Στον ανακριτή κατά της διαφθοράς Κώστα Σαργιώτη απολογούνται σήμερα για το αδίκημα της απιστίας τα έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, εκ των οποίων τρία είναι αλλοδαποί και εμπλέκονται στην υπόθεση πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ.
Σύμφωνα με το ογκώδες πόρισμα των 200 σελίδων που συνέταξαν οι εισαγγελείς, η ποινική δίωξη σε βάρος τους αφορά στην κακουργηματική πράξη της απιστίας σε συνδυασμό με την επιβαρυντική περίσταση του ν.1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου για ζημιά που υπερβαίνει τα 580 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ που αποφάσισαν τις εν λόγω πωλήσεις δεν διώκονται για απιστία, καθώς ο καταστατικός νόμος του Ταμείου το απαγορεύει, όταν οι όποιες εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων έχουν τύχει της έγκρισης του επιστημονικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ και επίσης του ελέγχου νομιμότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προϋποθέσεις που ίσχυσαν εν προκειμένω για το σύνολο της πώλησης των 28 ακινήτων.
Για την εν λόγω υπόθεση η δίωξη ασκήθηκε μόνον για τη μη έγκαιρη καταβολή των τόκων από τα υπόχρεα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ για υπεξαίρεση, ενώ για την ουσία της πώλησης η έρευνα είναι ανοικτή. Σε ό,τι αφορά στην υπεξαίρεση, το ποσό της ζημίας του Δημοσίου υπολογίζεται από τους εισαγγελείς σε 360.000 ευρώ.
Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει, πάντως, ένα πρόσθετο ενδιαφέρον, καθώς ανάμεσα στους κατηγορουμένους είναι και τρεις Ευρωπαίοι τεχνοκράτες, στους οποίους οι θεσμοί ζητούν να επεκταθεί η ποινική αμνηστία που απολαμβάνουν τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ για το αδίκημα της απιστίας.
Το χρονικό της σκανδαλώδους αυτής υπόθεσης, όπως αποτυπώνεται στο πόρισμα που συνέταξαν οι εισαγγελείς Αγγελική Τριανταφύλλου και Ιωάννα Σέβη, εξελίχθηκε ως εξής:
Η διαγωνιστική διαδικασία για τη δημοπράτηση των ακινήτων (τα οποία είχαν χωρισθεί σε δύο χαρτοφυλάκια) ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2013 με την ανάδειξη από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου -μετά τη γνωμοδότηση των μελών του συμβουλίου- ως αναδόχων των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία «Γιούρομπανκ Πρόπερτις (Eurobank Properties) Α.Ε.Ε.Α.Π.» για το Β’ Χαρτοφυλάκιο έναντι οικονομικού ανταλλάγματος 145.810.000 ευρώ και «Εθνική Πανγαία Α.Ε.Ε.Α.Π.» για το Α’ Χαρτοφυλάκιο έναντι οικονομικού ανταλλάγματος 115.500.000 ευρώ και συνολικά 261.310.000 ευρώ.
Επόμενο βήμα οι υπογραφές των συμβάσεων τον Μάιο του 2014, με τις οποίες καταρτίσθηκαν δύο συμβολαιογραφικές πράξεις πώλησης και 28 συμβολαιογραφικές πράξεις (επανα) μίσθωσης εικοσαετούς διάρκειας για το καθένα από τα πωληθέντα ακίνητα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες στέγασης των δημοσίων υπηρεσιών, αντί συνολικών μισθωμάτων για το πρώτο μισθωτικό έτος 25.589.800 ευρώ.
Στο συνολικό ποσό των μισθωμάτων που υποχρεώθηκε να καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο από την έναρξη της μίσθωσης μέχρι σήμερα για τη μίσθωση κενών εν όλω ή εν μέρει κτηρίων, δηλαδή για τα κτήρια που δεν γίνεται υφιστάμενη χρήση, η επελθούσα ζημία υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 6.661.678 ευρώ.