Στην αρμόδια ανακρίτρια, οδηγούνται σήμερα (19/6) στις 11 π.μ. οι εννέα Αιγύπτιοι φερόμενοι ως οι διακινητές στο το πολύνεκρο ναυάγιο με 78 νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους μετανάστες που σημειώθηκε σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου. Το εναντίον τους κατηγορητήριο είναι βαρύτατο και περιλαμβάνει τις ακόλουθες κατηγορίες. Σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο. Οι συλληφθέντες είναι προγραμματισμένο να περάσουν το κατώφλι του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας στις 11:00 π.μ. για να βρεθούν ενώπιον της ανακρίτριας.
Παράλληλα για την ίδια τραγική υπόθεση προχώρησαν σε συλλήψεις και οι πακιστανικές αρχές. Συγκεκριμένα συνέλαβαν 10 άτομα τα οποία εμπλέκονται στο κύκλωμα δουλεμπορίας, καθώς εκτιμάται ότι πάνω από 200, ίσως και 300 άνθρωποι από το Πακιστάν επέβαιναν στο πλοίο.
Εν τω μεταξύ το απόγευμα της Κυριακής ολοκληρώθηκαν οι πολύωρες καταθέσεις που έδωσαν οι εννέα διασωθέντες που ήρθαν από τη Μαλακάσα. Πρόκειται για μάρτυρες κλειδιά από τους οποίους ζητήθηκε να δώσουν συμπληρωματική κατάθεση μετά την άρνηση τους ότι σχετίζονται με την παράνομη διακίνηση μεταναστών. Την εμπλοκή τους στην υπόθεση που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 78 ανθρώπους αρνούνται και οι εννέα συλληφθέντες. Συνεπώς δεν αποκλείεται σήμερα, κάποιοι συνήγοροι υπεράσπισης να ζητήσουν νέα προθεσμία από την ανακρίτρια καθώς δεν έχουν λάβει γνώση για το σύνολο της δικογραφίας, μετά και τις νέες καταθέσεις.
«Τους είχαν βάλει στο ψυγείο του πλοίου» – Μαρτυρίες και καταθέσεις σοκ για τη δράση των διακινητών
Οι μαρτυρίες και οι καταθέσεις για τη βαναυσότητα των διακινητών και τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούσαν στο σκάφος σοκάρουν. Ξυλοδαρμοί, φωνές, βρισιές, ταπείνωση. Στις πέντε ημέρες ταξιδιού από τη Λιβύη και έως ότου συνάντησαν τον θάνατο στο κατώφλι της Ευρώπης, οι μετανάστες στο σαπιοκάραβο βίωσαν την κόλαση από τους διακινητές – «βασανιστές» τους.
«Μας έδιναν φαγητό μόνο αν τους δίναμε λεφτά. Μας έβριζαν και μας χτυπούσαν» λένε οι άνδρες διασωθέντες και αναφέρουν πως τα παιδιά και οι γυναίκες ήταν στα αμπάρια. Οι διακινητές δεν δίστασαν να στοιβάξουν τους ανθρώπους παντού μέσα στο αλιευτικό, ακόμα και στα ψυγεία.
Θύματα της τραγωδίας και οι συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν. Στο κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας εξακολουθούν να καταφθάνουν από κάθε γωνιά της Ευρώπης οι συγγενείς των αγνοουμένων, με φωτογραφίες στα χέρια και να ρωτούν σε απόγνωση για την τύχη των δικών τους ανθρώπων, διαβάζοντας μάταια τις λίστες των διασωθέντων.
Στο νοσοκομείο Καλαμάτας παρέμεναν μέχρι χθες Κυριακή 18 άνθρωποι, νοσηλευόμενοι. Στη δομή της Μαλακάσας, όπου έχουν μεταφερθεί οι υπόλοιποι από τους συνολικά 104 διασωθέντες, συρρέουν καθημερινά φίλοι και μέλη των οικογενειών τους για να τους δώσουν κουράγιο, αλλά και απελπισμένοι συγγενείς αγνοουμένων, σε μια ύστατη προσπάθεια να συλλέξουν οποιαδήποτε πληροφορία για τους αγαπημένους τους.
Οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων θα συνεχιστούν και σήμερα, για έκτη μέρα, με τη συμμετοχή μιας φρεγάτας του πολεμικού ναυτικού, τριών παραπλέοντων σκαφών, και ενός ελικοπτέρου, ωστόσο βαίνουν σιγά σιγά προς το τέλος τους, καθώς θεωρείται πλέον απίθανο να βγήκε κάποιος ζωντανός από το πλωτό φέρετρο που μετέφερε τους μετανάστες.
Ωστόσο όσο περνούν οι μέρες, οι ελπίδες για την εξεύρεση επιζώντων εξανεμίζονται.