώτες, στην πλειονότητά τους αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί και τοπογράφοι, μεταξύ αυτών κι ένας πρώην δήμαρχος.

Ο Eισαγγελέας Πολυγύρου απήγγειλε εις βάρος τους κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος που, κατά περίπτωση, αφορούν τις εξής πράξεις: διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, δωροληψία-δωροδοκία, άμεση συνέργεια σε δωροληψία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις και συμμορία.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., οι τιμές για το «γρηγορόσημο» κυμαίνονταν από 250 έως 1.000 ευρώ, ενώ το κόστος για την έγκριση παράνομης κατασκευής ή ενέργειας, όπως ψευδή βεβαίωση διοικητικών πράξεων, μη κατάθεση απαραίτητων δικαιολογητικών, ξεκινούσε από 1.000 ευρώ και έφτανε έως τις 20.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο των ερευνών κατασχέθηκε χρηματικό ποσό άνω του 1 εκατ. ευρώ σε μετρητά, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρέθηκε στην κατοχή των πολεοδόμων.

Ένα περιστατικό που συνέβη εχθές στην πολεοδομία Σιθωνίας, ανησυχεί τις αρχές για το ενδεχόμενο να έχουν αφαιρεθεί κρίσιμα πειστήρια από το γραφείο του συλληφθέντος πολεοδόμου. Υπήρξε διάρρηξη του γραφείου του, πράγμα που διαπιστώθηκε κατά τύχη με τον δήμαρχο Σιθωνίας να καλεί αμέσως την αστυνομία. Διαβάστε τα όσα περιέγραψε για το περιστατικό στη «Ζούγκλα» ο δήμαρχος Ιωάννης Μαλλίνης.

Εντωμεταξύ, η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες προχώρησε στη δέσμευση τραπεζικών θυρίδων και ακινήτων των βασικών κατηγορουμένων για συμμετοχή στο κύκλωμα.

Η αστυνομική έρευνα ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο, ύστερα από καταγγελίες και ήδη ταυτοποιήθηκαν περισσότερες από 90 περιπτώσεις διαφθοράς. Η δικογραφία περιλαμβάνει άλλα 86 άτομα, μεταξύ αυτών υπάλληλοι Υπηρεσιών Δόμησης άλλων δήμων, που συνέδραμαν περιστασιακά τη δράση του κυκλώματος.