Το κατώφλι του ανακριτή πέρασαν στις 10:00 το πρωί της Τετάρτης (10/7) οι 14 συλληφθέντες για το κύκλωμα εκβιασμών στον Δήμο Αθηναίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Αρχές, οι εννέα εξ αυτών εργάζονται στις ελεγκτικές υπηρεσίες του κεντρικού τομέα και στις αντίστοιχες υπηρεσίες για το βόρειο τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι συμμετοχή είχαν, εκτός των άλλων, υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας, των υπηρεσιών δόμησης και του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι τέθηκαν σε αναστολή των καθηκόντων τους από το υπουργείο Πολιτισμού.

Παράλληλα, στην άμεση αναστολή της κομματικής ιδιότητας δύο μελών του ΠΑΣΟΚ, και υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού, που φέρονται να έχουν εμπλοκή με τη σπείρα που εκβίαζε μαγαζάτορες, προχώρησε η Χαριλάου Τρικούπη.

Υπενθυμίζεται ότι χθες καρατομήθηκαν από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, και 12 επόπτες Υγείας οι οποίοι είναι ανάμεσα στους εμπλεκόμενους στο κύκλωμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «τεφτέρι» της «Νάνσυ» που έκαψε το κύκλωμα

Στην κατοχή των συλληφθέντων -που άλλοτε ζητούσαν χρήματα για να σβήσουν πρόστιμα κι άλλοτε για να μην τα βεβαιώσουν- εντοπίστηκαν πάνω από 400.000 ευρώ, ενώ η λεία από τη δράση τους, εκτιμάται πως ξεπερνούσε τις 700.000 ευρώ το χρόνο.

Ως αρχηγός του κυκλώματος φέρεται η 43χρονη “Νάνσυ”, ενώ ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται δημοτικοί αστυνομικοί και διοικητικοί υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων. Μάλιστα, η παράνομη δραστηριότητα είχε μετατραπεί σε οικογενειακή υπόθεση της αρχηγού, που όρισε εισπράκτορα για τους χρηματισμούς τον αδερφό της ενώ η μητέρα της, έκρυβε τα χρήματα στο σπίτι της.

Η 43χρονη κρατούσε και σημειώσεις με τα χρηματικά ποσά και τους εκβιαζόμενους μαγαζάτορες. Φαίνεται δε, ότι ήταν τόσο σίγουρη πως δεν θα συλληφθεί και δεν χρησιμοποιούσε κωδικές ονομασίες αλλά έγραφε στα τετράδιά της κανονικά ονόματα επιχειρηματιών και διευθύνσεις καταστημάτων.

 

Η 43χρονη «ψάρευε» επιχειρηματίες, κυρίως σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπως το Σύνταγμα και το Γκάζι, με την υπόσχεση ότι θα είναι στο απυρόβλητο από ελέγχους του υγειονομικού, της δημοτικής αστυνομίας ή της πολεοδομίας.

 

Μάλιστα, συνόδευε τους επίορκους υπαλλήλους στα καταστήματα, όταν έκαναν ελέγχους, για να εκφοβίσει τους επιχειρηματίες, δείχνοντάς τους ότι έχει διασυνδέσεις και αν δε συνεργαστούν, θα έχουν συνέπειες.

Η καταγγελία που κινητοποίησε τις Αρχές

Το κουβάρι των συλλήψεων και της διαλεύκανσης της υπόθεσης ξετύλιξε η καταγγελία ενός επιχειρηματία από το κέντρο της Αθήνας στους «Αδιάφθορους» της ΕΛΑΣ.

«Είμαι επιχειρηματίας στο κέντρο της Αθήνας, που δραστηριοποιούμαι στο χώρο της εστίασης και θέλω να σας καταγγείλω κάτι γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Εδώ και αρκετό καιρό κάποιοι δημοτικοί αστυνομικοί έχουν κάνει δύσκολη τη ζωή φίλων συναδέλφων μου και τους εκβιάζουν για να βγάζουν μεροκάματο”, ανέφερε η καταγγελία που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Δύο συγκεκριμένοι άντρες δημοτικοί αστυνομικοί γυρνάνε από μαγαζί σε μαγαζί και κάνουν μηνύσεις για να συμπληρώσουν οι καταστηματάρχες από δύο ο καθένας. Όπως πολύ καλά ξέρετε στις τρεις μηνύσεις γίνεται σφράγιση. Τότε, περνάει μία κυρία που συστήνεται ως Νάνσυ και λέει ότι μπορεί να μεσολαβήσει να μην γίνει τρίτη μήνυση, αλλά εννοείται με το αζημίωτο. Αν κάποιος δεν της δώσει χρήματα μετά από λίγες μέρες, ως διά μαγείας έρχονται πάλι οι δημοτικοί και κάνουν την τρίτη μήνυση” ανέφερε σε άλλο σημείο.

Ο επιχειρηματίας μάλιστα, έδωσε τον τηλεφωνικό αριθμό της αρχηγού του κυκλώματος, στα στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, που κατάφεραν σύντομα να την ταυτοποιήσουν και να εξαρθρώσουν το κύκλωμα των εκβιαστών. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους, είναι Τμηματάρχης της Δημοτικής Αστυνομίας, υπάλληλος της Διεύθυνσης Δόμησης του Δήμου Αθηναίων, υπάλληλος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής και υπάλληλοι της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής.

Όπως έγραψε η Zougla.gr η «εγκέφαλος» της σπείρας, το 2009 είχε κατηγορηθεί για απόπειρα απάτης, καθώς παριστάνοντας τη μεσίτρια αποπειράθηκε να πουλήσει ακίνητα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, αξίας άνω των 120.000. Τελικά συνελήφθη και δεν πρόλαβε να εισπράξει τα χρήματα.

Το 2010 είχε κατηγορηθεί για υπεξαίρεση, διότι ως εργαζόμενη σε γραφείο γενικών ασφαλίσεων, υπεξαίρεσε το χρηματικό ποσό των 124.831,38 ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης